Nyt joku voi tempaista keilapallon sieraimeensa – mutta olkoon hyvä vaan.
Minun mielestäni uusi keräys, jossa hyödynnetään vuoden 1940 ilmapuolustussormusta on mauton.
Lokakuun 20. päivänä vuonna 1939 Helsingin Sanomissa ja Uudessa Suomessa oli seuraavanlainen kirjoitus:
Kultasormukset isänmaalle
Täällä kaukana kotoa tuumin yöllä päivystävänä upseerina isänmaan asiaa ja ehkä alkavia taloudellisia vaikeuksia. Ehdotan, että jokainen Suomen mies ja nainen, jolla on vasemman käden nimettömässään kultasormus vaihtaisi sen teräksiseen sormukseen, jonka saisi vastineeksi. Kultasormuksista saataisiin varmasti kokoon kymmeniä miljoonia maanpuolustukseen.
Reservin vänrikki Jussi Lappi-Seppälä
Tuolloin – kevättalvella 1940 – kansalta kerättiin yli 300 000 kultasormusta ja tuhansia muita kultaesineitä.
Myös oma isoäitini vaihtoi omansa ja isoisäni vihkisormukset rautaisiin korvikkeisiin.
Isäni kantoi tuota ilmapuolustussormusta 1960-luvun alusta kuolemaansa. Ja minä hänen jälkeensä – ja kannan edelleenkin.
Niin monet kerrat olemme joutuneet selittämään tietämättömille hakaristin merkitystä tuossa rautaisessa sukukalleudessa. Mutta ajat näyttävät vaihtuneen – pois aidosta isänmaallisuudesta nykyisiin ahneuden ja saalistamisen aikoihin.
Tiedättekö muuten mitä näille sormuksille – ja niihin sisältyneille varoille – kävi?
Keräyksen tuloksena Puolustusministeriölle luovutettiin yhteensä yli 1750 kiloa kultaa. Tulos oli suuruudeltaan varsin merkittävä: kultamäärällä olisi saanut hankittua 30 hävittäjäkonetta tai saman verran 75 mm ilmatorjuntatykkejä. Sormusten lahjoittajia kannusti ajatus kotiseudun ilmapuolustuksen vahvistamisesta.
Keräyksen tulosta ei kuitenkaan ehditty käyttää maanpuolustustarkoituksiin ennen jatkosodan syttymistä. Kullan sulattaminen kansainvälisesti hyväksyttäviksi harkoiksi tuotti ongelmia, samoin kultaesineiden käyttö maksuna sotatarvikkeista. Hyvistä aikeista huolimatta kulta jäi makaamaan Suomen Pankin holviin. Arkaluontoisesta asiasta vaiettiin sodanaikaisen sensuurin turvin.
Kullan kohtalosta ei kyselty moneen vuoteen, mutta vuonna 1944 valtioneuvosto ryhtyi venäläismiehityksen pelossa puuhaamaan kultalastin siirtoa ulkomaille. Samana kesänä käynnistettiin salaiset kuriirikuljetukset Malmin lentokentältä Tukholmaan. Syksyllä 1944, välirauhasopimuksen jälkeen kyseinen lentokenttä suljettiin, mutta kultakuljetuksia jatkettiin Hyvinkään sotilaskentältä. Valtaa sodasta toipuvassa Suomessa pitivät tuolloin valvontakomissio ja uusi hallitus.
Tukholmassa kulta varastoitiin aluksi Suomen lähetystön kellariin, josta se sittemmin siirrettiin pankkiholviin. Kullan hyödyntäminen tuli ajankohtaiseksi syksyllä -45, kun Suomi oli ajautunut valuuttapulaan. Suomen Pankki tarjoutui ostamaan kultaerän valtioneuvostolta silloisella 140 miljoonalla markalla. Pankki myi suurimman osan kullasta ruotsalaisille ja ilmoitti rahoittavansa saaduilla 4 miljoonalla kruunulla kansanhuollolle tärkeitä hankintoja, lähinnä viljaostoja. Osa kultakoruista myytiin kotimaiselle kultasepälle sulatettavaksi. Valtion saamat rahat tuloutettiin ”satunnaisena tulona”.
