En tiedä mitä perustavaa vikaa on Suomen Penissä, mutta nyt näyttää (tosin aika suppean otannan perusteella) siltä, että tuon järjestön puheenjohtajuus vaikuttaa ihmisen logiikan ymmärtämiseen negatiivisesti.
Suomen Penin entinen puheenjohtaja Jukka Mallinen on kirjoittanut Vihreän Langan lukijain leperryksiin jalat puoli metriä ilmassa (tukevasti) kirjoitetun epäloogisuuden ylistyksen. Tämä kirjoitus on otsikoitu raflaavasti Islamkritiikki on kotoisin Venäjältä. Mallinen pitää itseään Venäjän asiantuntijana, koska häneltä ilmestyi vuonna 2008 varsin tyhjänpäiväinen Venäjää käsittelevä esseekirja Varastettua ilmaa.
Mallinen oikaisee heti alkuun mutkat suoriksi. Hän väittää (varsin persoonallisesti, että Timo Vihavaisen ja Jussi Halla-ahon islamkritiikki toistaa nykyvenäläistä rasistista ajattelua, joka uhkaa eurooppalaisia perusarvoja.
Mallisen yleistys perustuu ilmeisesti sellaiseen ahaa-elämykseen, että Vihavainen on Venäjän politiikan tutkija ja Halla-aho on slaavilaisten kielten tutkija. Näin ollen heidän ajatusmaailmansa pitää (Mallisen esittämän logiikan mukaan) perustua nykyvenäläiseen rasistiseen mielipideilmastoon.
Eli kaikki johtuu Mallisen mukaan siitä, että kumpikin kirjoittajista on työnsä piirissä tekemisissä Venäjän kanssa? Eikö tätä mallisen logiikkaa (tarpeeksi pitkälle vedettynä) saada väännettyä sellaiseksi, että ihan kaikki sellaiset suomalaiset jotka työskentelevät Venäjän kanssa ovat rasisteja?
Ihan kaikkea Mallisen suoltamaa tarkoitushakuista jätettä en viitsi lainata hygieenisyyssyistäkään johtuen tänne – kommentointi on typeryyden kohdalla joskus tarpeetonta. Lukekaa sieltä Mallisen kirjoituksesta (ja yrittäkää tehdä se hymyilemättä).
Mallinen vääntää logiikkaa kirjoituksessaan päälaelleen ihan tosissaan. Vasemmistolainen änkyrämme mielipidekirjoittajamme saa (suomettuneisuutta todellisuudessa itse edustavana) sorvattua Vihavaisen näkemyksen Euroopasta linnoituksena edustamaan suomettuneisuutta – eli nöyristelemistä kommunistien edessä.
Uskomatonta – mutta näköjään totta. Kaikkea se usko teettääkin ihmisille…
Mallinen avaa hieman motiivejaan (ilmeisesti vahingossa). Hän tunnustautuu vasemmistolaiseksi – ja samaa epäloogisuuttaan noudattaen – väittää (eurooppalaisuudesta), että tällainen vanhaidealistinen kulttuurikonservatismi ja normiuskonto saneli ahtaat rajat suomalaiselle ajattelulle 1930-luvulla, kun koskenniemeläisyys, aitosuomalaisuus ja Saksa-sympatiat olivat nousussa.
Huomaamatta sitä, että sekä Vihavaisen että Halla-ahon kritiikki on kohdistettu islamilaisen vanhaidealistisen kulttuurikonservatismin ja normiuskonnon hyysääjiä ja hyväksyjiä vastaan…
Tänään Mallisen turbaanipäinen dhimmi näyttää anakronismilta, eli se sijoittuu väärään aikakauteen – kuin pakkokäännytetty, entinen kristitty, 1500-luvulta ilmestyisi miekalla huitoen huitoen opettamaan Johanna Suurpäätä.
Suuri ajattelijamme väittää, että historioitsija Vihavainen ja lingvisti Halla-aho paljastuvat hengentieteilijöinä harrastelijoiksi, jotka eivät tunne edes oman kulttuurinsa juuria: antiikin perintö ja herätteet renessanssiin tuotiin keskiajalla Eurooppaan nimenomaan islamilaisesta kulttuurista.
