Eräs vihervasemmistomme terävimmistä aivoista ja luovimmista kyvyistä, Pekka Raukko, totesi männä viikolla näin:

Tehtaiden lopettaminen (Suomessa) on kuitenkin asia, joka on helppo nähdä tarpeelliseksi ja samalla erittäin tervetulleeksi ilmiöksi. Siinä toivoisi tahdin säilyvän vähintäänkin nykyisellä tasolla.

Pekan toiveet rajojen avautumisesta ja teollisuuden muuttamisesta kolmanteen maailmaan toteutuvat nopeammin kuin hän varmaan uneksikaan. Näillä unelmilla on kuitenkin oma hintansa.

Tämä Raukon ja hänen tovereidensa haluama globalisaatio nimittäin aiheuttaa työttömyyttä lännessä ja ekokatastrofin lisäksi inhimillistä tuskaa kehitysmaissa.

Tällä kerralla vaatemerkki GAP on jäänyt – taas kerran – kiinni lapsityövoiman käytöstä Intiassa

Yhdysvaltalainen vaatevalmistaja GAP sanoi maanantaina – pakko-olosuhteissa – irti sopimuksensa alihankkijansa kanssa, joka teetti vaatteita lapsityövoimalla Intiassa ala-arvoisissa olosuhteissa. GAP oli pakotettu toimimaan näin koska se jäi samasta synnistä kiinni jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä. Vuonna 2000 BBC paljasti, että yhtiö teetti töitä lapsilla Kambodžassa.

Asiasta nousi suuri kohu sunnuntaina, kun brittilehti Observer kertoi asiasta. Observerin mukaan Delhissä sijaitsevassa tehtaassa oli töissä lapsia, joista nuorimmat olivat 10-vuotiaita ja jotka kertoivat haastattelijalle tekevänsä 16-tuntisia työpäiviä. Lehden mukaan lapset kertoivat, että heidän perheensä olivat myyneet heidät tehtaalle töihin.

GAPin mukaan yksi yhtiön Intiassa käyttämistä tavarantoimittajista oli tehnyt ”epäviisaan” sopimuksen kyseisen alihankkijan kanssa.

Niinkö?

Kyse taitaa olla kuitenkin siitä, että päämies painostaa ja alihankkijat tekevät sen käskyjen mukaan. Kun tällaisesta jäädään kiinni, syy vieritetään ketjussa mahdollisimman alhaiselle tasolle.

Ei mitään uutta auringon alla…

Vaikka eräät piirit pitävät tätä kehitystä toivottavana, minusta se on varsin epätoivottavaa. Reilun kaupan reilut piirit taitavat todellisuudessa olla peräisin siitä kuuluisasta reilukerhosta – päivää

Minusta työn vieminen länsimaalaisilta teollisuustyöläisiltä ja sen siirtäminen kolmanteen maailmaan lapsityövoimalla tehtäväksi, ei ole kovinkaan tervetullut ilmiö.

Puhumattakaan Kiinassa käytettävästä orjatyövoimasta ja olemattomasta ympäristönsuojelusta.

Virheet – De Dorka – kansainvälisen kapitalismin, väestöräjähdyksen, ihmiskaupan, lapsityövoiman, orjuuden ja ympäristötuhon asialla.

Lähteet: STT, HS, CNN, BBC