Vihkisormuksensa ja muut sukukalleutensa isänmaan hyväksi lahjoittaneet kansalaiset eivät välttämättä koskaan saaneet tietää mihin heidän kultaesineensä päätyivät. Saattaa olla, että he eivät olisi pitäneet kuulemastaan. Historiallisesti arvokkaimmat kultaesineet myytin näet Kansallismuseoon ja maakuntamuseoihin nimellisellä arvolla.
Kultakeräystä selviteltiin perusteellisesti 50-luvulla, mutta sen jälkeen paperit hautautuivat Suomen Pankin holveihin. YLE:n radio-ohjelmaa varten 80-luvulla esiin kaivetut asiakirjat osoittavat, että vaikka kultaa ei käytetty alkuperäisen tavoitteen mukaisesti ilmapuolustukseen, keräyksessä ei ollut kyse huijauksesta. Keräyksen tuotto jäi vain realisoimatta sodasta aiheutuneiden muuttuneiden olosuhteiden takia. Kauppoja ei saatu aikaan ja tuotto jäi käyttämättä kansan tarkoittamaan kohteeseen.
Näin kävi. Ja sille ei voi enää mitään. Mutta tälle voi.
Alunperin rautaisena vihkisormuksen korvikkeena hädässä lanseeratun sormuksen uuden ja uljaan hopeisen rahastusversion voi tilata täältä.
Näitä sormuksia oli alunperin kahta eri mallia. Oli sileä – heraldisella ruusukkeella varustettu – rautasormus:
sekä tuo jo aikaisemminkin esitelty, hakaristillä varustettu ilmapuolustussormus.
Jostain syystä hakaristisormus teki paremmin kauppansa ja näitä sileitä – vihkisormuksen tapaisia – jäi varastoihin huomattavasti enemmän.
Näitä jäljelle jääneitä sormuksia myytiin jokin aika sitten veteraanien hyväksi kampanjalla. Tämän vielä hyväksyn. Mutta hopeisen myyntiversion tekeminen rautaisesta korvikkeesta – etenkin sen jälkeen kun suurin osa veteraaneista on kuollut – on mielestäni härski välistäveto – ja kylmää rahastusta Rahapaja Monetan piikkiin.
Kyseisen tekeleen tulojen luvataan menevän sotiemme veteraaneille ja kyseisen hankkeen suojelijana on ikipasifisti Tarja Halonen. Tukijoukoissa seisoo myös ex-vasuri Mikko Kivinen.
Näin on suomalainen hakaristi päässyt valtaa pitävien suojelukseen.
Nimen omaan juurikin nyt. Nyt kun viimeiset veteraanisukupolvet ovat haudan partaalla ja muualla mietitään sitä, mihin veteraanien omaisuutta voitaisiin käyttää hyvällä isänmaallisella omallatunnolla.
Jossain mättää nyt – ja pahasti.
Jos joku nyt tuon sormuksen ostaa, niin kannattaa muistaa eräs perusasia. Rahasi eivät mene maanpuolustukseen, eivätkä -edes pääasiassa – sotiemme veteraaneille. Ne menevät pääasiassa ahneille saalistajille ja sellaiselle Suomelle, jota ollaan hyvää vauhtia häpäisemässä ja josta ollaan myymässä pois kaikki se kunnia mikä liittyy veteraaneihin ja heidän perintöönsä. Rahat menevät ahneiden lisäksi veroina monikulttuurista Suomea puuhaaville astrideille ja isänmaansa hylänneelle kukkahattusakille.
Heille, jotka käyttävät verovarojamme esimerkiksi tähän – näin budjettivuoden umpeutuessa.
Jos joku tulee esittelemään minulle moista tekelettä – näytän hänelle aidon asian ja totean; tuo on pelkkä halpa kopio.
