Kun tämä sananvapaustaistelu näyttää kiihtyvän, on syytä hieman kommentoida eräitä siihen liittyviä asioita.

Eräässä ns. häirikköblogissa on löydetty yksi tähän keskusteluun liittyvä totuuden jyvänen:

Sananvapauteen kuuluu myös vastuu. Oikeuksia ei ole ilman velvollisuuksia. Jos profeetta Muhammadista saa piirtää karikatyyreja, saa niitä piirtää sanamaalailun avulla myös tunnetuista kansallismielisistä nimimerkeistä. Mikäli poliitikkoja saa parodioida, saa myös poliittisia mielipiteitä esittäviä kansallismielisiä nimimerkkejä parodioida. Jos joku suuttuu parodiasta, hänen velvollisuutensa on osoittaa sekä perustella, miten parodia A eroaa parodia B:stä, karikatyyri X karikatyyri Y:stä.

Totta.

Mutta kun se ei ole kuitenkaan mennyt näin.

Suurin osa törkeyksistä on kohdistunut tunnistettaviin henkilöihin – tai paljastettuihin nimimerkkeihin. Yksityishenkilöihin, jotka ovat halunneet kertoa oman mielipiteensä – joko kertoen tai salaten henkilöllisyytensä.

Ihminen joka tulee henkilöllisyytensä kanssa esiin, ottaa tietysti riskin. Hän ei kuitenkaan ole yksityishenkilönä samanlaista riistaa kuin esimerkiksi Matti Vanhanen. Tai omalla nimellään ammatikseen kirjoittava Panu Höglund.

Heidän suojansa julkisuudessa on varsin rajoitettu.

Nettiin – ja muihinkin tiedotusvälineisiin – yksityishenkilönä kirjoittava yksityishenkilö on edelleen yksityishenkilö. Ja yksityishenkilöllä on oikeus perustuslaissa määriteltyyn sanan- ja mielipiteenvapauteen.

Vielä pahempaa on sellainen toiminta, jossa tarkoituksena on vahingoittaa henkilöä paljastamalla tämän henkilöllisyys ja saattaa hänet pilkan, häpeän, loukkausten tai väkivallan kohteeksi. Se on rikos. Joka olisi hyvä tietää myös häirikköblogin tiimin lainopillisien asiantuntijajäsenien. Jos tuo lainoppineisuus ei auta ymmärtämään, kannattanee kääntyä jonkun oikeustieteellisen koulutuksen saaneen henkilön puoleen.

Nimimerkillä ei ole kunniaa – yksityishenkilöllä on.

Kun tuossa samassa blogissa puhutaan laillisuudesta ja vedotaan omituiseen käsitteeseen tiimimme lainopilliset asiantuntijajäsenet, niin minä pyyhin karvaisen takamukseni näiden tekstien takana olevien ihmisten ymmärryksellä oikeudesta.