Suomi tunnetaan maailmalla vankkana demokratiana ja edistyksellisenä hyvinvointivaltiona.
Jopa niin hyvin, että koko ajan kasvava osa maailman köyhistä on suunnannut tulevaisuudentoivonsa ja sitä kautta sosiaaliturisminsa tänne – Euroopan kaukaisimpaan ja ilmastoltaan varsin karuun kolkkaan.
Maahan, jossa sulkeutuneet ihmiset puhuvat eriskummallista kieltä, käyvät alasti keskenään höyrykylvyssä, käyttäytyvät ajoittain väkivaltaisesti, tanssivat tangoa, laulavat karaokea ja juovat liikaa alkoholipitoisia juomia kerralla
Olemme pärjänneet tasa-arvossa, hyvinvoinnissa, korruptoimattomuudessa ja peruskoulutuksen tasossa niin, että voimme sanoa olevamme näillä osa-alueilla kansainvälistä huippuluokkaa.
Kuitenkin kantaväestömme tietyt osat syrjäytyvät ja kurjistuvat – myös näinkin vahvan nousukauden keskellä.
Pääkaupunkiseudulla – jonka vuosittaiset lämpötilat saattavat vaihdella -30 ja +30 celsiusasteen välillä – on tämän hetkisten tilastojen mukaan 3100 asunnotonta – ja heistä muutama sata asuu pysyvästi kadulla.
Kuten tämä 82-vuotias sotaveteraani. Hän asui vielä keväällä Vauhtitien laidalla
Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen kertoo:
Ihmisiä tippuu asunnottomiksi koko ajan. Juuri nyt meillä näkyvät Helsingin seudun kovat vuokrat. Monet jäävät vuokrarästien takia vaille kotia
Tässä samassa hyvinvoinnin ja yltäkylläisyyden ajassa, sairaanhoitaja Vesa Timberg hoitaa saman yhdistyksen Yökiitäjä-projektia. Yökiitäjä on käytännössä asunnottomille tarkoitettu minibussi, joka on kesästä 2006 kiertänyt Helsingissä joka toinen yö. Bussi tarjoaa asunnottomille kahvia, sämpylää, ensiapua ja terveysneuvontaa. Bussin vakiovarustukseen kuuluvat Timbergin lisäksi myös lähihoitaja ja mielenterveyshoitaja. Kerran kuussa mukana on myös Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijä.
Muovipusseja kantavat puliukot ole mihinkään kadonneet
Sanoo Timberg.
Enää he eivät vain asu rakennustyömailla tai veneiden alla. Ne kun ovat aidattuja ja vartioituja
Lehtonen puolestaan toteaa, että
Metsissä asuu enää kourallinen ihmisiä. Kadulla asuvat ovat siirtyneet portaiden alle, vessoihin, pankkiautomaatteihin ja roskiksiin.
Lehtosen – kuten myös omien sivullisena ja joskus kovinkin läheltä tehtyjen havaintojeni mukaan – tie pysyvästi kadulla asuvaksi alkaa usein avioerosta. Sen jälkeen tulevat masennus, rahavaikeudet, vuokrarästit ja asunnon menetys. Jossain vaiheessa tartutaan pulloon ja kyllästytään viranomaisiin. Sitten päätetään muuttaa pysyvästi kadulle ja haistattaa yhteiskunnalle pitkät.
Joku voisi tähän sanoa, että tuohan on tietoinen valinta. Olen eri mieltä.
Eikä tämä ongelma koske ainoastaan syrjäytyneitä miehiä. Myös monet perheet ovat valuneet asunnottomuuteen – ja hajonneet sen myötä. Tai sitten perheen hajoamisen mukana valuneet asunnottomuuteen tai tulevaisuudettomuuteen.
Ihmiset ovat erilaisia – erilaisuus on rikkaus. Myös paineensieto- ja mukautumiskyvyiltään. Joku kestää enemmän – joku vähemmän – paineita ja katastrofeja. Yhteisön tehtävänä on tukea jäseniään – ei hylkiä ja hylätä heitä vaikeuksissa.
