Olen kommentoinut Viron tilannetta aikaisemmin täällä, täällä, täällä ja täällä. Samaan asiakokonaisuuteen liittyvät myös kirjoitukseni täällä ja täällä. Vappu on tuonut tullessaan lisää asiaan liittyviä uutisia.

Pääministeri Matti Vanhanen on muuttanut tämän episodin edetessä muutamaan kertaan lausuntojaan. Nyt näyttäisi siltä, että Matti on heittänyt YYA-ajan romukoppaan ja elää nykypäivässä. Toivottavasti tämä linja jatkuu.

Ylen uutiset kertovat meille, että Vanhanen arvostelee jyrkin sanoin Venäjää patsaskiistassa. Vihdoinkin – on tätä jo hetki odotettukin. Pääministeri Matti Vanhanen torjuu jyrkästi venäläisvaatimukset Viron hallituksen erosta. Vanhasen mukaan EU:n ja Suomen on tuettava Viroa tällaisia vaatimuksia vastaan.

Tämä liittyy toiseen uutiseen. Sen mukaan
Virossa vieraileva Venäjän duuman valtuuskunta on tavannut Viron parlamentin edustajia Tallinnassa ja arvostellut virolaisia. Venäjältä on esitetty myös vaatimuksia, että Viron hallituksen pitäisi erota.

Nyt varmaan kaikki ymmärtävät sen mitä tarkoitin kun kirjoitin aikaisemmin, että venäläiset tuntevat Macchiavellinsä. Tämä on erinomainen esitys jälleen kerran venäläisestä valtapolitiikan työkalusta – Maskirovkasta.

Aiheutetaan itse levottomuuksia naapurivaltiossa ja peitetään ne tuohon kuuluisaan maskirovkaan. Hämäys, disinformaatio, asioiden vääristely, suoranaiset valheet, uhkailu, kiristys, painostus – ja viimeisenä keinona sotilaallinen interventio. Tämän ketju on nähty niin moneen kertaan, ettei sen pitäisi olla kenellekään mikään uutinen – kaikkein vähiten virolaisille.

Kun duuman ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Leonid Slutski kertoo valtuuskunnan halunneen selvitystä perjantain vastaisen yön levottomuuksissa menehtyneen venäläisnuorukaisen kohtelusta sekä olosuhteista, joissa tämä kuoli, niin asiassa herää vastakysymysten sarja. Miten Venäjä on kohdellut suomalais-ugrilaisia vähemmistöjään? Esimerkiksi Marin tasavallassa. Muistattehan tämän tapauksen?

Slutski arvosteli Viron poliisin kovista otteista ja katsoi, että pidätettyjä nuoria on säilytetty epäinhimillisissä olosuhteissa. Hän epäili, että Virossa on syyllistytty ihmisoikeuksien rikkomiseen. En ole koskaan pitänyt Venäjän järjestysviranomaisia niin oikeudentajuisina tai helläotteisina, että heillä olisi varaa arvostella muita ihmisoikeuksien rikkomisesta tai liian kovista otteista. Kollektiivinen kansallinen muisti työntää esiin sortovallan aikaiset santarmin ja kasakat. Lisäksi mieleeni tulee heti nippu sellaisia käsitteitä kuin vallankumoussoikeudet, Tseka, NKVD, KGB, Stalinin terrori, Gulag ja yleinen toisinajattelijoiden kohtelu.

Eikä tyyli ole ainakaan pehmentynyt Putinin hallinnon aikana. Lähihistoriaa ovat esimerkiksi, Михаил Борисович Ходорковский, toinen Tšetšenian sota, FSB sekä vähemmistökansojen edustajien kohtelu.

Rikkana rokassa on myös se, että näköjään jokaisen kansan joukossa on omia opportunisteja sekä suoranaisia isänmaanpettureita. Myös Viron sisällä on alkanut kuulua vaatimuksia pääministeri Andrus Ansipin hallituksen eroamiseksi. Näkyvimmin hallituksen eroa on vaatinut maan entinen pääministeri Tiit Vähi, joka nykyisin toimii Sillamäen sataman ja metallitehdas Silmetin johtajana. Sillamäen sataman ja Silmetin omistajiin kuuluu paljon venäläisiä. Satama ja tehdas käyvät kauppaa Venäjän kanssa. Itsekkyyden, ahneuden, epäisänmaallisuuden ja yhteisöllisyydenvastaisuuden sorkat kopisevat taas vallan kulisseissa.

Myös oppositiojohtaja Edgar Savisaar on voimakkaasti arvostellut hallituksen toimia mellakoiden taltuttamiseksi.
Tallinnan kaupunginjohtajana toimiva Savisaar aikoo perustaa Kotirauhafoorumin, jossa keskustellaan Tallinnan tilanteesta ja keinoista sen rauhoittamiseksi. Savisaar pyrkii näin lyömään kiilaa hallituksen tukijoiden joukkoon.

Savisaaren kyseessä ollessa pitää muistaa, että hän kuului neuvostoaikana nomenklatuuraan. Pelkästään se vie hänen tähän asiaan liittyviltä kommenteiltaan pohjan ja uskottavuuden. Virolaiset pitävät hän tiblana. Se on virossa käytetty, kotimaista ryssää hieman vahvempi, mutta muuten vastaava nimitys.

Keskustapuoluetta johtavan Savisaaren toiminta voidaan nähdä osittain myös sisäpoliittisena taktikointina, sillä erovaatimuksia hän ei ole esittänyt.

