Uutisviikosta on tarttunut kaksi isovenäläisyyttä sivuavaa mielenkiintoista uutista:

Ensimmäinen tulee Pravdan tekemästä haastattelusta. HS haastatteli aikaisemmin Suomi-syöjänä kunnostautunutta venäläistä ääripolitikkoa, Vladimir Žirinovskia. Žirinovski antoikin sitten huumorilehti Hyysärille lähinnä ns. myöhäiseksi aprillipilaksi luokiteltavan lausunnon:

HS-haastattelu: Presidenttiehdokas Žirinovski lupaa voiton tullen Viipurin Suomelle.
LDPR -puolueen puheenjohtaja Vladimir Žirinovski vastasi Helsingin Sanomien haastattelukysymyksiin Moskovassa.

Moskova. Puoluejohtaja ja presidenttiehdokkaaksi lähtevä Vladimir Žirinovski epäilee, että Venäjän presidentti Vladimir Putin koettaa palata presidentiksi jo pian presidentinvaalien jälkeen. Venäjän perustuslain mukaan peräkkäisiä presidenttikausia ei voi olla enempää kuin kaksi. Žirinovskin mukaan on mahdollista, että Kremlin ehdokas presidentiksi on nykyinen pääministeri Mihail Fradkov. Kun Fradkov on valittu maaliskuussa 2008 presidentiksi, hän ilmoittaa jostain syystä eroavansa jo syksyllä 2008. Ja silloin apuun huudetaan Putin.

Žirinovski uskoo vapaissa vaaleissa omien voitonmahdollisuuksiensa olevan hyvät.

Vauhdikkaana poliitikkona tunnettu Žirinovski naurahtaa, että voitettuaan hän palauttaisi Viipurin Suomelle. Žirinovski sanoo Helsingin Sanomille, että oikein toimiessaan suomalaiset eivät tosin olisi koskaan Viipuria edes menettäneet.

”Lenin matkusti Suomen läpi meille Pietariin. Te osallistuitte lokakuun vallankumoukseen”, Žirinovski sanoo. Hänen mielestään ei olisi kannattanut vallankumousta näin tukea ja länsimaiden ei olisi pitänyt koskaan tunnustaa Neuvostoliiton olemassaoloa. Suomi olisi Žirinovskin mukaan voinut itsenäistyä Venäjästä, vaikka olisi toimittu lakien mukaan. Kun Neuvostoliittoa ei olisi koskaan perustettu, ei olisi myöskään ollut Suomen ja Neuvostoliiton välistä sotaa, missä Suomi menetti Viipurin.

”Ei olisi saanut siirtää Suomen rajaa, se oli sota, aggressio. Mutta ei olisi saanut myöskään lokakuussa 1917 tehdä vallankumousta”, Žirinovski sanoo.

Lähde: HS

Tietysti se oli aggressio. Ja sitä seurasi imperialistinen valloituspolitiikka. Älkää – minua nuoremmat ihmiset – uskoko vihervasemmistolaisten propagandaan Neuvostoliitosta ja internationalismista. Neuvostoliitto oli imperialistinen suurvalta – aivan samanlainen kolonialismissaan kuin muutkin siirtomaavallat.

Ja näihin Žirinovskin juttuihin. Puuh… uskokoon ken haluaa – minä en. Muistakaa, että kyseinen herra puhui muutama vuosi sitten aivan toisenlaisella kielellä. Tässä uutisessa saattaa tosin olla myös NATO-yhteys. Aika näyttää.

ja se toinen uutinen:

Venäläinen kansanedustaja uhkasi Viroa sodalla

Kansallismielinen venäläiskansanedustaja Dmitri Rogozin haluaisi Venäjän julistavan sodan Viroa vastaan, jos virolaiset siirtävät kiistellyn pronssipatsaan ja venäläisten sotilaiden haudan Tallinnassa