Suomalaisuus on kansainvälisesti tarkasteltuna varsin erikoinen kulttuuri. Sen vahvuus on perustunut perhe- ja sukuyhteisöön. Kuitenkin se on pystynyt sulattamaan itseensä maahanmuuttajat jo satojen – jos ei tuhansien – vuosien ajan.
Osoitan syyttävällä sormella nykyaikaa ja siihen pesiytynyttä viranomainen on lähin omainen – mentaliteettia. Kun lapsi syntyy ja hänet jo pienestä otetaan yhteiskunnan – ei perheyhteisön – huomaan ja valvontaan, kukaan ei voi ihmetellä miksi perheyhteisön merkitys rapautuu.
Miten näistä ihmisistä voisikaan kasvaa omaa perhettään niin myötä- kuin vastamäessä luotsaavia tasapainoisia vanhempia?
Kun vanhemmilta viedään oikeus vanhemmuuteen – eikä tilalle anneta mitään – syntyy juurettomia lapsia ja pahoinvoivia aikuisia. Samaan aikaan yhteiskunta tuputtaa kansalaisilleen hedonistista minä-minä-minä-ensin mallia. On elämyksiä, nautintoja ja pelkän oman egon korostamista. Väärinymmärrettyä yksilöllisyyttä.
Kun katson omien – vielä kotonaan asuvien – lapsieni ystäviä, huomaan heidän viihtyvän varsin hyvin perheyhteisömme keskuudessa. Kun pohdimme tätä asiaa vaimoni kanssa, hän totesi, että katsopa noita lapsia. Lähes kaikki tulevat joko yksihuoltaja tai eroperheistä. Heidän perheyhteisönsä on – ikävä kyllä – hajonnut ja he hakevat – ja saavat – turvaa meidän yhteisöstämme.
Ketju kun on niin vahva, kuin sen heikoin lenkki.
Samaan maailmaan tunkee lauma kukkahattutätejä ja näennäisesti suvaitsevaisia ihmisiä. Suomesta tehdään metodilla management by Perkele vähemmistöystävällistä, erikoisuuden tavoitteluun pyrkivää ja monikansallista yhteiskuntaa. Vastoin kaikkea normaalia ja luonnollista.
Onko se sitten ihme, että Suomessa voidaan pahoin?
Ja edelleen samaan aikaan.
Samaan aikaan maahamme haalitaan mahdollisimman suomalaisesta kulttuurista kaukana olevia kieli- ja ammattitaidottomia ihmisiä. Heille yhteisöllämme on varaa jakaa sosiaalisia subventioita ja huolehtia siitä, etteivät he jää asunnottomiksi.
Tämä – jos mikä on kansallinen häpeäpilkku.
Jokainen yhteiskunta on – ensisijassa – rakennettu omia kansalaisiaan varten. Minusta on häpeällistä hylätä omat pahoinvoivat ja ja jakaa yhteistä mannaa samaan aikaan vieraille.
Ja mitä näiden valmiina yhteiskunnan hoiteissa elämään tottuneiden maahanmuuttajien lapsista tulee?
Heidän vanhempansa pitävät – kukkahattukuoron vieressä yllyttäessä – kynsin hampain ns. identiteetistään kiinni. Jopa sillä tasolla, että osa näiden perheiden naispuolisista jäsenistä alistetaan suomalaisen yhteiskunnan ulkopuolelle – miesten jäädessä sinne ulkopuolelle vapaaehtoisesti ja ymmärtämättömyyttään.
Lapset ovat sosiaalisen valvontakoneiston puristuksessa. Sellaisen koneiston joka antaa heille ristiriitaisia signaaleja. Toinen täti huutaa suomalaiseen yhteiskuntaa sopeutumista – ja vanhemmat pistävät hanttiin – ja toinen täti huutaa, että pidä siitä identiteetistäsi kiinni!
Kovin usein tämä kukkahattutäti on henkilönä sama – ms. Jekyll and ms. Hyde.
Hölmöläisten hommaa – sanon minä.
Mutta mitä tälle asunnottomuudelle voisi sitten tehdä?
