Eräs yhteiskuntamme ikävimpiä epäkohtia on vanhusten kohtelu.
Jos ikääntyvän ihmisen omaiset eivät kykene tai halua huolehtia yhä enemmän apua tarvitsevasta sukulaisestaan, yhteiskunnalta on turha odottaa kovinkaan paljon apua. Nykyinen hyvinvointiyhteiskuntamme on profiloitunut jakamaan veronmaksajilta kerättyjä rahoja lähinnä sosiaaliturismin rahoittamiseen ja erilaisten vähemmistöjen aseman nostamiseen enemmistön (eli veronmaksajienkin enemmistön) yläpuolelle.
Vanhus jää tuossa tilanteessa sosiaalitoimen (noin yleisesti ottaen) vihervasemmistolaisten noita-akkojen armoille. Pahimmassa tapauksessa hänen hoitajanaan toimii maahantuotettu kielitaidoton halpatyöläinen, jonka kanssa kommunikointi ei vanhukselta onnistu – vanhusten nälkiintyminen ja kuivuminen kun ovat nykyään ikävää arkipäivää kielitaitoistenkin hoitajien jäljiltä.
Vanhustenhoidossa on näiden mittaamamattomien puolustuskyvyttömille seniorikansalaisille tuotettujen henkilökohtaisten kärsimyksen lisäksi myös nöyryytys- ja ryöstöaspektinsa.
Uhri joutuu vielä maksamaan kiusaajilleen.
Päivän Hyysäri on jostain syystä julkaissut asian tiimoilta aika harvinaisen jutun. Tässä kirjoituksessa ei nimittäin haukuta suomalaista vanhusta, syyllistetä veroja maksavaa työntekijää eikä kehuta maahanmuuttajia.
Päivi Revon otsikolla Palvelutalossa asumisesta tulossa vanhuksille tuloloukku kirjoittamassa uutisessa kerrotaan kuntien harjoittamasta vanhusten omaisuuden sosialisoinnista.
Uutisen mukaan palvelutalossa asumisesta näyttää kehittyvän vanhukselle loukku, joka vie kaikki tulot. Kunnat kiristävät hinnoittelua ja veloittavat avusta tulojen mukaan. Vanhuksia myös siirretään paperilla isomman avun luokkaan, jolloin hinta nousee, mutta hoito ei muutu.
Kunnat saavat hinnoitella asumispalvelunsa miten haluavat, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Hanna Nyfors. Laitoshoidosta maksetaan korkeintaan 82 prosenttia tuloista, ja ainakin 90 euroa pitää jättää asiakkaalle.
Eli suomeksi; puolustuskyvyttömiltä ihmisiltä viedään kunnalllisen vaivaishoitokoneiston toimesta lähes kaikki tulot. Mafiakin jättää uhrilleen yleensä puolet tämän tuloista – kunnallinen sosialisointilaitos ei.
Se käy armotta ja sumeilematta kiinni niihin, jotka eivät pysty valittamaan eivätkä puolustautumaan – eikä asia näytä kiinnostavan heidän omaisiaankaan – tai sitten heidät pidetään tämän sosiaalimafian toimesta täysin tietämättömänä tilanteesta johon heidän sukulaisensa on joutunut.
Uutisessa käytetään esimerkkinä viime vuodenvaihteessa syntynyttä uutta Kouvolaa. Uusi ja uljas kymenlaaksolainen alueellinen hallintohelvetti soveltaa samaa suojelurahan keräysprosenttia myös tehostettuun palveluasumiseen. Käyttövaraa jää 170 euroa, mutta sillä pitää ostaa lääkkeet, joihin voi mennä satanen tai enemmän.
Suurten terveysmenojen takia moni saa Kelan hoitotukea. Kunta laskee myös sen tuloksi – ja ottaa käytännössä suurimman osan toisen viranomaisen taskusta subventoiduista rahoista potilaalle v osan itselleen. Jopa vähäinen ja verellä ansaittu rintamalisäkin katsottiin Kouvolan punatätien toimesta ensin tuloksi, mutta päätös peruttiin taannehtivasti.
Mikään yllätys ei liene sekään, että näitä korotettuja maksuja sovelletaan myös yksityisessä palvelutalossa. Erään asukkaan mukaan uusi palvelumaksu on noin 1 250 euroa kuussa. Summa on huimasti aiempaa korkempi, ja lisäksi vanhus menettää kotitalousvähennyksen.
