Onneksi olkoon suomalaiset! Olemme saaneet kunnon korotuksen kunnallisveroihimme ja tulemme näin laman kynnyksellä näkemään vielä inflaatiopeikon ilmestymisen kotitalouksien pöytään.
Juuri nyt Suomi on tällaisessa tilanteessa. Takana on poikkeuksellisen pitkä lihavien vuosien jakso, jonka jatkumisen varaan kaikki rakennetaan. Väkisinkin palaa mieleen 1980-luvun loppu, jonka tunnelmassa on paljon yhtäläisyyksiä tämänpäiväiseen
Näin sanoi edellisen laman mestarointiin osallistunut Esko Aho Savon Sanomille.
Eniten ja syvimmälle tämä koko tilanne tietysti koskettaa pienituloisia ja vähävaraisia. Luitteko muuten aikaisemman tähän samaan aiheeseen liittyvän kirjoitukseni?
Mutta eihän tämä kiinnosta TEHY:läistä satuhahmoa – sitä vielä pelottavampaa peikkoa. Tämä Pahatar saa veronmaksajilta 2500 euroa kuukaudessa taskurahaksi. Hän harrastelee terveydenhoitajana koulussa – jota muuten lapsesi käyvät, ole tarkkana…
Hänen miehensä tienaa niin paljon, ettei hänen tarvitse edes tehdä töitä. Hän tekee töitä oman mielenterveytensä vuoksi – rikkoen samalla siinä sivussa herkkien kasvuiässä olevien elämiä ja mielenterveyttä.
Hän katsoo, että hänellä on oikeus…
Tervetuloa vuoden 2007 Ahneiden pitoihin.
Saalistajat ovat jälleen kerran näyttäneet sen, että vähemmistö voi maksattaa enemmistöllä lähes tulkoon ihan mitä tahansa. Yhteisöllisyys on muuttunut wc-paperiksi ja kaikki eturyhmät huutavat kuorossa omia oikeuksiaan – potkien samalla kaikkia muita nivusiin ja työntäen näitä taaemmaksi kyynärpäillään.
Kun tähän lisätään tieteellisesti todistettu vierastyövoiman tarve – kuten Turun Sanomat kertoo:
Suomi ei ehkä tulevaisuudessa ole enää houkutteleva työpaikka ulkomaalaisille, sillä kilpailu vierastyöläisistä kovenee Euroopassa. i työvoiman kysyntä ja tarjonta kulkevat usein niin ammatillisesti kuin alueellisestikin kaukana toisistaan.
Vajaan kymmenen vuoden kuluttua kotimainen työvoima ei millään konstilla kata työmarkkinoiden tarpeita.
Olisi muuten ihan noin aikuisten oikeasti nähdä mihin lähteisiin tällainen ns. paskanjauhanta todellisuudessa perustuu. Ilmeisesti ei mihinkään luotettaviin, koska niitä lähteitä ei nähdä koskaan.
Mitä me muuten teemme noin 200 000 kotimaisen työttömän kanssa? Karkotetaanko heidät muualle vai suljetaanko leireihin? Vai onko mielessänne jotain aivan muuta? Suvaitsevaisen haihattelijajoukon vastauksia odotellessa…
Tähän kun vielä ynnätään Astrid Thorsin tukijoukkoineen huutama monikulttuurinen Suomi, niin saadaankin aikaan keskinäistä sisällissotaa käyvä turvaton ja ahneuteen perustuva hullujenhuone. Sellainen joka kaatuu lopulta siihen mahdottomuuteen, että maksajia ei enää ole – kun kukaan ei halua antaa mitään, kaikki haluavat vain ottaa.
Esko Aho kysyy näin:
Mistä löytyisi se voima, joka saisi kansakunnan huomion hyvinvoinnin jakamisesta sen perustan luomiseen?
Nämä ahneiden pidot merkitsevät yhteisöllisyyden ja suomalaisen kansalaisvaltion loppua.
Tässä alkaa hiljalleen tulla mieleen ajatus poliittisen turvapaikan hakemisesta Islannista…
Lähteet: STT, TS, SS
20.11.2007 at 5:59 pm
”Vajaan kymmenen vuoden kuluttua kotimainen työvoima ei millään konstilla kata työmarkkinoiden tarpeita.”
Mielenkiintoista muuten että tästä jotenkin syytetään aina ’työvoimaa’, eli maan kansalaisia, eli niitä joita varten se koko maa, myös ne ’työmarkkinat’ tulisi olla olemassa.