Tämä väite on syytä ampua saman tien alas. Se tosiasia, että osa Aleksandrian kirjastosta jäi muslimien käsiin, ei poista sitä totuutta, että muslimit hävittivät edellisen valtausyrityksensä aikana eurooppalaista kulttuuria ja sivistystä varsin verisesti.
Rooman valtakunnan perintöä (myös kulttuuriperintöä) säilyttänyt Bysantti tuhoutui kulttuureineen muslimien käsissä. Minun mielestäni ihminen, joka vielä nykyään väittää, että antiikin perintö ja herätteet renessanssiin tuotiin keskiajalla Eurooppaan nimenomaan islamilaisesta kulttuurista, ampuu lähinnä itseään jalkaan.
Lähinnä säälittävää.
Mutta hauskuuttakaan ei tästä surkuhupaisasta kirjallisesta oksennuksesta puutu. Mallisen seuraava suuri väite koskee sitä, että kristinusko on paha ja islam on joutunut puolustautumaan sen edessä.
Vapaasti islamin omille alueilleen päästävä nykyinen rauhantahtoinen kristillisyys on samassa asemassa kuin ekspansiotaan jatkava islam. Mallisen väitteen mukaan suvaitsevaisuus–dogmaattisuus- ja sotaisuus–rauhanomaisuus-mittareilla arvioituna islam on kutakuinkin identtinen kristinuskon kanssa.
Mallisen olisi tällaisen väitteen jälkeen ehkä jo oikeasti syytä tutustua uskontoon nimeltä islam – ja etenkin siihen kiinteästi liittyvään Šaria-lainsäädäntöön.
Mallisen väiteeseen siitä, että islamin nykyinen konservatiivinen jälkeenjääneisyys ja islamismin synty selittyvät historiallisilla tilanteilla ja prosesseilla – ei niistä mitään ylimaallista lopullista tarkoitusta löydy, pitäisi kaiketi suhtautua huumorilla- jos kyse ei olis kuolemanvakavasta asiasta.
Islamin tilaan on monia syitä ja Mallisen esittämä väite on raaka yleistys. Sen enemmän historiaa tässä tonkimatta, on syytä muistaa (etenkin ylimaallista tarkoitusta käsiteltäessä) että islam on käännyttävä uskonto- eli jo kyseisen uskonnon perustassa on sisäänrakennettuna ylimaallinen tarkoitus.
Islam tarkoittaa alistumista Allahin tahtoon ja jokainen joka tulee Umman (maailmanlaajuisen islamilaisen yhteisön jäseneksi) palaa takaisin (ei siis käänny) islamiin – tämän uskonnon oman käsityksen mukaan.
Vasemmistolaisuus ei jää todellakaan piiloon tässä avautumisessa – se korvaa historialliset tosiasiat ja logiikan ja osoittautuu lähes islamin veroiseksi uskonnoksi Malliselle.
Mallinen kuvaa Vihavaisen kirjaa (ilmeisesti lukematta sitä?) taantumukselliseksi visioksi todellisesta lännestä, joka jää (Mallisen mielestä) utopiaksi.
Mallinen näkee, että Vihavaisen kaipaama porvarillinen menneen maailman Eurooppa ei tänään olisi uusi antiikin Ateena tai renessanssin Firenze, vaan Vladimir Sorokinin Pyhän Venäjän palveluksessa-kirjassa kuvattu painajainen.
Mallinen väittää, että 1920-luvun Italia ja Saksa osoittavat, mitä sulkeutuneisuus tuottaa – kuten Putinin Venäjäkin.
Unohtaen iloisesti oman ideologiansa ja sen hirveyden mitä kommunismi on aiheuttanut ihmiskunnan historiassa.
Tällainen tarkoitushakuinen vääristely paistaa koko Mallisen mielipideräpellyksen läpi sen punaisena lankana toimien.
Vihavaisen kuvailema (kansallisvaltiohin perustuva) malli suojaisi eurooppalaista kulttuuria, perintöämme, kieliämme, arvojamme ja oikeusjärjestelmäämme.