Entisten kuuden kunnan hinnoittelua on harmonisoitu
selittelee sosialisoinnista tuossa suunnassa vastuussa oleva Kouvolan perusturvan toimialajohtaja Sakari Laari.
Laarin mukaan muutos on myös laskenut osaa hinnoista. Laari selittelee, että maksukyvyn mukainen laskutus on yleistä Kaakkois-Suomessa. Korotuksen jälkeen maksut kattavat enimmillään vain neljänneksen kunnan menoista.
Laarin jaaritukset ja selitykset sivulta seitsemän eivät tämän uutisen mukaan tyydytä ainakaan Elsi Lehtoa, joka oli aloittamassa nettikeskustelua muutoksista.
Tästä nettikeskustelusta on nykytapaan noussut kansanliike, jonka mielestä palvelujen sisällönkin pitää muuttua, kun maksuperusteet muuttuvat. Monen kohdalla muutos näkyy vain paperilla. Esimerkiksi Elsi Lehdon äidin oma koti määriteltiin palveluasunnoksi eikä enää kotihoidoksi.
Samalla kun häneltä vietiin oikeus omaan kotiin ja sen myötä kotirauhaan, hänen kotihoitomaksunsa nousi 12 eurosta 252 euroon kuussa. Lehdon äidille vietiin aiemmassa mallissa lääkkeet kaksi kertaa päivässä, mutta palvelusta luovuttiin, koska äidille olisi jäänyt uusien maksujen jälkeen vain 70 senttiä kuussa.
Lehdon isä on hoidossa eri paikassa, ja sen maksuperusteet muutettiin tehostetuksi palveluasumiseksi. Hinta nousi 260 eurosta noin 570 euroon. Hoito ei muuttunut. Valituksen jälkeen isän maksu putosi 470 euroon. Nyt se on 366 euroa, kun rintamalisä poistettiin tuloista.
Eli – jälleen – suomeksi, tämä järjestelmä vie ihmistä oikeuden kotiin, kotirauhaan ja yksityisyyteen -ja ryöstää vielä uhrinsa nöyryytyksen ja alistamisen jälkeen putipuhtaiksi.
Myös eräs lukijani lähetti asiaan liittyvää postia. Oman kokemuspohjani – ja tämänkin uutisen perusteella – pidän tarinaa varsin uskottavana ja viranomaisen menettelyn kannalta katsoen erittäin törkeänä.
Lukijan iäkäs sukulainen oli asunut viimeiset vuotensa Helsingin kaupungin omistamassa palvelutalossa. Lapset – ja muutkin sukulaiset – olivat vierailleet säännöllisesti ja asiat näyttivät olevan kaiken kaikkiaan kunnossa.
Vanha leskirouva kuoli sitten aikanaan. Lapset järjestivät kunnolliset hautajaiset – olihan äidillä kuitenkin oma asunto ja muutakin omaisuutta. Pankkitilien lakimääräistä kuolinpäivän saldoa pankista hakiessaan lapset ihmettelivät sitä, kuinka kovin vähää rahaa äidiltä oli jäänyt. No, onhan äidillä kuitenkin oma asunto, lapset tuumivat keskenään.
Kyseisen palvelulaitoksen johtajatarkin oli kutsuttu hautajaisiin – hän ei ilmestynyt kuitenkaan siunaustilaisuuteen. Muistotilaisuuden jälkeen kaupungin lakimies otti yhteyttä ja kysyi (ottamatta osaa) kuka kuuluu perikuntaan sekä milloiin perikunta aikoo tyhjentää tarpeettomista kalusteista ja muusta irtaimistosta kaupungin omistukseen siirtyneen vainajan asunnon.
Vainajan omaiset olivat tietysti kuin halolla päähän lyötyjä. Kaupungin lakimies vaivautui kuitenkin selittämään, että vainajan asunto oli pantattu kaupungille palvelukodin palvelujen vastikkeeksi. Kuluja oli kaupungin mukaan syntynyt niin paljon, että kaupunki joutui lunastamaan asunnon itselleen.
