Paljon siitä puhutaan, mutta kuka on tutustunut Siihen?
Siis siihen, jota nimimerkki MOT kommentoi Totuuden nettikeskustelussa seuraavasti:
Jokaisena aikana näyttää olevan joku Illman. Taannoin sellainen oli vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen. Silloin, vielä vajaa vuosi sitten, muistan kun eräissä virastoissa ja asianajotoimistoissa käytössä oli sanonta “Päivän Puumalainen”. Sillä tarkoitettiin omaperäistä ajatusta, jonka tämä valtuutettu aktiivisuudessaan oli kulloinkin julki suoltanut. Ehkä näihin ajatuksiin olisi sittenkin pitänyt suhtautua muuten kuin röhönaurun kera. No, Puumalainen nimitettiin apulaisoikeuskansleriksi (!), ja luultiin, että naurut oli naurettu.
Sitten näyttämölle astui tämä Illman. Illmanin ajattelun taustalla on paitsi yltiöpäinen halu nähdä rasismia siellä ja täällä myös valtaväestösuomalaisten syyllistäminen. Hän on (nimestään huolimatta) suomenruotsalainen, hyvän kodin kasvatti, ja siten eräänlainen vastine 1960-luvun radikaaleille. Kohde vain on erilainen.
Hänen ajatuksensa näkyvät suurelta osin hänen väitöskirjastaan. Lukaisin se läpi, ja mielestäni se oli varsinaisen tutkimuksen sijaan jonkinlainen julistus tai pamfletti. Tarkoitushakuisuus oli taitavasti kätketty argumentaatiolta näyttävän valikoivan viittausaineiston oheen. Itse en olisi puoltanut väitöksen hyväksymistä, mutta tiedekunta päätti hyväksyä sen yksimielisesti vastaväittäjän lausunnon perusteella. Vastaväittäjä oli ruotsalainen (Uppsalasta) ja huhun mukaan ehkä myös gay.
Ehkä tämä nyt hieman taustoittaa ilmiö Illmanin ajatuksia. Näin niitä on ainakin helpompaa ymmärtää.
Kyse on siis Mika Illmanin väitöskirjasta Hets mot folksgrupp.
Otan luvan kommentoida hieman sitä, mitä Mika Illman on todennut itse väitöskirjansa sisällöstä.
Väitöskirjasta – tieteellisestä dokumentista, toki, mutta myös yksityisen ihmisen lainsäädäntöön tai sen tulkintaan liittyvästä mielipiteestä sekä niistä perusteista, jotka – Illmanin mielestä – puoltavat kansanvaltaisen, homogeenisen ja kansallisvaltioon perustuvan yhteiskunnan intressiä suojan saamiseksi rasistista propagandaa vastaan ja jotka samalla siis edellyttävät sananvapauden rajoittamista.
Pluralistinen Suomi?
Illman kertoo tutkimuksensa kohteena olevan Suomen rikoslakiin sisältyvä kriminalisointi kansanryhmää vastaan kiihottamisesta (rikoslain 11 luvun 8 §). Tämä säännös kriminalisoi sellaisten ilmaisujen levittämisen, joissa etnistä, kansallista, uskonnollista tai muuta sellaista kansanryhmää uhataan, solvataan tai panetellaan.
.. mutta hetkinen:
Kriminalisoinnin tarkoituksena on viime kädessä suojata pluralistista yhteiskuntaa rangaistusuhan avulla.
… toteaa Mika Illman.
Pluralistista (l.moninaista, moniarvoista) yhteiskuntaa? Onko Illman ottanut oikeudekseen määritellä Suomen valtiomuodon ja yhteiskuntajärjestyksen?
Suomi on – De Facto – erittäin homogeeninen kansallisvaltio – ei useammasta kulttuurista, kielestä tai kansallisuudesta muodostunut (tai muodostettu) pluralistinen yhteiskunta. Tällaisia monikulttuurisia helvettejä ovat esimerkiksi Yhdysvallat, Ruotsi ja Etelä-Afrikka.
Suomi on – De Jure – täysivaltainen tasavalta ja myös selvä suvereeni kansallisvaltio. Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta. Lainsäädäntövalta ei siis kuulu esimerkiksi Euroopan Unionille tai Mika Illmanille.
Perustuslaki määrittelee maamme kansalliskieliksi suomen ja ruotsin. Yksikulttuurinen ja kaksikielinen maa, jossa historiallisista syistä noin 5%:n vähemmistö on asetettu samaan asemaan yli 90%:n enemmistön kanssa ei ole minkään määritelmän mukaan pluralistinen. Maamme yhteiskuntajärjestys ja lainsäädäntö ovat toki liberaaleja, mutta se on aivan eri asia kuin pluralismi.
Tämä väite on siis – omasta mielestäni – perustuslain vastainen ja opponentin olisi pitänyt puuttua tähän väitöstilaisuudessa. Näin ei kuitenkaan käynyt.
Rasistista propagandaa?
Illman käyttää myös termiä rasistinen propaganda.
Tutkimus lukeutuu rikosoikeuden alaan. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää ja analysoida miten rasistista propagandaa määritellään ja kontrolloidaan edellä tarkoitetun rangaistussäännöksen kautta.
Tämä on sikäli mielenkiintoinen termi, että sitä ei löydy lainsäädännöstä. Kovin ikävästi näyttää siltä, että Illman pyrkii muokkaamaan lainsäädäntöä omia ambitioitaan vastaavaksi. Kovin kaukana ei käy mielestä sellainen varsin epämiellyttävä asia, kuin epäilys lainsäädäntövallan anastuksesta tai sen yrityksestä.