Rogozin sanoi venäläisen Rosbalt-uutistoimiston haastattelussa myös, että venäläinen erikoisjoukkojen osasto voisi hakea kaatuneiden venäläissotilaiden jäännökset Tallinnasta. Tällainen operaatio olisi Rogozinin mukaan erinomainen vastaus ”virolaisten fasistien provokaatiolle”.
Kansanedustaja puuhaa uutta puoluetta

Tonismäellä Tallinnassa oleva neuvostosotilaan patsas ja sen alla olevat sotilaiden haudat on määrä siirtää ensi viikolla hautausmaalle. Haudoissa uskotaan olevan Virossa toisen maailmansodan aikana kaatuneita neuvostosotilaita. Venäjä on arvostellut jyrkästi patsaan ja hautojen siirtämishanketta.

Rogozin perusti 2003 Kremlin tuella vasemmistonationalistisen puolueen nimeltä Rodina (Isänmaa). Puolue sai silloin 37 paikkaa 450-jäsenisessä duumassa. Kun puolue otti etäisyyttä Kremliin, siltä kiellettiin osallistuminen vuoden 2006 paikallisvaaleihin.

Rogozin on eronnut Rodinasta, ja hänen arvellaan perustavan uuden puolueen joulukuussa pidettäviin duuman vaaleihin.

Lähde

Venäjä on ollut, on ja tulee olemaan kansallisuuteen perustuva suurvalta. Sillä on nousu- ja laskukausia – kuten muillakin suurvalloilla. Sen imperiumin jatkuvuus on kuitenkin – kuolleisiin imperiumeihin verrattuna – sen kansallisuuteen perustuvassa luonteessa.

Venäjä on ollut ahdistettuna pienemmälle maantieteelliselle ja poliittiselle alueelle Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, kuin koskaan Pietari Suuren valtakauden jälkeen. Kaikki muut ikkunat paitsi Itä-Preussi ja Pietari on suljettu.

Tämä asema on Eurooppaan katsovan Venäjän suurvalta-asetelmasta katsottuna sietämätön. ja se tulee haluamaan asiaan muutosta – ennemmin tai myöhemin. Hyvänä varoituksena ovat olleet Koiviston öljysatamaprojekti ja sähkökaapelihanke. Venäjä pyrkii takaisin ykkösluokan suurvallaksi – ja käyttää pääasiassa energiahanoja tässä prosessissa aseinaan. Tällä hetkellä

Mutta myös sivuääniä kuuluu – kuten havaitsimme yllä olevista uutisista. Sordiino vuotaa. Nämä sivuäänet ovat todennäköisesti ns. palloja, joilla testataan muiden reaktioita. Mutta kuten muistamme – ei niin pientä leikkiä, etteikö puolet olisi kuitenkin totta.

Isovenäläinen chauvinismi nostaa jälleen päätään. Silloin kun se nostaa päätään, se tietää huonoja uutisia sen pienille naapurikansoille. Näin on ollut, näin on ja näin tulee olemaan. Meidän itämerensuomalaisten pitäisi tietää paremmin tämä olemassa oleva tosiasia – jos kenenkään.’

Nyt on syytä myös vilkaista etelään – siis Viroon. Siellä on erinomainen esimerkki, siitä miten venäläinen vähemmistö pystyy painostamaan isäntämaansa hallitusta ja kansaa. Miettikää tätä, kun puhutte venäläisen vähemmistön määrän kasvattamisesta Suomessa.

Ainoa suojamme – loppupeleissä – on voimakas kansallisvaltio ja siihen liittyvä nationalistinen ajattelu. Tätä ei saa sotkea missään nimessä tuohon isovenäläiseen chauvinismiin. Sen tehtävänä on valloittaa naapurimaita ja sulauttaa niiden kansat itseensä. Pienen kansan nationalismin tavoitteena on kansan hengissä säilyminen kansana.

Isovenäläisyys edustaa kolonialismia ja imperialismia. Pienen kansan nationalismi edustaa puolestaan elossapysymiskamppailua ja taistelua diversiteetin puolesta.

Site Meter
Mainokset