Helsingin kaavoitusasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja, Pekka Korpinen (SDP):

Lähde: Helsingin kaupunki

kulkee jälleen kerran omia polkujaan kunnallisdemokratian poluilla. Muutaman kerran aikaisemminkin Korpinen on rohkeasti uskaltautunut asettumaan demokraattisia päätöksentekoelimiä ja näiden päätöksiä vastaan. Virkamiehen ominaisuudessa.

Lapinlahti-Hietaniemi-Taivalahti alue on lähellä Helsingin keskustaa sijaitseva merellinen ja vihertävä virkistysalue. Kaupungin todellinen henkireikä. Kaupunkilaisten yhteiselle virkistysalueelle on kuitenkin kaavailtu ties mitä liiketoiminnallisia aktiviteetteja ja rahasampoja muutaman kuluneen vuoden aikana. Pääpromoottorina on usein toiminut Uutta Uljasta Kaupunkikulttuuria keppihevosenaan käyttävä Korpinen.

Taivallahden elitistinen kylpylähotellisuunnitelma piti olla kuollut ja kuopattu. Vaan ei – Korpinen kaivoi sen esiin ja aloitti taas voimakkaan lobbaamisen sen puolesta.

Asiasta kertoo eilinen Pravda:

Kylpylähotellia suunnitellaan taas Etu-Töölöön
Apulaiskaupunginjohtaja nosti esiin asukkaiden kammoaman hankkeen

Hietaniemen hiekkarannan tuntumassa Taivallahden rannalla oleva Taivalsaari on yllättäen putkahtanut uudelleen esiin Helsinkiin suunnitellun kylpylähotellin paikaksi. Asiaa ajaa kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen, joka aikoo viedä asian kaupunginhallituksen käsiteltäväksi lähiviikkoina.

”Se tuo lisäarvoa koko Hietsulle”, hän perustelee.

Lopullisesti asiasta päättää valtuusto, jos suunnitelma sinne asti etenee. Pelko valtavasta kylpylähotellista on kytenyt koko ajan töölöläisten mielissä.

”Pirskatti vie. Tämä on käsittämätöntä”, Töölö-seuran puheenjohtaja Hannu Haukanhovi sanoo kylpyläsuunnitelman paluusta kuultuaan. Hiljattain Töölö-seura julkaisi kilpailevan suunnitelman, jossa hotellin sijalle ehdotettiin kymmenen kertaa pienempää, saunakulttuuria ja puurakentamista edistävää saunakeskusta.

Sittemmin suunnitelmaa on laajennettu yhdessä rakennusliikkeen kanssa niin, että keskuksessa olisi 6 000 neliömetriä toimitilaa ja saunoja. Kylpylähotellia niemelle ei haluta, koska kolossaalisena pidetyn rakennuksen pelätään turmelevan Töölön arvokkaat maisemat. ”Meidän kaavailujemme mukaan puolet pienempi kokonaisuus oikealla tavalla suunniteltuna tuottaisi täysin hyvän taloudellisen tuloksen”, Haukanhovi sanoo.

Kylpylähotellista on tullut ikuisuusprojekti Korpiselle ja Helsingille. Taivalsaareen sitä alettiin puuhata alun perin 1990-luvun lopulla. Nyt kaupunginhallitukseen vietävä kylpylän kaava hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa jo 2004. Kaavaehdotuksen mukaan rakennus saisi olla enintään 12 300 neliömetrin kokoinen ja huoneita voisi olla 148.

Korpinen ei vienyt asiaa silloin kaupunginhallituksen päätettäväksi poliittisen vastustuksen takia. Poliitikot säikähtivät tuolloin töölöläisten valtavaa vastustusta, ja suunnitelma näytti hautautuvan. Sen jälkeen kaupunkisuunnitteluvirasto etsi muita mahdollisia paikkoja kylpylähotellille. Paikkoja löydettiin kymmenen, joista vahvimpana pidettiin silloin Hernesaaren kärkeä. Jos kylpylähotelli nousee Taivalsaareen, muita kylpylähankkeita ei ole lähiaikoina tulossa.

”Kyllä hyvässä merellisessä kaupungissa voi olla useampia kylpylähotelleja, mutta merenrannalle vastaavaa ei ole tulossa”, Korpinen arvioi. Taivalsaaren kohtaloakaan ei ole vielä sinetöity. Korpinen pelaa uhkapeliä, sillä poliittisesti herkkä suunnitelma saattaa hyvinkin kaatua kaupunginhallituksessa.

Lähde: HS

Kun tuota suunnitelmaa esiteltiin loppukesästä 2004, kaupunki sai 879 muistutusta suunnitelmaa vastaan. Erityisesti Töölö-seura otti kantaa – hyvin ymmärrettävistä syistä – kyseistä hanketta vastaan. Kuten tuossa uutisessa todettiin, kylpylän tilalle ehdotettiin saunakeskusta. Saunakeskus on saanut laajalti kannatusta ja kylpyläsuunnitelmaa pidettiin haudattuna.

Kunnes nyt Korpinen päätti yrittää kävellä taas enemmistön mielipiteen yli elitistisine kylpyläsuunnitelmineen. Suurin kysymys kuuluu: Miksi edelleen ja juuri nyt?

Korpista on arvosteltu hiljattain myös väärästä kaavoituspolitiikasta. Rakennusliikkeet moittivat Korpista HS:ssa 3.3.2007 siitä, että se hamuaa vain rikkaita asukkaita ja pakottaa siksi kaavoitusmääräyksillä rakentamaan isoja ja kalliita asuntoja, vaikka kysyntää on pienistä asunnoista.

Lisäksi Korpinen olisi halukas ja valmis rakentamaan – vastoin kaupunkisuunnitteluviraston kantaa – jättiläismäisiä – ja maisevan turmelevia – siltoja Helsingin kantakaupungin ja Laajasalon välill. Uuden suunnitelman mukaan silta alkaisi Korkeasaaren koillispuolelta ja kulkisi Kruunuvuorenselän yli Laajasaloon.
Asiasta kertoi HS tänään 22.4.2007.

Korpisen linja tuntuu kovin ylimieliseltä ja omahyväiseltä. Onko sosialidemokraattinen päättäminen pystynyt viimeinkin irtautumaan demokratian kahleista?

En tiedä – mutta sen tiedän, että Korpisen linja ei edusta tavallisen perusstadilaisen – eikä myöskään stadilaisen perusduunarin – näkemystä. Se edustaa jotain aivan muuta. Näitä kylpylöitä voi syystäkin pitää elististisinä, joten ehkä Korpisen linja edustaa demarielitismiä?

Odotan tässä, koska joku valopää keksii myydä Hietaniemen hautausmaan alueen tuottavaan käyttöön ja luo näin koko Hietsulle lisäarvoa. En yhtään ihmettelisi, jos siitä kaavailtaisiin esimerkiksi gofkenttää.