Tähän ongelmaan tuskin löytyy mitään viisastenkiveä. Tutkijat Leena Lehtonen ja Jari Salonen kertoivat jokin aika sitten, että asunnottomien tilanteeseen reagoidaan usein liian myöhään. Heidän mielestään riskejä pitää ennakoida ja tarjota henkilökohtaista, räätälöityä neuvontaa.
Apua on tarjottava silloin, kun taivas ole vielä pudonnut niskaan
Lehtonen ja Salonen tutkivat 32:ta espoolaista, jotka olivat vaarassa joutua asunnottomiksi. Tutkimuksen tulokset kerrottiin viime torstaina Paasitornissa, Espoon Diakonissasäätiön ja ympäristöministeriön järjestämässä Asunnottomuuden monet kasvot -seminaarissa.
Seminaarissa julkistettiin myös Asumisen taidot -hankkeen tuloksena syntynyt uusi asunnottomuuden tukipalvelumalli eli TUPA.
Lehtosen ja Salosen valitsemista Espoon aikuissosiaalityön ja Espoon kaupungin vuokra-asuntoyhtiön, Espoonkruunun, asiakkaista 16 oli päihteiden väärinkäyttäjiä, kolme oli vapautunut vankilasta ja 13 oli nuoria, jotka olivat itsenäistymässä vanhempiensa kodista.
Tutkimukseen valitut elivät riskiympäristössä. Esimerkiksi joillakin valituista oli jo valmiiksi vuokrarästejä, ja toisilla oli todennäköinen riski saada niitä.
Tutkijat loivat heille palvelupaketin, jonka avulla maksuongelmien takia uhkaavaa asunnottomuuden kiroa koetettiin torjua.
Monilla, jotka tulivat palvelupaketin piiriin, oli vuokravelkaa. Lopuksi useimmilla ei ollut velkaa tai oli ainakin maksusopimus
sanoo Lehtonen.
Asiakkaita ohjattiin kädestä pitäen arkisissa asioissa. Heille tehtiin maksusuunnitelmia, heitä opetettiin asioimaan virastoissa ja rakentamaan päivänsä mielekkääksi, vaikka he olivatkin esimerkiksi työttömiä tai jos he pyrkivät olemaan erossa viinasta tai huumeista.
Tämä on ehkä eräs malli. Minusta se on kuitenkin lähinnä toipumisterapiaa sairastuneelle.
Paras lääke olisi – mielestäni – lopettaa kaiken maailman hömpötys ja hyväksyä suomalainen yhteiskunta sellaisena kuin se on. Vahvana – sekä sukuun että perheeseen tukeutuvana – kansalaisvaltiona.
Se on taakkamme – mutta se on myöskin suurin vahvuutemme.
Lähteet: HS, Tilastokeskus
JK. Kuinka hyvin tämä sitten sopii Valtioneuvoston uunituoreeseen Maahanmuuton toimenpideohjelmaan – sen aika näyttää…
Aika mielenkiintoisen näkökulman tämä tilanne tuo esimerkiksi tähän tavoitteeseen:
Toimenpiteeksi on määritelty myös kansallisen vetovoimastrategian tekeminen, jonka tarkoitus on lisätä Suomen tunnettuutta ja houkuttelevuutta maahanmuuttomaana, ministeri Astrid Thors totesi.
Jep…
26.02.2008 at 12:44 am
Jep. Juuri näin.
Mutta kun sen itseä kaikkein lähimpänä olevan luuserin suvaitseminen ja auttaminen tuntuu monille olevan nykyään kaikkein vaikeinta.
Se haisee pahalle, vittuilee sinulle suomeksi ja on aivan liian tutun oloinen. Muistuttaa mieleen, että vähän huonommalla säkällä sinä voisit olla siinä itse. Eikä siitä voisi syyttää kenenkään sortoa tai imperialismia tai rasismia tai mitään. Syyllinen epäonnistumiseesi olisit vain sinä itse vain sinä itse…
26.02.2008 at 1:35 am
Pakkohan se on kommentoida kun kerran kutsuttiin 😉
Tuohon vaariin sen verran että en tietenkään tunne tapausta mutta muutamat asiat ovat selviä muutenkin ja muutamat voi valistuneesti arvata. Kaikki 82 vuotiaat pääsevät kyllä aivan hyvätasoisiin sisätiloihin asumaan niin halutessaan, oli sitten vuokrarästejä tai muita velkoja. Olen täysin varma että ko. vaarilla on ollut viimeisten lähivuosikymmenten aikana useita asuntoja, joissa hän ei sitten kuitenkaan ole viihtynyt.
