Nyt syyteharkinnassa oleva asia on liian helppo tuomita vain yhden ihmisen rasistisen mielen tuotteeksi. Siinä näkyy oikeistopopulistinen muukalaisvihamielisyys, joka on juurruttanut arkipuheeseen rasistisen ”kantasuomalaisuuden” käsitteen.

Ennen kaikkea tapaus paljastaa suomalaiseen maahanmuuttopolitiikkaan kätkeytyvän rasismin. Turvapaikanhakijoiden auttamista kannatetaan periaatteessa, mutta käytännössä vastaanottokeskusten ei haluta vaikuttavan ”kantasuomalaisten” elämään.

Sama asenne selittää myös sitä, että vastaanottokeskukset eristetään kasvukeskusten ulkopuolelle pieniin, syrjäisiin ja vähäväkisiin kyliin.

Ilmiötä on turha selittää pelkästään turvapaikanhakijoita vastaanottaville kunnille tarjotuilla taloudellisilla kannustimilla.

Vastaanottokeskusten sijoittelupolitiikka vaikuttaa samoin kuin rasistinen ideologia: se vahvistaa mielikuvaa turvapaikanhakijoista ympäristöhaittoina, järjestyshäiriön aiheuttajina ja kutsumattomina vieraina.

Syrjäiset pakolaiskeskukset tukevat apartheidin logiikkaa

Kuva/HS

Annamari Vänskä Hyysärissä 4.9.2009 Syrjäiset pakolaiskeskukset tukevat apartheidin logiikkaa otsikoidussa mielipidekirjoituksessaan.

Rasismi siellä ja oikeisto täällä… Aika väsynyttä potaskaa.

Kannattaisiko Annapetterinkin miettiä ihan alkuun sitä, onko nykyisessä maahanmuuttopolitiikassa kenties joitain perustavanlaatuisia vihreitä virheitä?

Lähde: HS

Site Meter

Mainokset