Mallisen ja hänen tovereidensa ajama Eurostoliitto on erittäin suuri todellinen uhka nykyisessä Euroopassa.
Alkuvaiheessa (kuten on jo nähty ) se vie ihmisiltä mahdollisuuden vaikuttaa omiin asioihinsa. Seuraavassa vaiheessa se aiheuttaa (liian suuren väestömäärän ja llian monen kulttuurin alistamisella) etnisiä levottomuuksia (kuten sekin on jo nähty) ja aitoa rasismia.
Loppuvaiheessa seuraa uskonnollis-kulttuurillinen sisällissota – tuhoa, kärsimystä, vääryyksiä ja kuolemaa.
Ja jos näin käy, syypäitä ovat Mallisen kaltaiset haihattelijat.
Mallinen käy kirjoituksessaan ajoittain – suoraan sanoen – täysin kuutamolla. Hän esittää varsin sinisilmäisen väitteen siitä, että maahanmuuttajien integroiminen vapauksiimme ja hyvinvointiimme pitäisi olla helppoa, tulevathan he tänne kohottaakseen elintasoaan ja elämänlaatuaan sekä lisätäkseen vapauksiaan.
Jostain kumman syystä näin ei kuitenkaan ole tapahtunut siellä, missä maahanmuuttajien määrä on kasvanut suureksi, kuten esimerkiksi Ruotsissa.
Ruotsin suurimmat maahanmuutto-ongelmat eivät välttämättä liity ainoastaan rikollisuuteen, työttömyyteen ja ääri-islamilaisuuteen , vaan johonkin muuhun asiaan erillisenä kokonaisuutena.
Siihen, että Ruotsiin tulevat maahanmuuttajat ymmärtävät täydellisesti sen, että ruotsalainen järjestelmä on pystytetty tasa-arvon perustalle, mutta he ovatkin päättäneet, ettei tämä järjestelmä sovi erityisen hyvin heille.
Minun oli joskus vaikea ymmärtää näiden mallisten logiikkaa.Sen jälkeen kun tunnustin sen tosiasian, että nämä suhtautuvat maailmankuvaansa kuin uskontoon, asioiden ristiriitaisuuden ymmärtäminen muuttui helpommaksi.
Mallien on puuttumassa Vihavaiusen ja Halla-ahon sananvapauteen. Kuitenkin hän vetää sivulauseessa, että Euroopan paras perinne on toisinajattelu, loputon kritiikki ja skepsis. Se on antiikin, renessanssin ja valistuksen yleisinhimillisiä arvoja ja vapauksia: Sokrateen kahleetonta kyselyä, Lutherin omantunnon vapautta ja Strindbergin individualismia.
Vihavainen ja Halla-aho noudattavat noita perinteitä selvemmin ja aidommin kuin Mallinen hengenheimolaisineen. Silti juuri Mallinen käy älyllisen individualismin kimppuun.
Mallisen poskettomin väite kuuluu niin, että Vihavaisen ja Halla-ahon ristiretki uhkaa siis eurooppalaisuuden perusarvoja.
Vai niin (pitäisikö tässä kohtaa itkeä vai nauraa)?
Minun mielestäni sekä Vihavaisen että Halla-ahon esittämä yhteiskuntakritiikki puolustaa juuri niitä eurooppalaisina pitämiämme perusarvoja – yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa, sananvapautta, mielipiteenvapautta, ilmaisunvapautta, uskonnonvapautta, kokoontumisvapautta, yksilön oikeutta omaan ruumiiseensa, yhteiskunnallista vallan kolmijakoa, puolueetonta tuomioistuinlaitosta, uskonnonvapauden, äänioikeutta sekä (islamin kohdalla erikseen) yksilön oikeutta päättää omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan.
Kun Mallinen ei siis hyväksy näitä Vihavaisen ja Halla-ahon puolustamia arvoja oman arvomaailmansa pohjaksi, niin pitäisikö tässä heittäytyä yhtä hurjaksi kuin Mallinenkin.
