Niin – Ottaisitko romanin tai somalin naapuriksesi?
Hyvä kysymys.
Niin hyvä, että ihmettelin hieman sitä, miten Hyysärin toimittaja ottaa tämän kysymyksen esille jutussaan.
Paavo Tukkimäki kirjoittaa Poika pisti pahan nimellä otsikoidussa jutussaan, että hänen poikansa kysyi:
Ottaisitko sinä naapuriksesi romanin tai somalin?
kun Tukkimäen perhe keskusteli pääsiäisenä keskenään pakolaisista, maahanmuuttajista ja vähemmistöistä.
Tukkimäki pukee vastauksensa itse tähän muotoon:
Vastaukseni oli hieman välttelevä ja juhlan henkeen huonosti sopiva, mutta sen ydinajatukseen riitti yksitavuinen sana. Sitä ei tässä tarvinne toistaa, mutta epäilemättä se oli häpeäksi kaikelle sille avarakatseisuus-, ennakkoluuttomuus- ja lähimmäiskasvatukselle, jota tässä maassa on annettu ja annetaan.
Ja kaikille niille arvoille, joita uskoin edes jollakin lailla edustavani.
Kysymys osoitti, kuinka periaatteessa on helppo kannattaa hyviä ajatuksia ja yleviä periaatteita, mutta kun päästään tai joudutaan omakohtaiseen käytännön toteutukseen, ennakkoluulot hiipivät koloistaan kuin varas yöllä ja vievät koko potin.
Olisi edes jotenkin lohduttavaa ajatella, että ehkä vieraskammossa onkin kyse jostakin atavistisesta vaistosta, joka periytyy ammoiseen aikaan ihmisen vaellellessa Afrikan savanneilla.
Tuolloin kaikki vieraat edustivat mahdollista hengenvaaraa, ja tuon vaaran muistoa me kannamme yhä jossain syvällä aivojemme sopukoissa.
En enää minä, vaan geenit minussa!
Suvaitsevaisuus ja avarakatseisuus luetaan hyveisiin, joita noudattamalla ihminen voi tuntea itsensä vähän jalommaksi. Mutta jos me annamme lähimmäiselle sen, mikä hänelle jo luonnostaan kuuluu eli ihmisarvon ja -oikeudet, mitä hyvää me siinä teemme?
Jalostummeko vai petämmekö vain itseämme?
Niinpä niin – jalostummeko vai petämmekö vain itseämme?
Myös tämä on erittäin hyvä kysymys. Itse asiassa se on vielä parempi kuin tuo ottaisitko sinä naapuriksesi romanin tai somalin?
Ihminen on eräs apinalaji, jonka käyttäytymistä säätelevät tietyt lainalaisuudet. Eräs tärkeimmistä niistä on totuus, että ihminen – kuten muutkin lajit – suosii tuttua ja omaa ja hylkii vierasta.
Nepotismi on luonnollista – ylisuvaitsevaisuus taas ei. Tietty sisäänlämpiävyys, toiseuden vieroksunta ja muutosvastaisuus huolehtivat siitä, että yhteisössä säilyy rauha ja se pystyy toteuttamaan perustehtävänsä – tarjoamaan suojaa jäsenilleen.
Nämä lainalaisuudet ja niihin perustuvat (kirjatut ja kirjaamattomat) kodeksit ja regulaatiot pyrkivät säilyttämään sen tutun ja turvallisen lisäksi myös luonnollista monimuotoisuutta – diversiteettiä.
Monikulttuurinen ja rauhallinen yhteiskunta on teoreettisestikin ottaen täysi mahdottomuus. Kun eri kulttuurit joutuvat liian lähelle toisiaan, liian pieniin lokeroihin ja kilpailevat keskenään elämisen perusehdoista, syntyy kitkaa. Tämä kitka muuttaa kaikissa meissä luonnostaan (kuten tuosta Tukkimäen jutustakin huomasimme) asuvan ksenofobian jossain vaiheessa rasismiksi.
Minusta on myös paljon tärkeämpää ja olennaisempaa miettiä ( tässäkin asiassa) ihmisten motiiveja, kuin kulkea ympäriinsä leimailemassa muita ihmisiä rasisteiksi oman pahanolon peittelypyrkimyksissään.
Osa monikulttuurin nimeen vannovista alkuperäisasukkaistamme (kuten myös globaali kapitalismi) haluaa halpaa ulkomaista työvoimaa katteiden nostamiseksi ja suomalaisen työväestön aisoihin pistämiseksi – kyykyttämiseksi.
Toinen osa haluaa taas pestä oman pahanolonsa pois antamalla uhrin. Sellaisen, jolla Suomi ja suomalainen hyvinvointivointiyhteiskunta avataan kaikkien maailman köyhien ja kärsivien käyttöön – huomaamatta sitä, että ajatus tukehtuu huoltosuhteeseen liittyvien lainalaisuuksien mukaan omaan mahdottomuuteensa.
Eräs osa on henkisesti kypsymättömiä ja sinisilmäisiä uneksijoita – niitä ikuisia hymänistejä, jotka uskovat ihmisen tasa-arvoisuuteen, hyväntahtoisuuteen ja rauhaan.
Heidän liepeillään liikkuu myös joukko anarkisteja ja muita ammattivallankumouksellisia – niitä väkivallan lähettiläitä, jotka käyttävät monikulttuuristeja V.I.Leninin määritelmän mukaan hyödyllisinä idiootteina omien vallankumous- ja valtapyrkimystensä eteenpäin kuljettelussa.