Rikoslain 11 luvun 8 §:ssä rangaistavaksi säädetty kiihottaminen kansanryhmää vastaan on sananvapautta rajoittava kriminalisointi. Tämä herättää kysymyksen siitä, miten pitkälle meneviä ne rajoitukset ovat, joita kriminalisoinnin perusteella voidaan asettaa sananvapaudelle. Tätä kysymystä selvitetään tutkimuksen neljännessä luvussa. Tässä luvussa esitetään luettelo normatiivisista perusteista, jotka toimivat kriminalisoinnin perustana. Kaikkein tärkein näistä normatiivisista perusteista on Yhdistyneiden Kansakuntien kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskeva kansainvälinen sopimus vuodelta 1965. Suomi on liittynyt tähän sopimukseen vuonna 1970. Tutkimuksessa esiin nostettujen normatiivisten perusteiden pohjalta argumentoin tutkimuksessani sen puolesta, että yhteiskunnan intressi suojan saamiseksi rasistista propagandaa vastaan on arvioitava varsin painavaksi sananvapauden rajoittamisperusteeksi.
Jälleen henkilökohtainen – ja siten subjektiivinen – näkemykseni:
Kun Illman käyttää YK:n kaikkinaisen rotusyrjinnän poistavaa kansainvälistä sopimusta väitöskirjansa pohjana, liikutaan varsin ohuilla jäillä. Käyttämällä – Suomen toki ratifioimaa – kansainvälistä sopimusta väitöksensä pohjana, Illman sivuuttaa samaan aikaan YK:n peruskirjan, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ennakkopäätökset ja Suomen lainsäädännön.
Mitä sopimukset ja laki sitten sanovat?
YK:n peruskirja hyväksyttiin vuonna 1945. Se asettaa oikeuksia ja velvollisuuksia maailmanjärjestön 185 jäsenvaltiolle. Peruskirjassa viitataan toistuvasti ihmisoikeuksiin ja perusvapauksiin. Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus on Yhdistyneiden kansakuntien 10. joulukuuta 1948 kolmannessa yleiskokouksessaan hyväksymä julistus. Sananvapautta pidetään tuossa julistuksessa yhtenä tärkeimpänä ihmisoikeutena ja perusvapautena.
Sen 19. artiklassa sanotaan, että jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on aikaisemmissa päätöksissään määritellyt sananvapautta. Se on todennut esimerkiksi tapauksissa Handyside 7.12.1976 A 24 ja Grigoriades v. Kreikka 25.11.1997 seuraavasti,:
Sananvapaus ei pelkästään kata sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. Tätä vaativat tuomioistuimen mukaan moniarvoisuus, suvaitsevaisuus ja avarakatseisuus, joita ilman ei ole kansanvaltaista yhteiskuntaa.
Suomessa sananvapaus on turvattu perustuslain 12 §:ssä, jossa todetaan jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.
Kenelle kuuluukaan lainsäädäntövalta?
Kirjan viidennessä luvussa Illman esittelee sitä, miten rasististen ja sen kaltaisten ilmaisujen levittäminen on säännelty eräissä muissa maissa – Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa sekä Saksassa – jotka myös ovat liittyneet edellä mainittuun YK:n vuoden 1965 sopimukseen.
Illmanin mielestä:
Esityksen tarkoituksena on yhtäältä osoittaa, että näissä maissa lainsäätäjä on myös arvioinut sananvapauden rajoittamisen välttämättömäksi, jotta rasistista propagandaa, voitaisiin estää. Toisaalta argumentoin tämän tutkimusosion perusteella myös sen puolesta, että Suomen aihetta koskeva lainsäädäntö on pidettävä samantasoisena kuin näissä tutkituissa maissa. Muuten vaarana on, että maastamme muodostuu ”vapaasatama” rasistisille agitaattoreille.
Oman näkemykseni mukaan Illmanin kanta on varsin huteralla pohjalla.
Ensiksi – kuten jo aikaisemmin totesin – perustuslakimme kertoo varsin selvästi sen, että suomalaista lainsäädäntöä laatii Suomen eduskunta. Minusta on varsin omituista se, että Mika Illmanin kaltainen korkeassa valtiosyyttäjän virka-asemassa työskentelevä yleisön palvelija antaa edes neuvoja esimiehelleen – eli eduskunnalle – siitä minkälaisia lakeja sen tulee säätää.
Toiseksi – kaikki se lainsäädäntö mitä muualla on laadittu ei ole välttämättä mitenkään onnistunutta eikä kopioinnin arvoista. Saksan kohdalla on kyse siitä, että kyseinen maa hävisi sodan ja sen lainsäädäntö on varsin pitkälle voittajien sanelemaa. Muiden pohjoismaiden kohdalla voimme todeta, että ainakin osa näiden lainsäädännöstä on ollut varsin epäonnistunutta ja että näissä maissa lainsäädäntöä palautetaan yltiöliberalistisesta vouhotuksesta takaisin pohjoismaisen kansalaisyhteiskunnan etujen mukaiseksi.
Kolmanneksi – rasistinen agitaatio ei ole edelleenkään rikos Suomessa. Mika Illman paljastaa tässä lauseessaan kaikkein olennaisimman- hän haluaa tuosta sanamuodosta päätellen valtaa ja päästä päättämään lainsäädännöstä tai ainakin sen tulkinnasta välittämättä siitä mitä voimassaolevaan lainsäädäntöön on eduskunnan toimesta kirjattu.
Tämä on varsin pelottavaa.
Sananvapauden rajoittamista
Kirjan 6. luku sisältää Illmanin näkemyksen sananvapaudesta ja sen perusteista. Hän toteaa seuraavasti:
Tutkimuksen tässä osassa selvitän, mitkä ilmaisujen kategoriat ovat sananvapauden suojaamia ja mitkä jäävät tämän suojan ulkopuolelle. Tällaista rajanvetoa ei ole mahdollista tehdä, ellei samalla selvitetä miten sananvapautta voidaan legitiimisti rajoittaa. Tähän rajoittamiskysymykseen haen vastausta tutkimalla Euroopan ihmisoikeussopimuksen kontrolliorgaanien ja YK:n ihmisoikeuskomitean aihetta koskevaa oikeuskäytäntöä.
