Päivän uutisvuo kertoo meille suomalaisiinkin kohdistuvasta boikotista. Valio Oy:n Virossa valmistama Atleet-juusto ja Gefilus-jogurtit ovat joutuneet Молодая Гвардия (Nuori kaarti) -nimisen nuorisoliikkeen mustalle listalle Pietarissa. Nuori kaarti on Venäjän suurimman puolueen, Yhtenäisen Venäjän nuorisojärjestö.

Tämän katuorientoituneen slaavilaisen nuorisoseuran täysjäsenet, prospectit ja hangaroundit kiinnittivät maanantaina Viron Pietarin-konsulaatin aitaan listan boikotoitavista tuotteista. Pietarilainen uutistoimisto Fontanka kertoo, että listalla ovat muun muassa Vana Tallinn -likööri, suklaamerkkejä, juustoja ja Valio-jogurtti.

Valion Venäjän toiminnoista vastaava toimitusjohtaja Mika Koskinen myöntää, että yhtiön Virosta tuomat tuotteet ovat boikottilistalla.Valiolla on Viron Vörussa juustola ja Laevassa meijeri. Koskisen mukaan venäläisten boikotti näkyy jo Viron tehtailla.

Ja boikotonti jatkuu. Venäjä jää pois Viron hallituksen järjestämästä muistopäivän juhlasta.

Venäjän Tallinnan-lähettiläs kieltäytyi kutsusta muistaa kaatuneita yhdessä liittolaismaiden kanssa.
“Saimme kutsun toukokuun 8:nnen päivän seremoniaan, mutta suurlähetystö oli jo vahvistanut perinteisen ohjelman, jonka mukaan Venäjä muistaa kaatuneita sotilaita 9. toukokuuta”, Venäjän suurlähetystön edustaja Maksim Kozlov sanoi uutistoimisto Ria Novostille maanantaina.

Natsi-Saksaa vastaan taistelleiden liittolaismaiden suurlähettiläät Venäjän edustajaa lukuun ottamatta laskevat seppeleet neuvostosotilaan patsaalle, joka siirrettiin hiljattain mellakoiden saattelemana Tallinnan keskustasta sotilashautausmaalle. Tilaisuus järjestetään 8. toukokuuta, jolloin Länsi-Eurooppa juhlistaa sodan päättymistä Euroopassa.

Viron valtio ei ole aiempina vuosina laskenut kukkia neuvostoaikaiselle sotilaspatsaalle, kun taas Venäjän suurlähettiläs on perinteisesti käynyt patsaalla joka vuosi 9. toukokuuta. Viro on kutsunut 27 suurlähetystön edustajat muistamaan kaikkia toisessa maailmansodassa kaatuneita

Mielenkiintoista tässä koko keskustelussa ovat nämä Venäjältä kuuluvat äänet.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli maanantaina uutistoimisto Ria Novostin haastattelussa EU:ta ja Natoa hiljaisesta hyväksynnästä, jonka ne ovat suoneet ”joidenkin maiden yrityksille kirjoittaa uudelleen toisen maailmansodan lopputulos ja himmentää Venäjän osuutta”.

Niin olisiko korkea aika selvittää viimeinkin puna-armeijalaisten rikokset Euroopassa – etenkin valloitetussa Saksassa vuonna 1945?

Nämä rikokset tapahtuivat päällystön hyväksyminä – osittain jopa politrukkien yllyttäminä. Miljoonat saksalaiset – ja muutkin punajyrän alle joutuneet itäeurooppalaiset kansat – joutuivat kärsimään ryöstelevistä, raiskaavista, varastelevista, tuhopolttavista, pahoinpitelevistä ja tappavista puna-armeijan sotilaista.

Sotahistorioitsija Anthony Beevor, esittää kirjassaan Berliini 1945 jopa kahden miljoonan 10-90 vuotiaan naispuolisen saksalaisen joutuneen punasotilaiden raiskaamiksi. Lisäksi kymmenet tuhannet NL:sta pakkosiirretyt oman maan naispuoliset kansalaiset joutuivat tämän tuntemattoman raiskaajan käsiin.

Myös ns. venäläispartisaanien hirmuteot Pohjois- ja Itä-Suomessa ovat jääneet edelleen tuomitsematta. Rangaistuksista puhumattakaan.

Tämäkin on syytä muistaa – ainakin silloin – kun puhutaan vapauttajista. Saatan vielä palata aiheeseen…

Vastaboikotit saattavat muuten olla – ainakin meillä Suomessa – aika hampaattomia. Kuka muistaa ostaneensa ajoneuvojen polttoaineen lisäksi mitään venäläisperäistä kulutushyödykettä vähään aikaan?

Sitähän minäkin…