Lähteet: YLE /Tarina rautasormuksista/ Olli Ihamäki, rautasormus.fi
18.12.2007 at 2:27 am
Hakaristi siinä sentään on, onhan sekin jotain sekin nykyilmapiirissä, vai onko?
18.12.2007 at 2:30 am
Rautasormus on valmistettu – toisin kuin sen nimi antaa ymmärtää – uushopeasta.
WIKIPEDIA
18.12.2007 at 2:31 am
ruttis:
Edelleen kovin halpa kopio siitä alkuperäisestä. Siitä, joka on valmistettu sinkin ja nikkelin seoksesta.
K
18.12.2007 at 9:51 am
Tiedän useita veteraaneita jotka olivat ostaneet näitä arvottomia kolikoita kun olivat elossa.
Moneta painukaa helvettiin ja syökää paskaa….
18.12.2007 at 12:14 pm
Olen taipuvainen näekmään asian samoin. Harmittaa kovasti kun ”hukkasin” joskus useampi vuosi sitten oman sukuni aidon ilmapuolustussormuksen. Sitä vain ei enää löytynyt siitä, mihin sen olin jättänyt. Toisaalta mieli on tehnyt hankkia kopio korvikkeeksi, vaikkei se vihreää rengasta sormeen teekään, mutta nuo muut syyt ovat toistaiseksi hillinneet halujani.
18.12.2007 at 3:04 pm
Olen täysin samaa mieltä.
18.12.2007 at 4:35 pm
Saksalainen Spiegel lehti on jo kirjoittanut tästä suomalaisten sotaveteraanien hyväksi myytävästä sormuksesta.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712186997690_uu.shtml
Onneksi saksalaiset ovat tässä asialinjalla.
18.12.2007 at 4:53 pm
Ensimmäisen ja taatusti myös viimeisen kerran sodanjälkeisessä historiassamme pääsi tapahtumaan sellainen erehdys, että hakaristikoristeinen esine laitettiin myyntiin. Uusnatsit nimittäin innostuivat hullun lailla. Hakaristi kuin hakaristi, seisoo se kärjellään tai lappeellaan, silti se on uusnatsille aina hakaristi joka assosioituu natsi-Saksaan. Siinä ei paina pätkääkään, että sormuksen tunnuksessa kyse on eri asiasta kuin natsien hakaristissä. Kun uusnatsi katsoo sormustaan, hän ajattelee kansallissosialismia. Taitaa suurin osa sormuksen ostajista olla sitä porukkaa.
18.12.2007 at 4:59 pm
Hmm…:
Olen eri mieltä. Kyllä hakaristikoristeisia esineitä on ollut aikaisemminkin vuoden 1944 jälkeen myynnissä.
Kuten tätä rahastuskampanjaa edeltäneen kampanjan aikana (löydät viittauksen tekstistäni). Ja onhan niitä ollut muitakin…
Enkä minä oikein usko, että Saksaan assosioituneet ”natsit” hehkuttavat kotimaisen tunnuksen perään. kyllä he omat tunnuksensa löytävät muualtakin.
Uskoisin tässä kampanjassa suurimman ostajaryhmän löytyvän hiljattain – jo todellisen tai luullun – isänmaallisuutensa löytäneistä uuspatriooteista. Niistä, joilla tuota sormusta ei ole alkuperäisenä.
K
18.12.2007 at 9:33 pm
Hakaristi on kyllä ikivanha onnen symboli.
kts
http://www.arabianmuseo.fi/web/museumarabia.nsf/pagesbyid/D9AB737D4FD6BCCFC2256F5C004B8933?OpenDocument
ja
Click to access swastika-preview-fi.pdf
19.12.2007 at 10:39 am
Niinpä
23.12.2007 at 3:38 pm
Kullervo on oikeessa nostan lakkia vain alkuperäisellä on arvonsa eihän jälkeenpäin tehdyllä ole sitä tunne arvoa joten mielestäni se on arvoton.