Miten sananvapautta voidaan legitiimisti rajoittaa.
Tämä kertoo sen, että Illmanin perustarkoitus on määritellä näennäisesti laillisia keinoja rikkoa kansalaisyhteiskunnan perussopimusta vastaan ja rajoittaa erästä tärkeintä ihmisoikeutta.
Tältä pohjalta minun on erittäin vaikea nähdä, että Illman olisi perusasenteeltaan demokraatti tai että hän olisi sitoutunut kansanvaltaisen yhteiskunnan jäseneksi – puhumattakaan yleisön palvelemisesta virkamiehenä.
Mielestäni Mika Illman ei edusta virkamieheltä vaadittavaa objektiivisuutta, lainsäädännön kunnioitusta eikä sitoutumista suomalaisen kansalaisyhteiskunnan arvoihin.
Hän jatkaa :
Tämän oikeuskäytännön perusteella argumentoin sen käsityksen puolesta, että suurin osa rasistiseksi luokiteltavasta ilmaisujen levittämisestä voidaan rajata sananvapauden antaman suojan ulkopuolelle.
Voiko tuon enää selvemmin sanoa? Hän rajaa sananvapauden ulkopuolelle sen, mikä häntä ei miellytä. Vaikka kyse ei ole hänen mielipiteestään. Kyse on ihmisoikeuksista ja voimassaolevasta lainsäädännöstä.
Asiaton ja tarkoitushakuinen tulkinta rangaistussäännöksestä
Kirjan seitsemäs ja samalla viimeinen luku on Illmanin mielestä tämä tekeleen tärkein osio.
Ne perusteet, jotka puoltavat yhteiskunnan intressiä suojan saamiseksi rasistista propagandaa vastaan ja jotka samalla siis edellyttävät sananvapauden rajoittamista sekä ne perusteet, jotka puoltavat mahdollisimman laajaa sananvapautta, asetetaan tässä osiossa vastakkain. Nämä erilaiset perusteet, jotka monessa suhteessa ovat ristiriidassa keskenään, punnitaan toisiaan vastaan hyväksyttävän kokonaisratkaisun löytämiseksi. Tämän intressipunninnan perusteella olen tutkimuksessani
päätynyt siihen, että rikoslain 11 luvun 8 §:n tunnusmerkistölle tulisi antaa sellainen tulkinta, joka kieltää seuraavan tyyppisten ilmaisujen levittämisen: rasistisin perustein tapahtuva kehottaminen väkivaltaan kansanryhmää vastaan, kehottaminen kansanryhmän syrjintään taikka kehottaminen rasistiseen vihaan kansanryhmää vastaan siitä huolimatta, että kehottamisessa ei suoranaisesti ole kysymys yllyttämisestä väkivaltaan tai syrjintään.
Antakaa kun arvaan seuraavan vedon?
Seuraavan samaan agendaan liittyvän väitöskirjan – tai pelkästään virkamiehen tekemän laintulkinnan – punaisena ytimenä on kansallisarmeijan, rajavartiolaitoksen ja poliisin lakkauttaminen rasistisina organisaatioina?
Tokihan rasismi – ja Illmanin näkemyksistä poikkeavat toisinajattelijat – ovat yhteiskunnallemme – aina ja kaikkialla – paljon suurempi uhka kuin väkivaltainen hyökkäys maahamme tai kansainvälinen rikollisuus? Rasismin määritelmä näyttäisi olevan tässä se, että kaikkinainen kritiikki monikulttuurisuutta kohtaan alkuperäisväestön taholta on rasismia.
Asiat tärkeysjärjestykseen ja toisinajattelijat linnaan – vai mitä Mika? 😉
Mahtipontista – ja ristiriitaista
Tiivistelmän lopetus huipentuu tätä samaa demlalaista agendaa mahtipontisesti työntäen:
Samaan intressipunnintaan vedoten katson, että sanotun rikoslain säännöksen tunnusmerkistölle tulisi antaa sellainen tulkinta, joka pääsääntöisesti jättää rangaistavan alueen ulkopuolelle ilmaisut, joissa puhuja ainoastaan esittää käsityksensä siitä, että jokin kansanryhmä on ylivertainen tiettyihin toisiin nähden. Tällainen tulkinta on käsitykseni mukaan parhaiten sopusoinnussa pluralistisen ja demokraattisen yhteiskunnan vaatimusten kanssa.
Jotenkin ristiriitaista?
Tämä sama Illman (joka perusteli argumenttinsa tähän omaan tekeleeseensä, de facto) vaati – ja sai – tuomion Mikko Ellilälle – vaikka Ellilä nimen omaan ja ainoastaan esitti blogissaan käsityksensä siitä, että jokin kansanryhmä on ylivertainen tiettyihin toisiin nähden.
Jotenkin tulee eräs tapaus mieleeni lapsuudestani.
Eräs varsin hyvin toimeentulevasta – mutta poliittisesti kommunistisesta – kodista peräisin ollut luokkakaverini varasti rahaa köyhästä virkamiesperheestä kotoisin olleelta toiselta luokkakaveriltani.
Kun asiaa selviteltiin tuolloin 1970-luvun alussa, kommunistiperheen isä oli todennut rehtorin ja toisen perheen isän läsnä ollessa, että hän maksaa rahat takaisin, koska laki niin sanoo – vaikka se on hänen mielestään väärin. Hänen mielestään kommunistiperheen lapsella oli oikeus varastaa virkamiesperheen lapselta, koska perheen jäsenet olivat porvareita ja ajattelivat väärin.
Tämän kaltainen logiikka tulee mieleen siitä, kun joku on kertomassa jonkun toisen mielipiteen olevan väärä ja pyrkiessä rajoittamaan toisen sanan- ja mielipiteenvapautta sillä perusteella.