Omaisille jäi siis paha mieli, tyhjät tilit, vastuu kaupungin sosialisoiman asunnon tyhjentämisestä – sekä hautajaisista aheutuneet kulut keskenään jaettaviksi.
Kuluihin kun ei voitu myöntää harkinnanvaraistakaan avustusta, pesän (saman kaupungin ja saman luukun todellisuudessa sosialisoiman) varallisuuden vuoksi.
Se mikä minusta koko asiassa on käsittämättömintä, on ilmeinen karu totuus siitä, että virkakoneistoon nousseille ja sinne pesiytyneille vasemmistolaisille ei näköjään pystytä tekemään mitään tässä maassa.
Ei siltikään, vaikka maassa on porvarienemmistö ja porvarihallitus. Sosiaalitoimen vihervasemmistolaiset ja uusstalinistiset sosialistivirkamiehet saavat puuhastella rauhassa ihmisten terveyden ja elämän lisäksi myös uhriensa omaisuuden kanssa kenenkään puuttumatta vääryyksiin mitenkään.
Toisaalta, tulee myös sellainen ajatus varsin äkkiä mieleen, että vaikka päättäjät haluavat korvata suomalaiset työntekijät ulkomailta raahattavalla halpatyövoimalla, näidenkin pieni palkka täytyy kuitenkin jostain haalia kasaan.
Nyt näyttäisi siltä, että porvarihallituksemme antaa myös hiljaisen hyväksynnän punavihertätien suorittamalle uhrien ryöstämiselle kunnallisen sosialisoinnin kautta. – se tulee yhteiskunnalle halvemmaksi, joten väheneviä verorahoja voidaan rauhassa suunnata ihan muuhun kuin täysin palvelleiden kansalaisten hyväksi.
Niistä riittää tällaisen rosvouksen jälkeen enemmän jaettavaksi sosiaalituristeille, nykymuotoisen kehitysavun moolokinkitaan ja etenkin monikulttuuri- ja välhemmistöprojekteiihin.
Onnea Suomi – sitä Sinä nimittäin tulevaisuudessa tarvitset.
Lähteet: HS, Kullervoblogin yleisöpalaute
Jk. Se kaupungin sosialisoima asunto muuten toimii tällä hetkellä sosiaaliviraston työsuhdeasuntona. Ainoa valonpilke koko asiassa on se, että lukija oli sisaruksineen käynnistönyt asiasta oikeusprosessin. Tämä on kesken, mutta on johtanut siihen, että kaupunki on luopunut kyseisestä (yhdenvertaisuusperiaatteenkin vastaisesta) panttauskäytännöstä.
Lukijalle ja hänen läheisilleen toivon jaksamista ja parempaa huomista ja tuohon asiaan syyllistyneille virkamiehille toivon mahdollisimman kovia rangaistuksia.
Toivon hyvää jatkoa lukijalleni ja hänen sukulaisilleen sekä mahdollisimman kovia rangaistuksia niille virkamieheille ja poliitikoille, jotka ovat vastuussa tästä.
26.07.2009 at 1:27 pm
Perikunnan ”oma moka”. Varakkaiden vanhusten on syytä antaa omaisuutensa ennakkoperintönä sukulaisille. Toinen tapa vältää varallisuuden sosiaalisointi on sukusäätiön perustaminen.
26.07.2009 at 11:13 pm
Oma moka? Pitäisikö kansalaisen varautua siihen, että kun vanhenee ja joutuu laitokseen, niin yhteiskunta voi kaiken oikeustajun ja järjen vastaisesti siirtää tämän omaisuuden kyselemättä omiin nimiinsä?
”On lottovoitto syntyä Suomeen”
27.07.2009 at 12:44 am
Ja vaatii tupljättipotin jotta on varaa elää Suomessa.
27.07.2009 at 10:43 am
Sitä sanotaan vasemmistolaisuudeksi.
On lottovoitto syntyä Suomeen. Neljä oikein ja lisänumero.
27.07.2009 at 11:45 am
Päivi Repo kommentoi uutista päivän Hyysärissä:
Huutolaismeininkiä vai rahastusta?
”Oma vanhuus pelottaa.” Olen kuullut tämän lauseen usein. Erityisen usein sen mainitsivat Helsingin Sanomien lukijat syksyllä 2000, kun lehti pyysi heiltä kirjeitse kokemuksia vanhusten hoidosta.