04.01.2008 at 9:47 pm
Onhan tuo kullan kohtalo ollut jo pitkään minulla tiedossa. Surullinen juttu sinänsä. Itse tulkitsen asian kuitenkin niin, että sormusten ja muun arvoesineistön luovuttaminen loi kansakuntaan jotain sellaista mitä kullalla ei voinut ostaa; yhteisen maanpuolustustahdon ja yhteenkuuluvuuden, intressiryhmistä riippumatta. Vaikka sormusten trokaamisessa kieltämättä on törkeää rahastuksen makua, se ei vie niiden alkuperäistä tarkoitusta häpeään. Päinvastoin. Häpeään joutuvat ne, jotka olivat tai ovat saadusta kullasta vastuussa. Jotain jäljellä olevasta kansallisesta suuruudestamme osoittaa se, että olemme valmiit maksamaan uudelleen sormuksista jotakin, että edes joku sentti menisi niille jotka maksoivat verellään huonosta kalustosta, jota ehkä kullalla olisi voinut uusia.
Itselläni molemmat alkuperäiset ovat onneksi tallella. Toista jopa käytän silloin tällöin.
04.01.2008 at 11:54 pm
Purjotuulikki:
Ongelman ydin on siinä, että emme tiedä mihin näitä veteraaneille kerättyjä varoja tullaan käyttämään veteraanien siirryttyä takavasemmalle.
Henkilökohtaisesti sietäisin vielä nämä Sisu-pastillille haisevat välistävetäjätkin – mutta…
Kuka takaa, ettei – nykyisen hallinnon aikana – esimerkiksi Kaunialan sotavammasairaalaa valjasteta viattomien muslimisotureiden hoitopaikaksi? Uudelleensopeuttamisohjelmineen ja kiertävine imaameineineen.
Se on tulevaisuudenkuva, josta – ainakin minä – haluan olla mahdollisimman kaukana.
K
05.01.2008 at 1:49 am
Olet aivan oikeassa, ettei kukaan voi taata sitä, mihin nuo keräyksessä saadut rahat lopulta tullaan koordinoimaan. Keräyksistähän on olemassa jonkinlainen lakikin, mutta koskeeko se tällaisia miltei valtionkeräyksiä? Tuskin. Kohtuuden nimissä valtion pitäisi palauttaa sota-ajan arvoesineistä kertyneet varat lahjoittajilleen tai näiden jälkeläisille, noudattaen kullan tämänhetkistä maailmanmarkkina-arvoa. Olkoon vaikka valtion luottotappiota lisättynä sotakorvauksiin.
Atomissa ydin on kuitenkin aina positiivinen. Negatiiviset partikkelit vain kiertelevät sitä. Niin myös tässäkin. Rahaa on syydetty jos jonkinlaiseen maahanmuuttajien hyppykeppiin, ei siinä mitään. Ja kaik on mänt.
Mutta positiivinen ydin muistaa tämänkaltaisen keräyksen tarkoituksen, mistä juuri Rautasormushankkeessa on kyse. Pointti on siinä, että suurin osa kansaa ei ole unohtanut historiaansa lopullisesti, vaan se kumpuaa esiin vielä kolmen neljänkin sukupolven takaa. Ja se on minusta tärkeää. Kun tämä rautasormuksen ajan mentaliteetti vielä elää uskomattoman vahvana yhteiskunnassamme, elää myös usko parempaan. Rahalla ei kunniaa voi ostaa. Myydä sen kyllä voi.
05.01.2008 at 1:56 am
Purjotuulikki:
Kiitos sanoistasi.
K
15.01.2008 at 7:38 pm
mitäpä pahaa siinä, kun varat menevät elossaolevien sotaveteraanien hyväksi, taitaa poikaa vaa vituttaa kun muutkin saa hommattua rautasormuksen, kun haluaa hyvää hyvvttää muistaa veteraaneja.
18.07.2008 at 1:42 am
No joo, asun ulkomailla ja minulla on tällainen isoäidin rautasormus. Nuorempi poikani haluaa sen. Hän ei halua ikinä myydä sitä mutta itse olen utelias, onko se minkään arvoinen. No eihän se ole kultaa tai hopeaa…..
23.08.2009 at 4:17 pm
hei pliis… -.-