Kansan enemmistö kuitenkin tukee selvästi Ansipin hallituksen toimia. Lehdistössä ja online-lähteissä on julkaistu paljon hallitusta tukevia kannanottoja.

Mutta palataanpa takaisin kotimaahan ja Mattiin. Vanhanen arvostelee tuimasti Venäjän alahuoneen duuman käyttäytymistä.

-Ei kuulu ollenkaan kansainvälisiin pöytätapoihin, että poliitikot vaativat toisessa maassa demokraattisen hallituksen eroa, se ei kerta kaikkiaan käy, Vanhanen sanoo.

Näin. Mutta EU:n olemukseen kuuluu – tai pitäisi kuulua – solidaarisuus muita jäsenmaita kohtaan. Varsinkin pienen jäsenvaltion joutuessa itseään suuremman naapurin painostuksen alaiseksi.

Vanhasen mielestä ajankohta duuman valtuuskunnan Tallinnan-vierailulle ei juuri nyt ole paras mahdollinen. Vanhasen mukaan Viro itse päättää, mitä se muistomerkeillään tekee ja miten se asian järjestää. Myös levottomuuksien hallinta on Viron oma asia, Vanhanen huomauttaa.

Vanhasen mielestä Suomen hallituksen Viro-linjassa ei pitäisi olla mitään epäselvää. Vanhanen selvitti asiaa Klaukkalassa vapputorilla.

Kanta on hyvin selvä: Viro on suvereeni valtio ja sillä on oikeus itse hoitaa nämä asiat. Me unionin muina jäsenmaina tuemme tätä itsenäisen maan oikeutta. Siihen sisältyy myös Suomen antama ensimmäinen lausunto, jonka mukaan ulkovaltioiden ei pidä puuttua tähän, Vanhanen totesi. .

Kiva kun selvitit – Matti. Siinä nimittäin oli hieman epäselvyyksiä kuluneen viikonlopun aikana. Mutta tämä jatko ei taaskaan herätä kovin suurta luottamusta herra pääministeriin:

Vanhasen mukaan kannanotto koski etenkin Suomen asemaa kriisissä, eli ei sen enempää Suomen kuin muidenkaan ulkovaltojen pidä puuttua siihen.

Huokaus… Nyt vaikuttaa siltä, että Matin puheenparressa vilahtelee – jälleen kerran – se kuuluisa ehdoton ehkä. Kiitokset pääministerimme selkeästä ulosannista voi osoittaa Alkio-opistoon ja Nurmijärven NS:n johtokunnalle…

– Meidän pitää luottaa siihen, että Viro itse osaa hoitaa asian. Mutta on selvää, että jos Viroa kohtaan syntyy painostusta, kuten tämä duuman vaatimus hallituksen erottamisesta, on se luonnollisesti sellainen asia, jonka yhteydessä Suomen ja kaikkien muidenkin EU-maiden pitää osoittaa tukea ja solidaarisuutta Virolle, Vanhanen linjaa.

No tulihan se sieltä, kun vähän puristi. Ei ollut vaikeaa, eikä sattunut yhtään – eihän Matti?

Vanhanen sanoo ymmärtävänsä Venäjän Helsingin-lähettilään esittämän toivetta venäläisvähemmistön erityisasemasta Suomessa. Ajankohta tälle keskustelulle ei vain ole sopiva.

Tarkoitetaanko tässä sitä venäläisvähemmistöä, joka saapui Lex Koiviston ansiosta? Hehän olivat suomalaisia paluumuuttajia silloin ja nyt he ovat äänekäs venäläisvähemmistö?

Tämä on juuri sitä naapurimaihin kohdistuvaa nousevaa isovenäläisyyttä josta olen varoitellut. Järki käteen Suomi. Cavem Slavem!

Suomi pitää erittäin hyvää huolta kielivähemmistöstä. Venäjänkieliset ovat arvokas voimavara meille, mutta meillä ei ole mitään aikeita tai pyrkimyksiä muuttaa lainsäädäntöämme tältä osin, Vanhanen kuittaa.

Näin. Enemmistölläkin on oikeuksia. Tässä maassa valloillaan oleva vähemmistöjen kumartelukulttuuri saisi kulkea nopeasti sinne vääjäämättömään loppuunsa. Olen muuten pitkään ihmetellyt sitä, mistä johtuu edelleen osassa meistä suomalaisia esiintyvä alemmuudentunne? Omat saavutuksemme ovat vakuuttavia ja ne juontavat juurensa homogeeniseen kansallisvaltioon. Monikulttuurisuus on syöpä mikä tappaa minkä tahansa yhteiskunnan.

Kielilainsäädännön muuttamisen tullessa – mahdollisesti – ajankohtaiseksi, olemme erittäin tärkeän peruskysymyksen edessä: onko tulevaisuuden Suomessa yksi virallinen kieli ja muutama vähemmistökieli? Vai halutaanko yhteiskuntamme resursseja haaskata venäjän virallistamisen jälkeen tapahtuvaan – vääjäämättömään – jokaisen hattivattimurteen virallistamiseen yhteiskuntamme viralliseksi kieleksi?

Muistamme varmaan vielä hyvin, miten rajavartijakoulutuksessa oltiin vähällä joutua joron jäljille uuden kielilain vuoksi.

Isovenäläisyys ja siihen liittyvä – etenkin naapurimaihin kohdistuva – maahanmuutto on selvä ja olemassaoleva vaara. Tämä Virossa näytelty ja Moskovasta ohjattu episodi osoittaa jälleen todeksi – omalla karulla tavallaan – vanhan suomalaisen sananlaskun.

Sen missä kerrotaan voissa paistamisen vaikutuksista.