Sen jälkeen on tapahtunut paljon edistystä. On saatu muun muassa suositukset henkilökunnan määrästä. On purettu pitkäaikaislaitoksia ja rakennettu kodinomaista asumista, esimerkiksi palvelutaloja, joissa ikääntyneet voivat asua turvallisesti ja saada palveluja tarpeidensa mukaan.
Nyt lausetta kuulee taas. Kaikesta edistyksestä huolimatta näyttää siltä, että asiat ovat hyvin vain periaatteessa: palveluja on, mutta käytännössä toistuvat tilanteet, jollaisia keski-ikäiset läheiset eivät haluaisi omalle kohdalleen.
Ne voivat olla isoja, kuten palvelujen hinnan nostaminen ilmoitusluontoisesti ja taannehtivasti. Tai pieniä, jotka maistuvat enemmän kiusanteolta kuin rahansäästöltä: pullan lopettaminen päiväkahvilta tai koko kahvin lopettaminen.
Jos niin tapahtuisi työpaikalla, jupinaa riittäisi viikoiksi. Vanhusten taas odotetaan sopeutuvan sievästi. Hehän ovat tottuneet niukkuuteen sotavuosina, jällenrakennuksessa ja pulakautena.
Kymmenen vuotta sitten syytettiin resurssien vähyyttä, vaikka tunnustettiinkin, että myös asenteissa saattoi olla korjaamista.
Molempien parissa on työskennelty. Nyt keskustelussa on uusia sävyjä:
”Huutolaismeininkiä”, on kuulunut useammasta suusta, eri puolilta maata.
”Rahastusta.”
”Tuotantoeläinten on päästävä ulos, mutta vanhukset eivät pääse. Tarvitaan vanhustensuojelulaki.”
Suomeksi: hinta nousee, laatu vaihtelee.
Kunnat ovat rahapulassa, eikä tulevaisuus näytä paremmalta. Siitä voisi päätellä, ettei hoitoa tarvitsevien vanhusten tilanne ole ainakaan kohenemassa.
Missä ollaan, kun suuret ikäluokat tarvitsevat hoivaa? Juuri valmistunut tutkimus kertoo, että yli 90-vuotiaiden määrä puolitoistakertaistuu vuoteen 2015 mennessä. Heistä moni on hyväkuntoinen, mutta nykyistä paljon useampi tarvitsee toisen apua kaikkeen.
Mistä sitä saa? Mitä käy niille, joilla ei ole läheisiä varmistamaan, että asiat menevät oikein ja kohtuullisesti?
Aika on taas kypsä vanhuuskeskustelulle. Hetki olisi sopiva sikälikin, että edessä ei ole vaaleja lupauksineen, vaan voimme puhua todellisuudesta eikä tavoitteista.
Aloitetaan hinnasta. Paljonko on oikea hinta? Kouvola vetoaa korotuksissa siihen, että maksu kattaa yhä vain 20–25 prosenttia todellisista kuluista. Niin ei ole lasten päivähoidossa tai sairaaloiden tehohoidossa. Onko vanhusten hoito poikkeus?
Kuka maksaa hoidon? Lapset kuulemma osallistuvat jo yleisesti. Usein on myös todettu, että me tulevat vanhat maksamme hoidostamme isomman osuuden kuin nykyiset. Monella heistä menee jo hoitoon enemmän kuin tulee kuussa. Pääseekö tulevaisuudessa hoitoon vain tekemällä testamentin kunnan hyväksi?
Ja näkyykö satsauksen koko hoidossa? Sijoitetaanko pienituloiset alakertaan ja miljonäärit yläkerran penthouseen?
27.07.2009 at 5:45 pm
Mielestäni paras tapa hoitaa vanhustenhoidon-ongelmat olisi perheverotuksen käyttöönotto. Siinä kotitalouden tulot laskettaisiin yhteen ja jaettaisiin kotitalouden jäsenten lukumäärällä ja jokaista osamäärää verotettaisiin erikseen. Näin tulisi monelle perheelle taloudellisesti kannattavaksi ottaa omat/puolison vanhemmat hoitoon kotiin. Lisäksi perheverotus todennäköisesti lisäisi käteen jääviä tuloja sen verran, että itse/puoliso voisi jäädä kotiin hoitamaan vanhempia/puolison vanhempia.