Luultavasti hän EI ole ollut tyytymätön vessan kaakelointiin, laajakaistayhteyden kapeuteen, satelliittikanavien puutteeseen tai lastulevykalustella varustettuun keittiöön eikä varsinkaan siihen että perse on meccaan päin aina paskalla käydessä. Koska häntä EI ole suljettu laitokseen, hän on mitä todennäköisimmin henkisesti terve ja koska hän ei ole sairaalan vuodeosastolla hän EI myöskään ole fyysisesti sairas. Siis mistä on kysymys?
Vaari nyt vaan lähtee asumaan metsään! Häntä on mitä luultavimmin kyörätty lukuisia kertoja erilaisiin laitoksiin, mutta koska hän on TERVE ja TÄYSIVALTAINEN kansalainen häntä ei ole saatu pakkohoitoon. Miksi hän toimii näin? Mistä me sen tiedämme.. Jotkut rättipäät kuulemma elivät kymmeniä vuosia pylvään nokassa, erakkoja on aina ollut.. Jotain tälläistä.
Mitä sitten pitäisi tehdä? Pitäisikö tämä vanhus teljetä pöpilään ja huumata siellä lääkkeillä normit täyttäväksi säälittäväksi vahukseksi? Olisko se oikein? Olisiko se vaarin mielestä oikein? Vai olisko kunnon kansalaisten mielestä vain mukavaa saada ’se’ pois näkyvistä, pois mielistä..
Mitä taas tulee tuohon muuhun niin olen käsitykseni, jotka perustuvat omiin runsaisiin havaintoihini, jo moneen kertaan tuonut julki.
Tämä taas: ”Paras lääke olisi – mielestäni – lopettaa kaiken maailman hömpötys ja hyväksyä suomalainen yhteiskunta sellaisena kuin se on. Vahvana – sekä sukuun että perheeseen tukeutuvana – kansalaisvaltiona.”
Hmm. On onnellisia perheitä, on onnettomia perheitä, on eroperheitä, on juoppoja, on linnavenkuloita, on rehellisiä, on ahkeria, on vätyksiä, on uskovaisia, on kommunisteja, on sukuja joissa rakastetaan ja autetaan toisia, on sukuja joissa tapellaan vuosikymmeniä annelimummin mustavalkotelkkarista tai väärässä paikassa olevasta ojasta.. Tämä kaikki on suomalaisuutta, ei vain sinun kuvaamasi ideaali. Ei siihen rappioon ole syynä mikään hömpötys tai edes neekerit. Ole iloinen siitä että sinulla on asiat hyvin, paljon muuta et voikaan tehdä.
Minun mielestäni yhteiskunta voi ylipäätään tehdä hyvin vähän tämän sinun ideaalisi toteuttamiseksi. Tietenkin hyvä työllisyys, yleinen vakaus, vauraus ja turvallisuus johon kuuluu esim. monikulttuurisuuden puuttuminen, luovat edellytyksiä siihen että useammat ihmiset voivat nauttia kuvaamastasi ideaalista, mutta siihen se sitten jääkin. Olivat asiat yhteiskunnassa sitten miten hyvin tahansa niin aina kateelliset katkeroituvat, vätykset jäävät köyhiksi, huorahtavat naiset pettävät miehiään, juopot juovat, varkaat varastavat, pelurit pelaavat rahansa, raiskaajat raiskaavat, itsekkäät ja pahat ihmiset tekevät toiset onnettomiksi, ihmiset sekoavat, sairastuvat tai masentuvat jne..
Niin se vain taitaa olla.. minun mielestäni.
26.02.2008 at 1:56 am
Timo:
Olen suurimman osan sanottavastani todennut jo tuossa edellä. Erästä asiaa haluan kuitenkin vielä painottaa.