Pitäisikö minun puolestani esittää villi arvaus niistä arvoista, joille tämä Mallisen islamin puolustuspuhe perustuu?
Veikkaan (ihan leikilläni ja huvin vuoksi) Mallisen kohdalla näin, että hänen kirjoituksensa ja asenteensa perustuvat joko-ja-tai:
- täydelliseen ymmärtämättömyyteen islamilaisen kulttuurin ja uskonnon olemuksesta.
- ruusunpunaiseen näkemykseen ihmisluonnosta.
- omaa kulttuuria kohtaan tunnettuun häpeään.
- alemmuudentunteeseen.
- rahapalkkioon.
- UFOihin.
Tai ihan yksinkertaisesti siihen, että kenties Mallinen pitää esimerkiksi häntä europpalaisten arvojen ja ihmisoikeuksien puolustajana?
Lähde: Vihreä Lanka
26.10.2009 at 8:24 pm
1920-luvun Saksa oli kaukana sulkeutuneesta, sehän päästi itävaltalaisen ääliön rajajoen toiselta puolen huseeraamaan aika vapaasti.
26.10.2009 at 9:24 pm
Ihan helvetin hassua, miten multikultivurmailijat kykenevät sujuvasti olemaan kahta eri mieltä yhtä aikaa. Millaiset heidän aivonsa oikein ovat?
26.10.2009 at 9:29 pm
Tuossapa oli asia sen verran hyvin kommentoituna, että eipä tarvihe itte ruveta blogikirjoitusta väsäämään.
Syyrin syy kai tämmösten kirjoitusten tekemiseen on hätä. Tyyppejä alkaa pelottaa, että korttitalo kaatuu, ja yhä useampi huomaa sen. Pelkona on se, että mukavat akateemiset suojatyöpaikat loppuvat. Ja onhan se tietysti kiva olla virallisen oikeassa.
Vaan tähän lauseeseen ”Eikö tätä mallisen logiikkaa (tarpeeksi pitkälle vedettynä) saada väännettyä sellaiseksi, että ihan kaikki sellaiset suomalaiset jotka työskentelevät Venäjän kanssa ovat rasisteja?” pitäis meidän nuivien puuttua enemmän, ja suurella lämmöllä ja kannatuksella.
Meinaan, entinen Neuvostoliittohan oli Venäjä & vastentahtoiset alusmaat ja meidän poliittisesta ellitistä on vielä melkoinen osa nuolaissut pyllyä siihen suuntaan.
Poishan semmoset pitää virasta saada. Me kun ei siedetä rasisteja.
26.10.2009 at 10:21 pm
Kiitos ihan erikseen.
Totuuskomissiolla olisi tässä(kin) maassa töitä.
26.10.2009 at 9:47 pm
Kiitos taas kerran tyylikkään tyhjentävästä artikkelista, Kullervo. Näin yhtään turhia kehumatta voisin vain todeta, että olet nykyään, J H-A:n vaivuttua lähes täydelliseen hiljaisuuteen, blogosfäärin kirkkain kärki.
Itse luin tuota Mallisen oksennusta välillä otsasuoni vitutuksesta tykyttäen, välillä vahvaa myötähäpeää tuntien. On todellakin ylivoimaisen vaikea ymmärtää miten tuollainen, ainakin näennäisesti sivistynyt ihminen, voi suoltaa noin pahalta haisevaa sanallista paskaa.
On jo ehkä vanha ja väsynyt sanonta se, että parodia on mahdotonta koska he tekevät sen itse, mutta kun niin se vain on. Tuossa Mallisen sekoilussa on niin paljon aivan käsittämättömiä väitteitä, että jos ei paremmin tietäisi, niin sitä voisi kutsua nettikielellä trollaukseksi.
Jussi Varesta mukaillen: Mikä vittu noita idiootteja vaivaa?
26.10.2009 at 10:13 pm
Kiitoksia…
26.10.2009 at 10:53 pm
Ehdottomasti yksi parhaimmista kirjoituksistasi.