Kun tälle tielle lähdetään, sen päässä häämöttävät keskitys- ja työleirit, poliisivaltio, sensuuri, ajatuspoliisi, diktatuuri ja pohjaton inhimillinen kärsimys.
Minusta Sinun – Mika Illman – tulisi erota virastasi.
Lähteet: Helsingin yliopisto / väitöstiivistelmät /vk 22/05 Illman Mika: Rikosoikeus: Hets mot folkgrupp, Wikipedia, Finlex, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, YK
Jk. LOT kirjoitti muuten samasta asiasta jo tuoreeltaan.
16.07.2008 at 5:03 pm
No huh! Olipa tanakkaa tekstiä. Toivon mukaan tätä luetaan jossain siellä missä päätetään valtionsyyttjien sopivuudesta duuniinsa.
16.07.2008 at 6:21 pm
Järjettömyyden ylläpitäminen on vain mahdollista kommunistisessa järjestelmässä. Jos tämä mikä nyt tapahtuu ympärillämme ei ole kommunisimia, niin mikä sitten olisi kommunismia?
London Times Obituary of the late Mr. Common Sense
’Today we
mourn the passing of a beloved old friend, Common Sense, who
has been with us for many years. No one knows for sure how old he was,
since his birth records were long ago lost in bureaucratic red tape. He
will be remembered as having cultivated such valuable lessons as:
Knowing when to come in out of the rain; why the early bird gets the
worm; Life isn’t always fair; and maybe it was my fault.
Common Sense lived by simple, sound financial policies (don’t spend
more than you can earn) and reliable strategies (adults, not children, are
in charge).
His health began to deteriorate rapidly when well-intentioned but
overbearing regulations were set in place. Reports of a 6-year-old boy
charged with sexual harassment for kissing a classmate; teens suspended from
school for using mouthwash after lunch; and a teacher fired for
reprimanding an unruly student, only worsened his condition.
Common Sense lost ground when parents attacked teachers for doing the
job that they themselves had failed to do in disciplining their unruly children.
It declined even further when schools were required to get parental
consent to administer sun lotion or an Aspirin to a student; but could not
inform parents when a student became pregnant and wanted to have an
abortion.
Common Sense lost the will to live as the churches became businesses;
and criminals received better treatment than their victims.
Common Sense took a beating when you couldn’t defend yourself from a
burglar in your own home and the burglar could sue you for assault.
Common Sense finally gave up the will to live, after a woman failed to
realize that a steaming cup of coffee was hot. She spilled a little in
her lap, and was promptly awarded a huge settlement.
Common Sense was preceded in death by his parents, Truth and Trust; his
wife, Discretion; his daughter, Responsibility; and his son, Reason.
He is survived by his 4 stepbrothers; I Know My Rights, I Want It Now,
Someone Else Is To Blame, and I’m A Victim.
Not many attended his funeral because so few realized he was gone.
If you still remember him, post your condolences here.
If not, join the majority and do nothing.
16.07.2008 at 8:35 pm
Ei ne siellä tämmöisiä lue. Oletko huomannut lehdistä että olisi käyty keskustelua virkamiesten pätevyydestä. Nykyään on tärkeintä että on sopiva siitä puolueestä jolle pesti kuuluu. Kaikki muu on yhdentekevää. Paitsi että naama on lehdessä tavalla tai toisella.
16.07.2008 at 10:58 pm
”Tämän intressipunninnan perusteella olen tutkimuksessani
päätynyt siihen, että rikoslain 11 luvun 8 §:n tunnusmerkistölle tulisi antaa sellainen tulkinta, joka kieltää seuraavan tyyppisten ilmaisujen levittämisen: rasistisin perustein tapahtuva kehottaminen väkivaltaan kansanryhmää vastaan, kehottaminen kansanryhmän syrjintään taikka kehottaminen rasistiseen vihaan kansanryhmää vastaan siitä huolimatta, että kehottamisessa ei suoranaisesti ole kysymys yllyttämisestä väkivaltaan tai syrjintään.”
Siis lakia pitäisi soveltaa, vaikka lain säädökset eivät täyty? Tuohan on lainvastaista. Siis analogiana tuo tarkoittaisi ihmisen tuomitsemista, sanotaan vaikka rattijuoppuodesta tai varkaudesta, vaikka suoranaisesti he eivät olisi ajaneet kännissä tai varastaneet mitään. Heidät vaan tuomittaisiin lain rikkomisesta, vaikka lakia ei olsi rikottu, koska hyveellinen syyttäjä päättäisi noissa tapauksissa syyttää lain silmissä syytöntä.
Sitähän tuo tarkoittaa. Miten ihmeessä oikeusvaltiossa voidaan a) syyttää b) tuomita c) illman hyväksytyssä väitöskirjassaan vaatia ihmisten rankaisemista rikoksesta, vaikka he eivät ole suoranaisesti ko. rikokseen syyllistyneet.
Tässä herää ihmetys, miten a) Illmanin väitöskirja on voitu hyväksyä, b) miten Illman voi toimia syyttäjänä tuollaisella ajatusmaailmalla, jossa laki voidaan ulottaa tuosta vaan sitä rikkomattomiin?
16.07.2008 at 11:08 pm
”Hänen ajatuksensa näkyvät suurelta osin hänen väitöskirjastaan. Lukaisin se läpi, ja mielestäni se oli varsinaisen tutkimuksen sijaan jonkinlainen julistus tai pamfletti. Tarkoitushakuisuus oli taitavasti kätketty argumentaatiolta näyttävän valikoivan viittausaineiston oheen. Itse en olisi puoltanut väitöksen hyväksymistä, mutta tiedekunta päätti hyväksyä sen yksimielisesti vastaväittäjän lausunnon perusteella. Vastaväittäjä oli ruotsalainen (Uppsalasta) ja huhun mukaan ehkä myös gay.”