Toinen tapa olisi heitteillejättö lainsäädännön ulottaminen käänteisesti lasten suhteessa vanhempiin elämän ehtoopuolella. Siis jos lapset/sisarusten lapset eivät huolehtisi iäkkäästä sukulaisesta, pantaisiin lainsäädännöllä heidät huolehtimaan.
Vuosien varrella on ollut niin runsaasti juttuja vanhusten laitoshoidon epäkohdista, että mieleen juolahtaa helposti ajatus siitä, että omaiset tarkoituksella sulkevat silmänsä ja kärräävät vanhuksen laitokseen pois häiritsemästä normaalielämää. Parhaat hoitajat vanhukselle mielestäni kuitenkin ovat omat omaiset, eikä kasvoton laitoshoitoteollisuus.
30.07.2009 at 11:39 am
Olipa hyvä, että löysin nämä ja Elsi Lehdon sivut.
Olenkohan ollut väärässä paikassa väärään aikaan?
Olen kirjoittanut, se vähä mitä vanhustyöstä nyt minäkin kirjoittanut olen, olen sen tehnyt Uuden Suomen blogiosastolla.
Ei siellä pahemmin kommentteja heru. Muutaman saa, mutta kyllä pääsääntö on, että ei näkemyksiä, ei kannanottoja. Kaikkea muuta mahdollista siellä kyllä kirjoitetaan ja ”mussutetaan” , voi sanoa, että pilvin pimein, mutta eipä juur vanhustyöstä tai jos jotain on, niin kovin asiallisia nuo jutut eivät välttämättä ole.
Somerolaista Teuvo Haviaa kyllä voin mainostaa ja: miksei itseänikin..
30.07.2009 at 7:05 pm
Kiitos kommentistasi. Vastavuoroisesti haluan linkittää oman blogisi tähän artikkeliin.
31.07.2009 at 12:09 am
Kiitos kaunis!
Minäkin linkitin!
Tähän sivustoon pääsee blogistani ”keskiyön postia”! Blogi ei ole pituudella pilattu! Tarkoitus oli, että linkkivinkit saavat pääroolin ja ne toivon mukaan myös toimivat!
31.07.2009 at 6:27 am
Miettimään pistää.
Kaarlo 85v , on ollut koko ikänsä hieman ”viihteellä”. Kaikki mikä on tullut, on myös mennyt. Nyt vanhana kun kunto on mennyt siihen malliin että mikään ei toimi, niin johonkin laitokseen pitäisi päästä, mutta omia tuloja tai omaisuutta ei ole. Tässä astuu kuvaan veronmaksaja.Hän kustantaa Kaarlolle jonkunlaisen laitospaikan viimeisiksi ajoiksi, sillä toinen vaihtoehto on että Kaarlo kuolee hoidon puutteeseen, lähes katuojaan.
Kaisa 85v , on ollut ikänsä kunniallinen virkanainen, perhe on perustettu, lapset kasvatettu, ja omaisuuttakin on kertynyt. On asunto, kesämökki, jopa hieman osakkeitakin on sukanvarteen kertynyt. Mutta nyt vanhana on kunto mennyt siihen malliin, että johonkin laitospaikkaan pitäisi päästä. Kun ei nuo lapsetkaan ihan kotikulmilla enää asu.Eikä ne muutenkaan jatkuvaa hoitoa pystyisi järjestämään.
Niin, pitäisikö nytkin veronmaksajan astua kuvaan mukaan, tarjota Kaisalle veloituksetta laitospaikka, tai säännöllinen kotihoito ? Vaikka Kaisa pystyisi itsekin kustantamaan itselleen hoidon. Tosin lapsille ei sitten enää perittävää jäisi. Ai,ai, paha juttu, liian paha.
Ennen oli kyllä voimassa periaate, että veronmaksaja (valtio) huolehti ainoastaan niistä, joilla ei kertakaikkiaan ollut mahdollisuutta hoitaa asioitaan itse.Puhuttiin jopa vaivaistaloista. Eli silloin piti oikeasti priorisoida valtion menoja.
Mutta nykyäänhän yhteiskunta hoitaa.. kaikki?
31.07.2009 at 12:02 pm
Kyllä kummankin pitää saada tasapuolisesti hoitoa – Kaarlon kuin Kaisankin.