Elän itse ns. vahvassa perheyhteisössä. Meille yhteiskunta on lähinnä muutamien jäljellä olevien turvaverkkojen mekanismi ja paikka suomalaisena elää. Se on myös kuria, häpeänpelkoa ja rotia – niitä aineksia, joista kunniallisia kansalaisia leivotaan. Toki, aina on ollut ja aina on oleva ns. mustia lampaita ja huonoja perheitä, mutta yhteisöllisyyden hajoaminen on hajottanut myös kunnon lähiyhteisöjä.
Herran pelko on herran alku – kuten isoäitini remmin säestyksellä totesi viikareilleen. 😉
Se mitä yhteiskunta voi käytännössä tehdä, on yksinkertaisesti heittää piut ja paut kaikelle epäolennaiselle ja tukea lapsiperheitä – myös taloudellisesti. Tällä hetkellä tuet kohdistuvat lähinnä sinne minne ne eivät kuulu.
Tällä en todellakaan tarkoita mitään Daa-Daa-Erräläistä kehdosta-seimeen-ja-sieltä hautaan sosiaalitanttojen ohjauksessa tapahtuvaa työmuurahaisten kasvattamista.
Kuten reino tuossa totesi vähän huonommalla säkällä sinä voisit olla siinä itse.
Yhteisöllisyys on välittämistä omistaan.
K
26.02.2008 at 2:05 am
”Se mitä yhteiskunta voi käytännössä tehdä, on yksinkertaisesti heittää piut ja paut kaikelle epäolennaiselle ja tukea lapsiperheitä – myös taloudellisesti. Tällä hetkellä tuet kohdistuvat lähinnä sinne minne ne eivät kuulu.”
En varmasti vastusta lapsiperheiden tukemista, etenkään koska olen sellaisen toinen huoltaja. Luultavasti löytäisimme myös melko helposti rahat tähän tukemiseen.. Pakolla kerättyä verorahaa käytetään todellakin paljon tarkoituksiin joihin ne eivät lainkaan kuulu..
”Kuten reino tuossa totesi vähän huonommalla säkällä sinä voisit olla siinä itse.”
Näin on, pelkästään hyvällä tuurillani en vain ryypännyt vuokrarahoja silloin kun vuokralla asuin. Tein kiljua niin vuokrarahat säästyivät 🙂
26.02.2008 at 9:11 am
Maaseudulla on paljon tyhjiä asuntoja.
26.02.2008 at 11:18 am
Tämä on kyllä harkittua tekstiä jota on ilo lukea.
Ja kyllä tästä sellainen vanhakantainen terve vasemmistolaisuus paistaa, vaikka et sitä itse suostuisikaan myöntämään.
26.02.2008 at 1:39 pm
Toiseus on in, ja kotimaisuus out, tämä näyttää olevan muotia nykyään.
Nämä omat syrjäytyneet ja työttömät ohitetaan maininnalla, ja toiseuteen kohdistetaan toimenpiteet, yhteiskuntamme päättäjät seuraavat muoti-ilmiöitä ihmisistä välittämättä.
Toiseuskin on in vain silloin, kun toiseuden edustaja muistaa pysyä muotimannekiinina.
Eräs tätä samaa asiaa edustava ilmiö on adoptoiminen ulkomailta, mitä eksoottisempi adoptio, sen säteilevämmät uusiovanhemmat.
Samaan aikaan kotimaassa näitä adoptoitavia riittäisi pilvin pimein, mutta säteily puuttuu…
Sairasta meininkiä…
26.02.2008 at 4:40 pm
Jep, hieno kirjoitus Kullervo, parhaitasi.
Tuota kaipaamaasi yhteisöllisyyttä löytyy vielä maalta. Mutta kai sekin saadaan kitkettyä pois.
Btw: onko kukaan koskaan kuullut asunnottomasta työperäisestä uussuomalaisesta. Koskaan, anyone? Mitä minä olen lukenut on vain vaatimuksia suuremmista asunnoista, kaksista keittiöistä ja useista saneteettitiloista.