Precis. Olen lukenut tuon pamfletin alkuperäiskielellä, eikä se vakuuta tieteellisyydellään.
Erinomaisia havaintoja on myös tämän kirjoituksen laatija pukenut ajatuksiksi. Ehkä meillä on vielä toivoa paremmasta?
16.07.2008 at 11:09 pm
Esitin vain vaatimattoman toivomuksen. 🙂
16.07.2008 at 11:14 pm
Kiitos – jälleen kerran – kommenteista.
P:
Olen – jälleen kerran – samaa mieltä kanssasi.
Kullervo
16.07.2008 at 11:31 pm
Kiitos tästäkin Kullervo.
17.07.2008 at 2:07 am
Mika Illmanin suurin ongelma on se, että hän edustaa vähemmistöä.
Ei maahanmuuttajia, ei köyhiä, ei työttömiä, ei sairaseläkeläisä, ei romaneja eikä avohoitopotilaita.
Illman edustaa Kullervon jo sanoman mukaan 5% suomenruotsalaisvähemmistön 0,05%. Hän edustaa ankkalammikon rahaa ja valtaa. Siksi hän voi esiintyä mukamas suvaitsevaisena vasemmistolaisena liberaalina.
Hänen kynsiensä alta ei löydy paskaa (sitä mitä löytyy työläisen kynsien alta). Hän ei ole nähnyt nälkää, hän on saanut aina synttäri & joululahjat. Hän ei ole koskaan joutunut elämään köyhien tai ulkomaalaisten kanssa eikä tekemään paskaista ja raskasta duunia.
Mika on kyllä vähemmistöä. Ajattelematonta, ymmärryskyvytöntä ja poispaapottua herrasukua.
17.07.2008 at 12:42 pm
Hyvä ja ytimeen saakka pureutuva analyysi Mika Illmanin tarkoitusperistä.
Lainvalvojanamme on (kuten täällä on aikasemminkin sanottu) vasemmistolaisen niin sanotun paremman perheen kasvatti.
Olen samaa mieltä siitä, että Mika Illman ei edusta virkamieheltä vaadittavaa objektiivisuutta, lainsäädännön kunnioitusta eikä sitoutumista suomalaisen kansalaisyhteiskunnan arvoihin.
Hän ajaa omaa poliittista kampanjaansa ja näkee ”oikeistolaisuuden”, ”isänmaallisuuden” ja ”pluralistisen yhteiskunnan vastustamisen” ilmeisesti niin suureksi pahaksi, että taistelu sitä vastaan pyhittää kaikki keinot. Nämä keinot saattavat tulevaisuudessa sisältää koko repertuaarin lain venyttämisestä sen suoranaiseen halveksintaan ja rikkomiseen saakka.
Olen hyvin pettynyt viimeisen 15 vuoden kehitykseen. Neuvostoliiton romahdettua tuntui hetken siltä, että vapauden tuulet puhaltavat Suomessakin. Se oli kuitenkin illuusiota.
Olet havainnut ilmeisesti saman asian kuin minäkin. Vasemmistolaiset fundamentalistit ovat ottaneet yhteiskunnastamme alati kiristyvän niskaotteen ja pyrkivät muuttamaan yhteiskuntamme omien tavoitteidensa mukaiseksi, keinolla millä hyvänsä. Jos kehitys jatkuu Suomi tulee muuttumaan todelliseksi monikulttuuriseksi näennäisdemokratiaksi, jossa toisinajattelijat hiljennetään kriminalisoinnilla, jonka tarkoituksena on viime kädessä suojata vallanpitäjien otetta yhteiskunnasta rangaistusuhan avulla.
Jos joku haluaa lähettää suoraa palautetta kyseiselle valtionsyyttäjälle, hänen sähköpostiosoitteensa on: mika.illman@om.fi
17.07.2008 at 12:58 pm
Onko Kullervolla tietoa siitä, miten Suomen laki määrittelee rasismin ?
Omassa tiedossani tälläistä määrittelyä ei ole, vaikka toisaalta lakiin on kirjattu koventamisperiaate (”kuulapääkovennus”), jonka perusteena juuri on rasismi.
On aika mielenkiintoista, jos lakia sovelletaan käytäntöön ilman mitään määritteitä siitä, miten sitä pitäisi soveltaa.
17.07.2008 at 2:08 pm
Markku Peltola:
Rikoslakiin (19.12.1889/39) kirjatut rangaistuksen koventamisperusteet löytyvät yleisperiaatteellisesti sen 6 luvusta, jossa määritellään rangaistuksen määrääminen. Tosin muuallekin lainsäädäntöön on kirjattu koventamisperusteita (esimerkiksi saman lain 2 a luku, Sakosta, muuntorangaistuksesta ja rikesakosta), mutta nythän oli kuitenkin kyseessä väite siitä, että rasismirikos olisi kirjattu tuolla nimikkeellä lainsäädäntöön.
Sieltä 6 luvusta löytyy tuo mainitsemasi kuulapääkovennus:
Rasismirikos on voimassaolevalle lainsäädännöllemme tuntematon käsite. Saman rikoslain 11 luvussa määritellään sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan.
11 luvun 1 §:ssä todetaan, että joka jonkin kansallisen, etnisen, rodullisen tai uskonnollisen taikka niihin rinnastettavan kansanryhmän hävittämiseksi kokonaan tai osittain.
Rikoslakia on muutettu huhtikuussa, joten 11 luvun pykälät eivät ole enää tuon väitöskirjan edustaman ajanjakson kanssa samoja. Nyttemmin 8 § (11.4.2008/212) määrittelee kemiallisen aseen kiellon rikkomisen.
Saman 11 luvun nykyinen 10§ määrittelee kiihottamisen kansanryhmää vastaan.
Saman luvun 11 § määrittelee puolestaan syrjinnän:
Ei tuolla puhuta rasismista eikä rasismirikoksista.