Eli onko suomalaisen työttömän vika, jos yritys ei ota häntä töihin? Yhtä hyvin voisi sen sanoa olevan yrityksen vika…
Samalla tavoin, jos työvoimaa ei jollain alalla ole, ja valitetaan ettei sitä edes ulkomailta voida ’houkutella’, koska rassismi ja asenteet ja kylmyys vaivaavat, niin mikä on tällöin tällaisen alan olemassaolon mielekkyys Suomessa lainkaan?
Tapana on myös valittaa siitä että ihmiset kouluttautuvat ’väärille aloille’, mikä muutenkin on melko naurettavaa koska koulutuksen alkaessa ei voi mitenkään tietää mikä alan työtilanne on sen päättyessä, vaikka se olisi alalle hakeutuessa ollut hyväkin.
Yhtä hyvin voisi valittaa yrityksille että miksi perustatte yrityksiä niille aloille joille työvoimaa ei löydy, ettekä niille joilta sitä löytyy. Tai juuri koskaan nähtävästi esim. ota töihin henkilöitä, joilta löytyy koulutus mutta ei työkokemusta, tai sama toisinpäin, vaikka nämä henkilöt aivan hyvin tarjottavaa tehtävää tekemään kelpaisivat?
Näinin ei kuitenkaan koskaan kysytä, vaan syyllinen on aina työntekijä eli kansalainen, jolla on väärä koulutus tai väärät asenteet ulkomaalaisen halpatyövoiman (yms) maahantuontiin.
20.11.2007 at 7:26 pm
Hmm en suosittele Islantia, siellä on sama hulluus vallallaan.
Olisin passittanut itseni mileisairaalaan vielä viisi vuotta sitten, jos olisin tämän lausunut, mutta ainoa toivo taitaa löytyä enää Venäjältä…
20.11.2007 at 10:47 pm
Mieluummin tehyläisille asiallinen palkka kuin että täällä kalliilla koulutetut sairaanhoitajat menevät Norjaan tai Saudeihin ja tänne tuodaan jotain filippiiniläisiä vielä kalliimmin koulutettaviksi apuhoitajiksi.
Tehyläisiä on poljettu niin kauan, että palkkaratkaisu on mielestäni vähintäänkin oikeutettu.
Jos tämän tuloksena huomaamme, että Suomi ei ollutkaan niin rikas maa kuin luulimme, niin sehän on pelkästään järjen ääni, joka siellä huutaa. Karsimisen varaa löytyy kyllä.
21.11.2007 at 10:33 am
”Olemme saaneet kunnon korotuksen kunnallisveroihimme ja tulemme näin laman kynnyksellä näkemään vielä inflaatiopeikon ilmestymisen kotitalouksien pöytään.”
Emme tule näkemään inflaatiota näiden palkankorotuksien seurauksena, koska se rahan kokonaismäärä, joka kilpailee ostettavista hyödykkeistä, ei nouse. Tästä muuten pitäisi huolen jo se kunnallisveron korotus.
Kaikki tietävät, että hyperinflaation synnyttää rahaa painava valtiovalta. Pienen inflaation synty on täysin sama. Euroa voi siis inflatoida Euroopan Keskuspankki, eivät sairaanhoitajat.
21.11.2007 at 10:46 am
reino:
Olen kanssasi samaa mieltä, siitä kenen pitäisi toimia Suomessa sairaanhoitajina. Viittasin aikaisempaan tekstiini, jossa kirjoitin smasta asiast, joten jätin tästä kirjoituksesta toiston pois. Arvostelin aikaisemmin eräässä toisesa kirjoituksessani sitä, että Astrid haluaa ilmeisesti pakottaa sairaat ja eläkeläiset opiskelemaan ukrainaa, puolaa ja serbokroatiaa.
Kritiikkini kärki suuntautui – jälleen kerran – kolmikantasysteemiin ja punakorporaatioiden asemaan ulkoparlamentaarisena painostuskeinona. Tämä on alkusoitto yleiselle laululle nimeltään antakaa lisää ja heti – mulle, mulle, mulle….
Tässä maassa olisi todellakin syytä tehdä eräitä järkeistämis- ja karsimistoimenpiteittä – etenkin julkisesti rahoitetun terveydenhuollon saralla.
Nykyinen julkisen sektorin tehottomuus ja ylimielisyys sekä yksityisen sektorin ylitehokkuus ja ylikorrektius pitäisi laittaa kuppiin ja etsiä siitä soseesta kultainen keskitie. Se mainitsemasi järjen ääni.