Myshkin: se on vanhakantaista ’vasemmistolaisuutta’. Sitä kai voisi kutsua jonkinlaiseksi uustannerilaisuudeksi.
26.02.2008 at 11:12 pm
Varmasti löytyy muutamia asunnottomia, jotka voitaisiin rahaa siihen suuntaan subventoimalla asuttaa johonkin. Jonkinlaisena sääntönä kuitenkin pitäisin, että yhteiskunnassa kuin yhteiskunnassa löytyy ihmisiä, jotka nyt vain päätyvät asumaan siltojen alle. Kyllä ne muovipussipuliukot kaikki asuntolaan pääsevät, jos vain pystyvät sopeutumaan asuntolan sääntöihin. Joista vaikein tietysti on se alkoholittomuus.
27.02.2008 at 12:20 am
Jatketaan tuosta vielä, että Timo on ehdottoman oikeassa siinä, että kukaan ei pakota miestä juomaan itseään sillan alle, vaikka muija pettäis ja lapset jättäis.
Parisuhteen päättyminen on kuitenkin useimmille ihmisille erittäin kova paikka. Usein sitä on voinut edeltää riitoja täynnä oleva vaikea aika, joka sitten pistää äijän juomaan ja aiheuttaa vaikeuksia töissäkin. Kun muija sitten potkii pihalle yhteisestä kodista (kämppä jää muijalle, totta kai, aina), niin pääkaupunkiseudulta on hyvin vaikea löytää nopeasti kohtuuhintaista vuokrakämppää. Sossusta on vaikea saada nopeasti minkäänlaista tukea, koska siellä kaikki energia ja raha menee aivan eriväristen ihmisten hyysäämiseen.
Sitten käy helposti niin, että äijä vetää viikon putken ja huomaa olevansa paitsi sinkku, myös asunnoton ja työtön. Ja kierre on valmis: tilapäismajoituksessa on vaikea pitää itseään sellaisessa kuosissa, että työpaikan löytäminen onnistuisi, ilman töitä et saa vuokrakämppää, jne.
Totta kai se on omista päätöksistä kiinni, mutta toiset ovat heikompia kuin toiset.
Hyvin suuri osa näistä suurten ikäluokkien syrjäytyneistä on ammattitaitoisia työntekijöitä, jotka ovat itse alunperin maaltamuuttajia. Voin kuvitella, että maatalon pojan on ollut vaikea sopeutua lähiöelämään, jossa miehen rooli on jotenkin epämääräinen: kunhan käyt töissä ja elätät perheesi, mutta siellä kotona pienessä kerrostalokämpässä mies ei oikein löydä paikkaansa, paitsi jos lähtee pihalle naapurin kanssa korjaamaan autoa. Perheen isä jää perheelleen helposti vieraaksi, mutta koittaa kompensoida sitä tekemällä entistä enemmän töitä ja tuomalla entistä enemmän rahaa perheelleen.
Perhe-elämä betonikerrostalossa, jonne kaikki perheenjäsenet menevät lähinnä vain nukkumaan on aika lailla erilaista kuin maalla, jossa koko perhe lähti porukalla aamulla navettahommiin.
Kun avioero sitten tulee, betonilähiön perheenisä on aika lailla tyhjän päällä.
27.02.2008 at 12:31 am
reino:
Ei mitään lisättävää – kiitos.
Kullervo
Läheistään joskus – tämän avioeron jälkeen – sohvaltaan duuniin passitellut.
03.03.2008 at 12:11 pm
Loistava kirjoitus. Tähän keskusteluun ei ole minullakaan mitään lisättävää.
03.03.2008 at 12:13 pm
Miten minusta tuntuu, että olet humaanimpi kuin koko nykyinen vasemmisto yhteensä. Tämä on taas eräs hienoimmista kirjoituksistasi. Saisiko lisää tämäntasoista pohdintaa, kiitos.
27.01.2010 at 4:44 pm
[…] kantaväestön asunnottomuudesta on muodostunut kansallinen häpeäpilkku, niin omaisten hylkääminen ja myös sen päinvastainen ilmiö – yhteiskunnan tunkeutuminen […]