Mukupedia kertoo:
”Jukka Mallinen
Jukka Mallinen (s. 1950) on suomentaja, Pen-klubin entinen puheenjohtaja ja tulkki. Hän on opiskellut kirjallisuutta Moskovan yliopistossa. Mallinen johti 1990-luvulla Suomen Pietarin-instituuttia. Mallinen on suomentanut venäläistä proosaa ja runoutta.
Mallinen opiskeli Moskovan valtionyliopistossa 1972–1978.
Mallinen Venäjästä
Mallisen on kirjoittanut näkemyksistään Venäjästä esikoisteoksessaan Varastettua ilmaa (2008). Hänen mielestä Venäjän nykytila on huolestuttava. Hän rinnastaa Putinin Iivana Julmaan ja näkee nyky-Venäjässä yhtäläisyyksiä natsi-Saksaan. Venäjän hallintotapa on kansalaisvapaudet tukahduttava ja periytynyt Iivana Julmalle jo tataareilta. Venäjän valtiojohto edustaa uusbarbarismia, jota luonnehtii voiman kultti, hierarkkisuus ja oikeudenmukaisuuden puuttuminen. Valtion edistämä nationalistinen monokulttuuri tukahduttaa monikulttuurisuuden ja johtaa pysähtyneisyyteen ja kulttuurin kivettymiseen. Ortodoksisen kirkko on liittoutunut militarismin ja valtiojohdon kanssa, ja isänmaallisuuteen kutoutuu rasismi ja muukalaisviha.
Mallisen mukaan Venäjän historiassa erityisesti suomensukuiset vähemmistökansat ovat vaiennettuja vähemmistöjä.
Mallinen Suomen Penin johdossa
Mallinen oli vuosina 2006–2009 Suomen PEN-klubin puheenjohtaja. Hän nosti PENin profiilia aktiivisella osallistumisellaan, muun muassa Venäjän ja IVY-maiden asioiden kommentoijana.
PEN oli järjestämässä kynttilämielenosoitusta Venäjän suurlähetystön edessä vuonna 2006 toimittaja Anna Politkovskajan murhan jälkeen.
PENissä syntyi Mallisen johdon aikana ristiriitoja muun muassa suhtautumisesta Venäjään ja Venezuelaan. Erityisesti Mallisen vastapariksi on mainittu varapuheenjohtaja Rita Dahl, ja myös johtokunta jakaantui asiassa kahtia. Dahl piti Mallisen toimintaa julkisuushakuisena ja syytti tätä sananvapauden rajoittamisesta ja ”uussuomettumisesta”. Eri osapuolet pitivät ”vaihtelevasti” lainmukaisia ja päätösvaltaisia kokouksia. Mallinen sanoi joutuneensa Tiedonantaja-lehden vainoamaksi ja ”putinistien sylkykupiksi” ja ”autoritääristen ja diktatoristen tahojen” yrittävän soluttaa Pen-järjestöä.
Mallinen jätti PEN-järjestön johdon 2009, eräiden väitteiden mukaan hänet erotettiin, Mallinen kiisti tämän ja piti sitä itseään vastaan suunnattuna ”disinformaatiokampanjana”.”
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jukka_Mallinen
Ilmeisen ristiriitainen henkilö.
Minäkään en käsitä miten Mallinen saa rinnastettua Venäjän nykytilanteen ja suomalaisen maahanmuuttokritiikin.
27.10.2009 at 10:44 am
Ollaan Venäjän nykyoloista ihan mitä mieltä tahansa, paistaa Mallisen CV:stä ja jutuista ihan selvä vanha suomettuminen ja kommunistin äänenpainot. Änkyrä mikä änkyrä.
”Mallinen opiskeli Moskovan valtionyliopistossa 1972–1978.” Just joo.
27.10.2009 at 2:45 pm
Olipahan kullervolta hyvä kirjoitus, olet suomalaisen sivistyneistön kärkipäätä.
Voisin rakastaa sinua jos olisit nainen.
Joskus ällistyttää miten paljon typeriä muodollisesti koulutettuja ihmisiä suomalainen koululaitos on onnistunut tuottamaan, ja miten monet näistä typeryksistä on päättyneet vihreiden puolueeseen.