K
21.11.2007 at 10:52 am
SJS:
Kuten kaikki muutkin eurouskovaiset, myös sinä unohdat sen, että euroalue ei ole mitenkään muuten kuin valuutalla ja ohjaavalla lainsäädännöllä väkisin kokoon kursittu talous- ja valuuttaliitto.
Maakohtaiset erot – esimerkiksi Suomen ja Italian välillä – olivat jo euroon siirryttäessä niin huikeat, ettei mistään yhtenäishinnoitteluun tai edes kustannustasoon perustuvasta alueesta voida tosimielessä puhua. Tämä heiluttaa paikallisesti ostovoimaa ja aiheuttaa alueellista inflaatiota – tai deflaatiota.
Sille ei Euroopan keskuspankki voi yhtään mitään – vaikka haluaisikin.
K
21.11.2007 at 11:23 am
Kullervo saattaa osua ennusteessaan oikeaan. Pravdassa oli tällainen pätkä:
”Sosiaalialalla työskentelevät Laura Kumpula ja Joni Virkkunen seisovat yhä hoitajien tukena, vaikka palkankorotusten vaikutukset näkyisivätkin omassa palkkanauhassa.
”Voisin maksaa jopa pari prosenttia lisää veroja, että muidenkin alojen palkkakuopat saataisiin täytettyä”, vantaalainen Kumpula pohtii. ”
21.11.2007 at 12:33 pm
”Kuten kaikki muutkin eurouskovaiset, myös sinä unohdat sen, että euroalue ei ole mitenkään muuten kuin valuutalla ja ohjaavalla lainsäädännöllä väkisin kokoon kursittu talous- ja valuuttaliitto.”
Muuten oikein, mutta en tosiaankaan ole euro(oppa)uskovainen. Äänestin EU:ta vastaan, eikä ole tarvinnut katua.
Aivan samoin kuin Saksan keskuspankki rahoitti valtiota 1920-luvulla painamalla rahaa tai kehitysmaitten pankit tekevät nykyään, voi EKP nykyään halutessaan ”painaa rahaa” eli luoda euroja. Tilanteen erottaa hyperinflaatiosta vain prosessin nopeus.
Jos kansalaisten raha vain kiertää taskusta toiseen tässä palkankorotus-veronkorotus-tempussa, kansalaisilla ei loppujen lopuksi ole yhtään enempää rahaa ostaa mitään ja painetta hintojen nostoon ei synny. Tämän verran toistoa suotakoon minulle anteeksi 🙂
21.11.2007 at 2:56 pm
SJS:
Juu – kiitos oikaisusta eurouskovaisuuden suhteen, pahoittelen kömmähdystäni.
Toinen juttu on sitten edelleen se, että euroalue on todellakin varsin keinotekoinen talousalue. Eivät hinnat ole samat eri puolilla aluetta.
ja kuten aikaisemmin totesin; nämä palkankorotukset koskevat kohtuullisen suurta osaa kansasta – eli lisäävät ns. ylemmän keskiluokan (ai …tu, kun inhoan tuota luokka-ajattelua) käytettävissä olevan rahan määrää – se taas muodostaa inflaatioriskin.
Pahimpaan kurimukseen joutuvat pienituloiset.
Päivän Hyysärissä asiaa kommentoi Rantsilan kunnanjohtaja Aimo Lehmikangas näin:
”Olen selittänyt asian niin, että 2 000 euroa tienaava kuittaa veronkorotuksen jättämällä joka kuukausi kaksi kossupulloa ostamatta”
Eli tuossa tuloryhmässä veronkorotuksen todelliset vaikutukset ovat minimaalisia – toisin kuin esimerkiksi 500 euron eläkkeellä kituuttavalle pääkaupungissa elävälle mielenterveyspotilaalle…
Kullervo
22.11.2007 at 11:50 pm
Ehkä saivartelua mutta:
Kritiikkini kärki suuntautui – jälleen kerran – kolmikantasysteemiin ja punakorporaatioiden asemaan ulkoparlamentaarisena painostuskeinona.
Mainittu punakorporaatio Tehy on vankasti ’kokoomuksien’ käsissä.
Porvareita ne hoitsut on kaikki 😉
23.11.2007 at 12:19 am
Timo:
Tarkoitat ilmeisesti Epäkansallista Kokoomusta?
K
23.11.2007 at 11:26 pm
Hyvä postaus, Kullervo!