Eduskunnan lakivaliokunta muuten totesi aikanaan kannakseen asian käsittelyn yhteydessä ( LaVL62002 vpU 7/2002 vp LAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO6 2002 vp) näistä kovennuksista seuraavaa:
Eli suomeksi:
* Eduskunta ei kirjannut kuitenkaan lakiin sanaa rasismi.
* Eduskunnan – tai ainakin sen lakivaliokunnan – näkemys on se, että kun jonkun liiketoimintaan tai elinkeinoon kohdistuu rikos tämän rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, ihonvärin, kielen, sukupuolen, iän, perhesuhteiden, sukupuolisen suuntautumisen tai terveydentilan taikka uskonnon, yhteiskunnallisen mielipiteen, poliittisen tai ammatillisen toiminnan taikka muun näihin rinnastettavan seikan perusteella, voidaan pitää lähtökohtaisesti vahingollisempana kuin muissa olosuhteissa tehtyjä rikoksia.
* Koventamisperusteita tulee lakivaliokunnan mukaan harkita rikoslain kokonaisuudistuksen loppuunsaattamisen yhteydessä.
Kullervo
Lähteet: Eduskunta, Suomen laki
17.07.2008 at 2:18 pm
Miten Romaniasta saapunut kerjäläinen tai aiheettomaksi turvapaikanhakijaksi todettu sosiaalituristi voivat edustaa Suomessa jotain suomalaista kansanryhmää?
Kertokaa se minulle, kansanedustajat ja muut viisaammat.
17.07.2008 at 2:21 pm
Tämkö on sitä kansalaisjournalismia?
Jo on niin suurkiitokset. Eipä ihme, että haluavat sensuroida näitä tekstejä. Kansalle paljastuu liian paljon epämiellyttäviä asiota.
17.07.2008 at 3:24 pm
… Illman?

17.07.2008 at 3:32 pm
Totuus kysyi kuun alkupuolella seuraavan ”Päivän kysymyksen”:
”Pitäisikö blogien vapautta rajoittaa lailla?
EU-parlamentin kulttuurivaliokunta ehdottaa tuoreessa raportissaan blogien laillisen aseman selventämistä ja bloggaajien taustojen ja motiivien selvittämistä. Raportin laatinut virolainen europarlamentaarikko Marianne Mikko haluaisi selvyyttä myös vastineoikeuden, lähdesuojan ja eettisten sääntöjen noudattamisen suhteen.
Lue lisää: Helsingin Sanomat 3.7.2008 00:11
Kyllä Ei
Kyllä 14% Ei 86%
Vastanneita 5732 ”
Aika selvää kauraa.
17.07.2008 at 3:39 pm
Eräs tähänkin aiheeseen sopiva lainaus Kiellettyjen kirjojen listalta:
””— Minä en nyt ymmärrä, sanoi Liisa. — Tuo on kauhean monimutkaista.
— Siltä voi tuntua, kun eletään taaksepäin, sanoi Kuningatar ystävällisesti. — Ensin vähän päätä huimaa.
— Eletään taaksepäin! toisti Liisa hämmentyneenä. — Sellaista en ole koskaan kuullutkaan!
— Mutta siinä on se hyvä puoli että muistaa molempiin suuntiin.
— Olen varma että minä muistan vain yhteen suuntaan, sanoi Liisa. — En voi muistaa asioita ennen kuin ne ovat tapahtuneet.
— Sitten sinulla on tosiaan huono muisti, jos se toimii vain yhteen suuntaan, sanoi Kuningatar.
Liisa rohkaisi itsensä ja kysyi:
— Minkälaisia asioita te muistatte parhaiten?
— Oh, sellaisia jotka tapahtuvat vasta viikon perästä, sanoi Valkoinen Kuningatar huolettomaan sävyyn.”
Lewis Carroll, Liisan seikkailut ihmemaassa & Liisan seikkailut peilimaailmassa. Alice´s Adventures in Wonderland, vuodelta 1865
17.07.2008 at 3:54 pm
Jos joku jaksaa vielä muistaa, niin tämä Illman on edustanut ajatuspoliisia aikaisemminkin.
Electronic Frontier Finland ry linjasi reilu vuosi sitten, että Illmanin ajama yleinen keskustelupalstojen valvontavelvollisuus olisi toteutuessaan äärimmäisen vakava periaatteellinen sananvapauden loukkaus.
http://www.effi.org/blog/kai-2007-05-13.html
25.08.2009 at 11:43 am
Valtionsyyttäjä Illman voitti henkilösarjan:
”Toiseksi eniten ääniä sai valtionsyyttäjä Mika Illman, jonka toimien katsotaan pyrkineen rajoittamaan netin sananvapautta ”sinnikkäästi, demokratian periaatteista, syyttäjän toimenkuvasta ja teknisistä realiteeteista välittämättä”.
17.07.2008 at 3:58 pm
Näin uutisoitiin inkvisiittoripiireissä Mikan päästessä valtionsyyttäjäksi:
”LÄHIKUVASSA
Ylitarkastaja Marja Lehtonen
MIKA ILLMAN – TUOREIN VALTIONSYYTTÄJÄMME
Espoon kihlakunnansyyttäjä Mika Illman nimitettiin huhtikuun alusta määräaikaiseksi valtionsyyttäjäksi Päivi Hirvelän jäätyä vuorotteluvapaalle. Miltei ensi töikseen hän väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistossa aiheena Hets mot folkgrupp.
On aika esitellä Mika lukijoillemmekin.
Kerro itsestäsi ja tähänastisesta virkaurastasi.