Ja sitten on se surullisin joukko – ne aidosti hyväsydämiset ja hieman arvostelukyvyttömät ihmiset, jotka eivät tajua, että heitä viedään tässä asiassa kuin kuoriämpäriä hamppunarussa.
Rasismi ei todellakaan ole pelkästään enemmistön vähemmistöön kohdistamaa. Se on useimmiten vähemmistöjen toisiinsa ja enemmistöön kohdistamaa syrjintää ja sortoa – jota omassa yhteiskunnassamme tukee ja siihen kannustaa joukko yksisilmäisiä ja omaa pesäänsä likaavia käänteisrasistisia suomalaisia virkamiehiä.
Niitä mikoja, mikkoja ja johannia, jotka eivät ole ymmärtäneet rasismin syvimmän olemuksen lisäksi myöskään sitä, että virkamies on kansan palvelija (ja jos ei mielestään ole, niin ennemmin tai myöhemmin itkee virkavastuunsa kautta ja palvelee).
Onko muuten kukaan kysynyt vähemmistöiltä haluavatko he suomalaisen naapurikseen?
Minusta nimittäin näyttää siltä, että ainakin osa etnisistä vähemmistöistä haluaa aidosti luoda Suomeen samanlaisen etnisen pienoisyhteiskunnan kuin se, mistä he ovat joutuneet pakenemaan Suomeen turvapaikanhakijoiksi ja pakolaisiksi.
Aika mielenkiintoista – eikö?
Kun tähän pisteeseen on päästy, voidaan sanoa hyvästi turvalliselle ja yhdenvertaiselle yhteisölle. Sen tilalle tulee joukko monikulttuuriksi nimitettyjä alakulttuureita ja nämä taistelevat ja kilvoittelevat keskenään – tulevaisuudessa mahdollisesti jopa avoimen sodankäynnin muodoin (kuten olemme saaneet huomata esimerkiksi Britanniaa, Saksaa, Ranskaa, Ruotsia ja Tanskaa koskevan uutisvuon tuomana).
Kun joku seuraavan kerran hehkuttaa minulle monikulttuurisuuden ihanuutta, aion näyttää tuo Hysärin artikkelin ja kysyä:
Ottaisitko sinä naapuriksesi romanin tai somalin?
Josta päästäänkin sitten aasinsillan kautta päivän kysymyksiin:
Lähde: HS
16.04.2009 at 1:41 pm
Näin aiheen ohi se pakollinen nillitys:
Paavo Väyrysen sanoin ”kysymys on väärin aseteltu”. Miten helvatassa somali/narkkari/alkkis/homo/vähemmistöön X kuuluva henkilö ”otetaan” naapuriksi?
Kaikki eivät omista edes kämppää, jossa itse asuvat, saati sitten naapurissa olevia asuntoja/taloja. Ja asunnon omistajalla kai kuitenkin on oikeus päättää, kenelle vuokraa tai myy asunnon.
Itse aiheesta:
Ottaisin (sic) naapurikseni kenet tahansa, joka noudattaa Suomen lakia, kaupungin ja (kerros- ja rivitalossa) taloyhtiön järjestyssääntöjä, kunnioittaa yksityisyyttäni ja käyttäytyy edes jotenkin siedettävästi. Ihan siitä riippumatta mistä maasta on kotoisin.
16.04.2009 at 3:51 pm
Juuso:
Juu – ohi meni. Oletko kuullut käsitteestä White Flight?
26.04.2009 at 3:25 am
itselläni on ollut muslimi vaimo jonkin aikaa ja kylä täytyy sanoa että ei ple enää teille mitään sanomistakaan!!!
26.04.2009 at 3:27 am
itselläni on ollut muslimi vaimo jonkin aikaa ja kylä täytyy sanoa että ei ple enää teille mitään sanomistakaan!!!vitun natsit!!!
26.04.2009 at 10:33 pm
Aisha:
Nyt jäi sellainen kuva, että et oikein ymmärtänyt mistä on kysymys.
08.07.2009 at 7:09 pm
Juu-u, asiaa! Ihan rehellisesti sanottuna, ihmisenä jolla on ERITTÄIN HUONO kokemus muslimeista, manneista ja muista tänne tulleista mulikoista, sanoisin tuohon kysymykseen,että en todellakaan. Pysyvätpä pyörät ja piha kalusteet lukitsematta pihassa.
Kokemusta on mustista kleptomaaneista.
23.08.2009 at 5:04 pm
Se että ihmisillä on ennakkoluuloja heistä eroavia kohtaan ei varsinaisesti kerro miltä kohdin nämä ennakkoluulot ovat, kuten ne aina ovat, yksinkertaistettuja.
Minulla ei ole rikos- tai vankilatilastoja, mutta ennakkoluulot romanivähemmistöä kohtaan saattavat olla todistettavissa siltä osin, että romanit osallistuvat enemmän rikollisuuteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että muut ennakkoluulot, kuten myytti synnynnäisestä taipumuksesta rikollisuuteen olisi totta.
Kuinka moni kieltäytyisi ottamasta Ruotsalaiseen perheeseen adoptoitua, tai professoriksi opiskellutta romania naapurikseen?
Kuinka moni Ruotsalainen olisi ottanut Suomalaisen naapuriksen 60-70 luvun Tukholmassa?