Lainaus eräästä valtakunnallisesta mediasta:
Yli 30 vuoden aikana ovat suomalaiset jyrsineet pala palalta meidän ruotsalaista maatamme ja kaikenlaisilla metkuilla saaneet suomalaisia kouluja seuduille, minne niitä ei tarvittaisi, ja kaikki tämä heidän suomalaistumisliittojensa johdon alaisina. Mutta nyt se on lopussa. Nyt seisomme yhtenä miehenä, kun uhataan pirstoa se, minkä me vuosisatojen kuluessa olemme rakentaneet. Se on pyhää maata meille. Sitä ei anneta muukalaisille, sillä he ovat meille muukalaisia eli karjalaisia. Emmehän edes ymmärrä heidän kieltään. Ja me olemme saaneet tarpeeksemme kaikista niistä laiskiaisista, joita meidän on ollut pakko pitää ja ravita viime talvesta alkaen, heidän tekemättä puolestaan pienintäkään hyötyä.
Nyt viikon kysymys:
(Ja tuo mediahan oli siis Hufvudstadsbladet – ja vuosi oli 1940.)
Tämä liittyy tiistaina eduskunnassa käytyyn keskusteluun. Maanmuuttoministeri Astrid Thors (r) pahoitti syvästi mielensä perussuomalaisten Pentti Oinosen lyötyä suomenruotsalaisia siirtokarjalaiskysymyksellä.
Episodi sai alkunsa sen jälkeen, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli irtisanonut itsensä ja puolueensa irti rasismista.
Oinonen luki salissa pitkän sitaatin Hufvudstadsbladetissa vuonna 1940 julkaistusta kirjoituksesta, jossa ilkein ja rasistisin sanakääntein vastustettiin karjalaisevakkojen asuttamista suomenruotsalaisille alueille. Oinonen sanoi pitävänsä tätä esimerkkinä ajattelusta, jollaista hän ei soisi enää koskaan maassa näkevänsä.
Thors huomautti Oinoselle, ettei 69 vuotta vanhojen yksittäisten lausumien perusteella voi demonisoida koko hänen edustamaansa pienryhmää, jos toimii sillä tavalla kuin Soini aiemmin salissa edellytti.
Oinonen lisäsi, että siirtokarjalaisia oli vaikea asuttaa rannikkoseuduille, ja silloin eräät väestöryhmät osoittivat rasistisia piirteitä. Se oli liikaa Thorsille.
Minun isäni seudulla on hyvin monta hautaa, joissa on selkeästi karjalankielinen nimi,
vastasi Thors itkua vääntäen.
Karjalankielinen nimi?
Öh?
Thors ilmeisesti viittaa Josif Stalinin keinotekoiseen karjalankieleen. Siihen, jota kukaan ei puhunut eikä osannut ja joka oli venäläiselle aakkostolle litteroituna käytössä vuosina 1938-40? Samoihin aikolihin kun todelliset karjalaiset joutuivat pakenemaan kotisuduiltaan saman Stalin joukkoja ja laitonta hyökkäystä Suomen kimppuun.
Aika mielenkiintoisia nämä Thorsin lausunnot ovat – kertakaikkiaan…
Toisaalta tämä osoittaa sen, että Suomi on kantanut oman osansa pakolaisten huolehtimisesta – RKP: vastustuksesta huolimatta…
Lähteet: HS, Hbl
Jk. Terveiset täältä Pohjois-Suomen pikkupakkasten sävyttämiltä ja aurinkoisilta hangilta – kaikille lukijoille.
19.02.2009 at 7:22 pm
Toivottavasti hanget ovat valkoiset.
20.02.2009 at 11:24 am
Kaverini kertoi, että kyseinen kirjoitus
olisi julkaistu vain kerran ilmestyneessä
svensk vakt nimisessä julkaisussa, eikä 1940
husiksessa.
HBL 19.2 näyttää osan julkaisusta.
Lienee silti totta, että kirjoitus
on kuvastanut suomenruotsalaisten tuntoja
1940 vaikka siitä ei haluta suuresti
huudella.
20.02.2009 at 12:27 pm
Thors valehteli päin naamaa.
Oheisesta kartasta näkee miten karjalaisten asuttaminen kiersi kaukaa ruotsinkieliset alueet.
Terveisiä Lappiin.
21.02.2009 at 1:10 pm
Aika mielenkiintoinen rajanveto tuo 69 vuotta. Sitä vanhemmat asiat ovat nykyisin siis loppuukäsiteltyjä? Amerikan kolonisointi? Suomen sisällissota? Armenialaisten joukkomurhat Turkissa? Jne, jne jne..
Israelin valtion muodostuminenkin menee tuon rajan yli ensi vuosikymmenellä, saamme siis vihdoin rauhan ko. maan asioiden päivittäiseltä vatvomiselta? 🙂