Valmistumisen jälkeen toimin jonkin aikaa avustavana lakimiehenä eräässä helsinkiläisessä asianajo-
toimistossa ja rikosoikeuden assistenttina Helsingin yliopistossa. Auskultoinnin jälkeen hoidin kaupunginviskaalin ja apulaisnimismiehen sijaisuuksia Länsi-Uudellamaalla. Kihlakuntauudistuksen yhtey-
dessä sain kihlakunnansyyttäjän viran Raaseporin syyttäjäosastolla, jossa myöhemmin toimin joitakin
vuosia johtavan kihlakunnansyyttäjän virassa. Vuonna 2004 siirryin Espoon syyttäjäosastolle talousrikossyyttäjän virkaan. Yhdessä vaiheessa olin myös virkavapaalla hoitamassa opetusvirkaa Helsingin yliopistossa.
Miten siirtyminen kihlakunnansyyttäjän tehtävistä valtionsyyttäjän tehtäviin on sujunut? Suurimmat erot Raaseporin ja Espoon yksiköiden sekä VKSV:n välillä?
Raaseporin syyttäjäosasto on pieni yksikkö, jossa on vain kaksi syyttäjää. Tämä tarkoittaa, ettei siellä
juurikaan voi erikoistua mihinkään, vaan jokaisen on osattava kaikkea. Tämä koskee yhtä lailla syyttäjiä
kuin kansliahenkilökuntaakin. Raaseporissa oli diaarilukujen perusteella varsin paljon juttuja ja suurin haaste olikin, miten selvitä suuresta juttumäärästä. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) minulla oli diaarissa
juttuja n. 500 per vuosi. Valtaosa oli tietysti varsin yksinkertaisia rikosjuttuja, joissa syytteen kirjoittaminen Sakarissa vei enemmän aikaa kuin itse syyteharkinta. Syyteharkintaa tehtiin kuin liukuhihnalla rästilistan osoittamassa järjestyksessä. Välillä oli myös vaikeita ja laajoja juttuja, joiden syyteharkintaan ei tahtonut löytyä riittävästi aikaa. Kun syyttäjällä on paljon juttuja, tulee hänelle myös paljon soittoja asianosaisilta, joissa tiedustellaan ajokortin takaisin saamista, jutun esilletuloa ja kaiken maailman muita asioita. Tämä häiritsi usein työhön keskittymistä ja koetteli hermoja.
Pienessä yksikössä toimimisen hyvänä puolena pidin etenkin sitä, että siinä oppi nopeasti itsenäiseen työskentelyyn ja päätöksentekoon. Kun yleensä ei ollut ketään, jolta olisi voinut kysyä neuvoa, piti asioista itse ottaa selvää ja niissä oli ratkaisut tehtävä nopeassa tahdissa omien tietojen varassa. Tästä on mielestäni ollut hyötyä myöhemmissä tehtävissä. Pienessä kihlakunnanvirastossa kuten Raaseporissa oli myös mahdollista tuntea jokainen konstaapeli ja avustava ulosottomies nimeltä ja moni sellainen olikin enemmän ystävä kuin pelkkä työtoveri.
Espoon syyttäjäosasto on sitä vastoin varsin iso syyttäjäyksikkö. Tämä mahdollistaa tietynlaisen erikoistumisen ja keskittymisen, jos sellaiseen on kiinnostusta. Isossa yksikössä on myös esimerkiksi
loma-asiat paljon helpommin järjestettävissä kuin pienessä yksikössä. Espoon virkani on talousrikos-
syyttäjän virka, jota pidän erittäin kiinnostavana. Talousrikosjuttuihin liittyy tyypillisesti tulkinnanvarai-
sia ja perehtymistä vaativia oikeuskysymyksiä. Pidän yleensäkin sellaisista jutuista, joissa on käytävä
kirjastossa perehtymässä oikeuskirjallisuuteen ennen syyteharkintaratkaisun tekemistä Talousrikossyyttäjällä on yleensä myös paremmin aikaa perusteellisen syyteharkinnan tekemiseen. Talousrikossyyttäjän tehtävän varjopuolena on ehkä se, että pääkäsittelyt saattavat kestää jopa kuukausia.
Kärjistäen voisi sanoa, että valtionsyyttäjän tehtävässä yhdistyy juttujen haasteellisuus ja työn
pakkotahtisuus. Syyteasiainyksikössä jutut ovat rikostyypiltään laidasta laitaan ja vaikeusasteet ovat
vähintäänkin riittävät. Syyteharkinnan suorittaminen ja syytteiden ajaminen muodostavat vain osan
valtionsyyttäjän tehtävistä. Olennaisen osan muodostaa myös muutosharkintapyyntöjen käsitteleminen. Niissä pitää arvioida paikallissyyttäjän syyteharkintaratkaisua ja periaatteessa miettiä, olisinko itse nostanut syytteen po. tapauksessa. Käytännössä vain hyvin harvoin on syytä lähteä muuttamaan paikallissyyttäjän ratkaisua. Kun olen joskus joitain virheitä havainnut, olen samalla huomannut,
että virheet ovat tyypillisesti juuri sellaisia, joita itsekin olen lukuisin määrin jättänyt jälkeeni arkistoihin.
Jos ryhtyy muuttamaan jonkun toisen syyttäjän ratkaisua joltain osin, täytyisi olla täysin varma oman
käsityksensä oikeellisuudesta. Yhteistä entisille ja nykyisille työpaikoilleni on joka tapauksessa se, että olen näissä kaikissa saanut tehdä töitä erittäin mukavien, innostavien ja ammattitaitoisten henkilöiden kanssa.
Olet myös erikoistunut sananvapausrikosasioihin, kuten väitöskirjasikin osoittaa. Mistä kiinnostuksesi johtuu ja miten löysit aikaa väitöskirjan tekoon aikana, jolloin moni syyttäjä väsyy työssään?
Olen todennäköisesti vakavasti laiminlyönyt työtehtäviäni usean vuoden aikana … tai sitten olen
laiminlyönyt siviilielämään liittyviä velvollisuuksia – tosin en ole milloinkaan joutunut ns. ulkoruokintaan.
