Kulunut vuorokausi on antanut meille suomalaisillekin erinomaisen oppitunnin monikulttuurista ja suurvaltojen tavasta ajaa omaa etuaan. Oppituntimme näyttämönä on ollut Tallinna – naapurimaamme Viron pääkaupunki. Tästä on kulunut aikaa vajaa viikko, kun varoitin viimeksi kasvavasta venäläisestä imperialismista täällä. Ja mitä tapahtuikaan?

Diktatuurinen miehitysvalta jätti jälkeensä tämän Pronssisoturin. Tätä keppihevosenaan käyttäneet venäläiset kolonialistit ja imperialistit onnistuivat manipuloimaan Tallinnaan mellakoivaa roskasakkia. Seurauksina laajojen omaisuusvahinkojen lisäksi on menetetty ainakin yksi ihmiselämä ja 44 siviiliä ja 13 poliisia on loukkaantunut. Miksi? Siksi, että eräille piireille Viro – ja myös Suomi – edustavat Äiti-Venäjään kuuluvia alusmaita ja nyt oli sopiva hetki näyttää – taas kerran – voimaa ja kurmottaa pienempiään. Tässä on jotain pelottavasti vuoden 1940 Viron tilannetta muistuttavaa historian havinaa. Unohtamatta vuoden 1939 tapahtumia tai vuoden 1940 pinonpolttajia ja ryömäläisiä.

Kokonaisuudessaan tämä edustaa juuri sitä mitä on odotettavissa, jos ja kun, isovenäläisyys voimistuu Suomessa. Se alkaa vaatia ”etujaan” kovaäänisesti – Moskovan säestäessä ja uhkaillessa taustalla. Kannattaa huomata, että koko sirkusta johdetaan kuitenkin Kremlistä käsin. Vähemmistön spontaani mielenilmaus on loistava keino harjoittaa ulkopoliittista painostusta pienempiä naapureita kohtaan. Tästä on olemassa lukuisa joukko esimerkkejä pitkin historiaa. Venäläiset tuntevat Macchiavellinsä. Kovin huolestuttavaa – myös tällä abstraktilla tasollakin.

Uutiset kertovat virkavallan saaneen mellakat kuriin ja siirtäneen Pronssisoturin pois paikaltaan. Hyvä. Kun reliikki poistetaan, se poistaa myös mahdollisuuden käyttää reliikkiä keppihevosena.

Kannattaa muistaa tätä tapahtumaa vasten myös viime kesällä Helsingissä poliisin alkuunsa tukahduttama Smash Asem-mellakka. Voiko kukaan enää väittää Suomen poliisin toimineen väärin? Tämänpäiväinen Tallinna antaa varsin osuvia viitteitä siitä, minkä näköinen Helsinki olisi ollut, jos anarkistit olisivat saaneet touhuta mielensä mukaan.

Takaisin kuitenkin Venäjään. Jotenkin sopivasti Venäjän presidentti Vladimir Putin piti eilen puheen. Hän irtisanoi puheessaan Venäjän tavanomaista aseistusta Euroopassa rajoittavasta TAE-sopimuksesta. Keppihevosenaan hän käytti Slovakian ja Baltian maiden Nato-jäsenyyden myötä Venäjälle muodostamaa uhkaa. Viro on siis uhkatekijä Venäjälle? Niinpä niin, uskokoon kuka haluaa…

Retoriikka saakoon sijansa, mutta edelleen tällä asialla on sattumalta sopiva yhteys Tallinnan sopivasti alkaneiden spontaanien mielenilmaisujen kanssa.

Todellisuudessa ajoitus on Venäjällä etsitty tarkalleen, mutta oikea pääsyy on hieman toinen. Syy TAE-sopimuksen irtisanomiseen on Naton hiljattain tekemä ohjuspuolustussopimuksen irtisanominen. Kuten olen kirjoittanut aikaisemminkin, Venäjä nostaa profiiliaan suurvaltana ja vahvistuu koko ajan. Nyt on vielä oikea hetki tehdä Suomen turvallisuuteen tulevaisuudessa vaikuttavia päätöksiä. Henkilökohtaisesti suosittelen lämpimästi tätä.

Rikkana rokassa on lisäksi tämä varsin odotettu lausunto Moskovasta. Venäjän parlamentin ylähuone esittää diplomaattisuhteiden katkaisemista Viroon muistomerkkikiistan takia. Ylähuoneen päätös ei kuitenkaan sido presidentti Vladimir Putinia. Ei tietenkään. Moskovan Suuri Sirkus esiintyy jälleen. Käsikirjoitus on tuttu.

Voimia kaikille ystäville ja tutuille sinne Viroon. Olette selviytyneet pahemmistakin paikoista ja minä luotan siihen, että itsenäisyys on myös suurimmalle osalle Teistä erittäin tärkeä asia. Haluatteko neuvon tämän Pronssisoturin suhteen? Jos minä saisin päättää, sulattaisin moisen rumiluksen muistomitaleiksi. Päivämääräksi 27.5.2007 ja tekstiksi viite venäläisen imperiumin perinnön loppumiseen Virossa.

Ja terveisiä Suomen kukkahattukoohottajille: haluatteko Te ihan vakavasti tällaista Suomeenkin? Suvaitsevaisuus on viisasten juoma, eikä addiktien pitäisi käyttää sitä ollenkaan.

Ken monikulttuuriin kylvää, se niittää rasismia, väkivaltaisuuksia ja vihaa.

Site Meter