27.10.2009 at 5:22 pm
Kiitos. Vihreät ovat ottaneet paikan suomalaisen pseudointelligenssin henkisenä kotina.
27.10.2009 at 4:43 pm
Minä keskityn nyt ja muutun astrofyysisen prosessin kautta Jukka Malliseksi. Seuraavaa kolumnia tulee arvostella sitä taustaa vasten.
’Ei todellakaan tarvita syvällistä ymmärtämystä sen käsittämiseen, että kaksoisidentiteettiä tukevan kotouttamisprojektin arviointi toiseuden näkökulmasta parantaa ongelmanratkaisukyvyn huipentumaa. Lisäksi tapahtumat viime aikoina osoittavat, että suvaitsevaisuuden lisäämiseen tähtäävät lateraalisesti vaikutusvaltaiset toimenpiteet asettaa tahomme tukalaan tilanteeseen ajateltaessa yhä enemmän meitä haittaavia taakkoja. Jopa toiseuden kohtaamisen haaste näyttelee keskeistä osaa pohdittaessa yleispätevien toimintaohjeiden tavanomaisia käyttökohteita, joten tätä taustaa vasten Halla-ahon ja Vihavaisen tekstit täyttävät klassisen vihapuheen tunnusmerkistön.
Näin ollen he molemmat itse asiassa asettuvat vastustamaan länsimaiden syvimpiä arvoja, jotka ovat meille Bysantin kautta Islamista tulleet.
Samalla he siis henkisesti repivät juurensa irti siitä maaperästä, joka on heidän kasvattanut.
– Jukka Mallinen 2009’
Väittäisin, ettei tuo ainakaan asiasisältönsä ja rakenteellisen logiikkansa puolesta eroa ainakaan huonompaan suuntaan tuosta Mallisen alkuperäisestä tekstistä.
27.10.2009 at 5:13 pm
Kiitoksia jälleen.
Octavius: Oletko miettinyt ujuttautumista virheisiin? 😉
27.10.2009 at 5:14 pm
Onhan tämä melkoisen ylösalaisin tämä nykymuailma.
Ne, jotka puhuvat läntisten arvojen puolesta ja läntistä arvotyhjiötä vastaan ovatkin uhka läntisille ”perusarvoille”. Perusarvoille, jotka eivät tietenkään ole mitenkään läntisiä vaan jotenkin universaaleja siitä huolimatta, että niiden synty ja kehitys nykyiseen arvottomuutensa (vrt. Relanderin ”kulttuuriton kulttuuri”) on ja oli ainoastaan mahdollista länsimaissa.
”Läntiset perusarvot” a lá Mallinen – nauraisin ellei itkettäisi.
Mutta niitä universaaleja läntisiä arvottomia arvoja nyt sitten uhkaillaan, minä muiden mukana!
06.11.2009 at 7:35 pm
Mallisen syntymävuosi 1950 ja Moskovan opiskeluvuodet 1972-78 panevat veikkaamaan hänen olleen/olevan täysverisen taistolaiskommunistin. Jos Janajevin juntta olisi onnistunut vuonna 1991, ei varmaan neuvostovenäjää kritisoisi…
Miten tämmöiset tontit ja malliset ovat onnistuneet soluttamaan sananVAPAUSjärjestön?
10.11.2009 at 2:24 pm
Lukuvinkki: Suomen PENin entisen varapuheenjohtaja Rita Dahlin Suomettuneessa sananvapaudessa käsitellään myös Mallista ja PENiä. Valaisevaa luettavaa tonttu-mallis-mafiasta ja 2000-luvun ”uustaistolaisuudesta”. Kannattaa lukea.
19.04.2012 at 8:19 am
Kritiikki kristinuskoa vastaan on perustunut 1600-1800 luvuilla paljolti Rooman katolisen kirkon (RKK) edustamaa uskoa kohtaan. Tässä kohden kritiikki on osunut väärään kohteeseen, sillä RKK ei edusta Raamatullista uskoa, vaan pakanallista uskoa, jossa RKK on sekoittanut pakanallisten uskontojen ja Raamatun opetuksia keskenään. Tämä tarkoittaa sitä, että RKK:n opetus Raamatusta ei perustu Raamatun todelliseen opetukseen, vaan ihmisten perinteisiin sekä uskomuksiin.