Olen usein peräänkuuluttanut kirjoituksissani omaisten moraalista vastuuta ja paluuta laajempaan suomalaiseen perhekäsitykseen.
Yksilö->perhe->suku->heimo-<kansa
Toisaalta minä edelleenkään ymmärrä sitä, miksi ihminen joka tempaissut koko elämänsä ja omaisuutensa kurkusta alas olisi jotenkin enemmän oikeutettu yhteiskunnan tarjoamaan palveluun ilmaiseksi, kuin ihminen joka on hoitanut taloudelliset ja yhteiskunnallisest velvoitteensa moitteettomasti?
Sen lisäksi, että tällainen toiminta on lainsäädäntöön kirjatun yhdenvartaisuusperiaatteen vastainen, se ei ole m yöskään moraalisesti oikein.
Jos elämme yhdenvertaisuuteen perustuvassa yhteiskunnassa, niin kritiikki lapsilisien maksamiselle varakkaiden ihmisten pentujen ihquomaksi käyttörahaksi ei kuulu asiaan.
– – –
Jos elämme yhdenvertaisuuteen ja progressioon ja taloudellisten eriarvoisuuksien leikkaamiseen pyrkivässä hyvinvointiyhteiskunnassa, tuo kritiikki on enemmän kuin paikallaan.
Tuohon yhteiskuntaan ei muuten kuulu ei myöskään näiden subventioiden sokea työntäminen yhteiskuntamme ulkopuolelta saapuville sosiaalituristeille.
– – –
Ja jos haluamme kunnioittaa myös työtä ja sen mukana kertynyttä varallisuutta, meidän tulee kritisoida sekä perintöveroa että tulojen ja varallisuuden mukaan maksettavia vanhuusiän palveluja.
– – –
11.08.2009 at 9:11 pm
Miksi ei Kaisa 85v voi laittaa asuntoaan (vaikka myös kesämökkiäänkin) vuokralle?
Vuokratulolla on helppo kattaa palvelutalon kulut ilman että itse asuntoon joudutaan koskemaan.
Omille lapsillehan sitä omaisuutta tietenkin kerätään. Ei kukaan raada ja säätä vain jotta voisi lahjoittaa kaiken työnsä tulokset vanhoilla päivillään kunnalle ja valtiolle. Hah.
11.08.2009 at 9:39 pm
Monille kaisoille (oma isotätini, joka oli muuten Kaisa, kuoli 98-vuotiaana laitoksessa) oma koti on viimeinen symboli omasta elämästä ja viimeinen toivo paluusta siihen. Minun mielestäni sitä ei voi heiltä riistää.
27.02.2013 at 7:19 pm
Minä kuulisin mielelläni miten lakiin sidottu omaisten huoltamisvelvollisuus käytännössä toteutettaisiin ?
Sitenkö ,että paikkakunnalle jäävä lapsi pakotettaisiin pois ansiotyöstä omaishoitajaksi ja muualla asuvat lapset kävisivät pitelemässä mummua kädestä jouluna ja syntymäpäivänä?
Elettäisiin sydän syrjällään yhden tuloilla peläten työttömäksi joutumista ja vauhdikasta luisua alaluokkaan samaanaikaan kun muut perilliset reissaavat ulkomailla ja harrastavat?
Entäs oma eläketurva joka ei oh-tuellla ole varmasti kaksinen?
Kyllä minusta jos joku on asiansa hoitanut ja veronsa maksanut , niin on hän myös oikeutettu yhteiskunnan kustantamaan vanhustenhoitoon siinä missä joku persaukinen juoppokin.
On nimittäin olemassa vaara , että toisen osapuolen hyväsydämmisyydestä johtuen meidän tulevaisuutemme on edellä kuvatun kaltaista koska mummu haluaa tyttärensä hoitavan hänet hautaan…
01.03.2013 at 6:38 am
Olet nyt ymmärtänyt kirjoituksen kärjistykset väärin. Toimitus pahoittelee epäselvästi muotoiltua viestiä.
Faktisesti sekä kirjoittaja, että koko toimitus, on samalla kannalla kanssasi.Viilaus ja kärjisty meni ohi maalin tässä tapauksessa, toistamme pahoittelumme.