Itse tahtoisin kuitenkin uskoa, ettei tällaisia haittavaikutuksia ole ollut. Itseasiassa väittäisin näin jälkikäteen, että niin valtavasta urakasta ei loppujen lopuksi ole kyse. Minun kohdallani väitöskirjatyö ajoittui hyvin pitkälle ajalle – lähes kymmenelle vuodelle. Kirjoitustyötä tein silloin tällöin, loppuvaiheessa tiiviimmin – otin mm. kolme kuukautta virkavapaata, jotta sain käsikirjoituksen runnottua kasaan. Raskain vaihe oli yli tuhannen alaviitteen pikkutarkka läpikäyminen. Silloin henkinen terveys oli koetteilla.
Syy, miksi ryhdyin väitöskirjan tekemiseen liittyi pitkälti siihen, että molemmat vanhempani ovat koko
aikuisikänsä olleet yliopistotöissä ja kaikki kolme sisartani ovat myös tällaisissa ammateissa. Heistä yksi
on tohtori ja loput kaksi ovat sellaisia pian. Näille naisille en ole enää moneen vuoteen pärjännyt muussa
kuin leuanvedossa ja penkkipunnerruksessa, joten tässä tilanteessa en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin
”tehdä se, mikä oli tehtävä”.
Mika Illman väitöstilaisuudessaan Helsingissä 10.6.2005″
http://www.oikeus.fi/vksv/uploads/vpc46g47c2r.pdf
Tämä projektion osa Illmanin henkilökohtaista poliittista kampanjaa, jossa uhreiksi joutuvat toisinajattelijat ja humoristit. Ihmeellistä on myös se, että Illmanin väitöskirjan tekeminen on kestänyt kymmenen vuotta mutta kyseessä oleva syrjintälainsäädäntö on vain muutaman vuoden ikäistä.
Jokin ei nyt sovi kuvioon.
17.07.2008 at 4:37 pm
Illman on vasemmistolainen:
”Tyytymätön Illman on ainoastaan rangaistusseuraamuksiin. Hovioikeus tuomitsi sekä Tilmanin että Salmisen maksamaan valtiolle korvausta 7,79 miljoonaa euroa.
Syyttäjä vaati sekä käräjillä että hovioikeudessa, että sekä Tilman että Salminen maksavat valtiolle 48 miljoonan euroa korvausta.
TJ Groupia syyttäjä vaati maksamaan lähes 40 miljoonaa euroa korvausta. Hovioikeudessa vaatimus ei mennyt läpi. Hovioikeus totesi, että yhtiö kaatuu näin suureen maksuun. ”
http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2007/07/05/tj-groupin-syyttaja-rangaistukset-lepsuja/200716502/12
Mitäpä väliä hänelle on ihmisten työpaikoilla (TJ Group), pääasia tuntuu olevan sosialisointi valtion pussiin.
17.07.2008 at 8:06 pm
Illman ja muut vastaavat änkyrät yrittävät laajentaa rasismin käsitettä. Vertaa: ”fasisti”, ”revisionisti”, ”terroristi”, jne…
Ikärasisti, sukupuolirasisti, kulttuurirasisti.. Rasistirasisti?
Sanon vain tämän: antakaamme piut paut näille pelleille!
17.07.2008 at 11:23 pm
Erittäin hyvää kansalaisjournalismia taas kerran.
Nyt kysymys kuuluu, että miten tästä jatketaan? Kuka lähtee ajamaan asiaa eteenpäin? Aineksia olisi nähdäkseni kasassa.
Illmanista on jo tehty jotain valituksia/kanteluita muihin juttuihin liittyen. Nämä kaikki pitäisi vain tehdä koordinoidusti. Riittävästi Illmanin uhreiksi joutuneita tai muita ihmisiä, jotka uskaltavat tulla esiin omalla nimellään ja riittävästi juridista asiantuntemusta taustalle. Koordinoidusti.
26.07.2008 at 5:32 pm
Kiitos Kullervolle ansiokkaasta kaivelutyöstä, rasismi ei todellakaan ole mikään rikos, lainsäädäntömme mukaan.
Illman ratsastelee tällä ”keppihevosella” samaan tapaan, kuin jotkut muut ratsastelevat käsitekummajaisella ”ihmisarvo”, jota sitäkään ei löydä mistään virallisista teksteistä.
Taannoisesta Espoon ampumajupakasta toivottavasti on valitettu ylemmäs, sillä ”kuulapääkovennukselle” ei esityksesi perusteella ollut aihetta laisinkaan, mitenkään kannattamatta tuliaseiden käyttöä ihmisten suuntaan missään.
26.08.2009 at 2:12 pm
[…] on täysin linjassa Mika Illmanin ( kiistellyssä ja laajasti kritisoidussa) väitöskirjassaan “Hets mot Folkgrupp” esittämän vastaavanlaisen järjenvastaisuuden kanssa: Demokraattisessa maassa hallitusta ja sen […]
26.08.2009 at 2:42 pm
Uskomatonta skeidaa.
Oikeusvaltion kulmakivi on ennen tätä Illmanin väitöskirjaa ollu Suomessakin nullum crimen, nulla poena sine previa lege poenali-periaate: mikään sellainen teko ei voi olla rangaistava rikos, jota ei ole tekoa edeltävässä laissa määritelty rangaistavaksi rikokseksi.
Tämä väitöskirja loukkaa törkeästi tuota periaatetta vastaan.
26.08.2009 at 2:56 pm
Illman on esittänyt myös tällaisen väitteen:
”Tuskin millään rikosoikeuden lohkolla on lainkäyttäjälle jätetty yhtä paljon harkintavaltaa kuin sananvapausrikosten alueella.”
Akkusastoori 8/2005
20.01.2010 at 12:24 am
[…] usein tulilinjalle joutunut valtionsyyttäjä on otettu manipuloimaan (hänelle kelpaamatonta) lainsäädäntöä (vastoin eduskunnan kantaa) itselleen […]