Kritiikki kristinuskoa kohtaan, joka annetaan RKK:n Raamattu opetukseen perustuen on mennyt väärään osoitteeseen, koska RKK ei edusta Raamatun todellista uskoa, eikä alkuperäistä kristinuskoa, eli uskoa Herraan Jeesukseen. Silloin kun kritiikin kohde on väärä, niin sellaisella kritiikillä ei ole mitään arvoa. Jos olet arvostellut ja kritisoinut kristinuskoa RKK:n oppien perustukselta, niin olet haukkunut väärää puuta.
Teologi Hermann Samuel Reimarus kirjoitti teoksissaan 1700-luvulla, että Raamatun kertomuksia on mahdotonta sovittaa yhteen luonnontieteellisten todellisuuskäsitysten kanssa. Reimarus on tuonut esille, että Raamatun ennakkoluuloton lukija huomaa sen olevan vanhojen satujen kokoelma, joka on hulluuden ja pahuuden historia, jonka kiihkomieliset ovat kirjoittaneet, joka on täynnä pappien petoksia. Reimaruksen mukaan Raamattu perustuu valehteluun ja siksi kristinusko on suurelta osin petosta.
Reimaruksen väite, että Raamattu perustuu valheeseen ollen täynnä pappien petoksia ja siksi kristinusko olisi suurelta osin petosta on väärä väite. Reimarus eli aikakautena, jossa kirkko vääristi pahoin Raamatun sanaa sekä sen monet papit elivät moraalitonta elämää. Reimaruksen ongelma oli siinä, että hän luuli kirkon ja pappien edustavan Raamatullista uskoa, jota he eivät kuitenkaan edustaneet. Tämän tähden hän näki asiat väärässä valossa ja luuli Raamatun perustavan valheeseen, koska kirkko ja suuri osa papistoa eli valheessa ja vääristeli Raamatun sanaa.
Monilla nykypäivän ihmisillä on sama ongelma. Monet heistä luulevat esimerkiksi katolisen kirkon pappeja ja heidän opetuksiaan Raamatun opetuksiksi, vaikka nämä papit vääristelevät Jumalan sanaa sekä osa heistä elää moraalittomuudessa. Samoin suurin osa luterilaisen kirkon papeista uskoo vääristettyyn Raamatun sanan opetukseen sekä osa heistä elää moraalitonta elämää.
Iso osa kristinuskoa vastaan esitettyä kritiikkiä perustuu luuloon, jossa ihminen luulee vääristyneen Raamatun opetuksen olevan aitoa kristinuskoa. Tämän seurauksena hän sitten esittää kritiikkiä, että kristinusko ei ole totta. Valhe ei tietenkään koskaan ole totta ja totuus. Mutta ei ole viisasta koittaa kumota totuutta valheeseen perustuvien asioiden kautta.
Otan tähän asiaa valaisevan esimerkin. Jos tapahtuisi ryöstö, jossa ryöstäjä olisi pukeutunut poliisin univormuun, niin olisi typerää väittää poliisien olevan valheellisia pankkiryöstäjiä. Yhtä typerää on esittää kritiikkiä kristinuskoa vastaan kritiikin kohteen ollessa ei kristillistä, vaan kristilliseen valeasuun pukeutunutta kristillisyyttä. Tämä on monen ihmisen ongelma, joka kritisoi kristinuskoa, eli hän kritisoi kristinuskoa haukkumalla väärää puuta. Itse asiassa tässä tapauksessa hän ei kritisoi todellista kristinuskoa, vaan sen valhejäljitelmää. Tällaisella kritiikillä ei ole mitään painoarvoa.
Tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/kritiikkikristinuskoavastaan.html
Toinen hyvä kirjoitus samasta aiheesta; http://www.jariiivanainen.net/Raamattukritiikki.html