Tämä on uuden aihealueen – suositeltavaa luettavaa – avaus. Ensimmäisenä Kullervoblogi suositteee lukijansa Krisun vinkkaamaa varsin ajankohtaista teosta työryhmän Rolf Buchi, Bruno Kaufmann ja Nadja Braun kirjoittamaa kirjaa, Opas suoraan demokratiaan (Guidebook to Direct Democracy, Suomentaja: Irina Kyllönen, ISBN: 978-952-01-0221-0, sidosasu: nid. 205 s., sarja: Into, kustantaja: LIKE)
Kustantaja esittelee kirjaa sivuillaan näin:
Sveitsi on Suomen kokoinen maa, jotakuinkin samassa maailmankolkassa. Siellä suuri osa ihmisistä käy kerran kuukaudessa äänestämässä, joka vuosi. Sveitsissä ovat käytössä sitovat kansanäänestykset ja kansalaisryhmät voivat tehdä aloitteita laeiksi. Siellä myös edustuksellinen demokratia voi hyvin.
Suorasta demokratiasta on kyse, kun säädettävä laki alistetaan kansalaisten hyväksyttäväksi tai hylättäväksi. Sekin on suoraa demokratiaa, kun kansalaisryhmä laatii lakialoitteen, jonka kohtalosta päätetään kansanäänestyksessä. Silloin kansan mielipide ei ainoastaan opasta vallankäyttäjiä vaan tarpeen tullen ohittaa heidät. Mutta mitä sveitsiläiset ajattelevat toistuvista kansanäänestyksistä? Muuttaako äänestysvastuu kansalaisten suhtautumista politiikkaan? Millaisia suoran demokratian välineitä on olemassa, ja miten niiden käytöllä on muutettu maailmaa?
Opas suoraan demokratiaan tarttuu aiheeseensa käytännönläheisesti. Sveitsin järjestelmän tarkastelu riisuu mystiikkaa aiheen ympäriltä: kansanäänestykset eivät ole tulleet erityisen kalliiksi, johtaneet järjettömiin päätöksiin tai jarruttaneet yhteiskunnan kehitystä. Suomea käsittelevissä teksteissä taas tutustutaan suomalaisiin suoran demokratian muotoihin ja mietitään paikkoja, joissa kansalaisten äänen tulisi kuulua nykyistä voimakkaammin.
Kirja on saatavissa normaalisti ja sen tarjoushinta on 10 euroa. Tämän kirjan voi tilata esimerkiksi suoraan LIKE:n sivuilta.
10.12.2009 at 1:08 am
Kalifornian osavaltiossa käytetään myös merkittävästi suoraa demokratiaa. Sen suora demokratia on verrattavissa Sveitsiin. Sveitsi ja Kalifornia ovat molemmat vauraita länsimaisia paikkoja, joihin on tunkua koulutetuilla ihmisillä eri puolilta maailmaa. Nähdäkseni suora demokratia on referenssinsä osoittanut siinä määrin, että sitä voitaisiin kokeilla Suomessakin
Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/California_ballot_proposition
10.12.2009 at 2:12 pm
Lainaan tuota kirjaa (s.76-77):
10.12.2009 at 4:10 pm
Entäs tää hei, voisko joku viisas kommentoida:
”Lissabonin sopimus on parannettu
säännöstö EU:n politiikan kehittämistä varten”
Turun Sanomat 10.12.2009
Ote: ”Lissabonin sopimus antaa kansalaisille suoremman mahdollisuuden vaikuttaa Euroopan unionin päätöksentekoon. Eurooppalaisen kansalaisaloitteen avulla miljoona kansalaista merkittävästä määrästä jäsenvaltioita voi suoraan pyytää Euroopan komissiota esittämään lainsäädäntöehdotuksen millä tahansa EU:n toimivaltaan kuuluvalla alalla.”
Kirj. Jerzy Buzek, Euroopan parlamentin puhemies
http://www.ts.fi/online/mielipiteet/lukijoilta/94924.html
Mitä te muut tykkäätte? Itse olen äimän käkenä, mutta ehkä olenkin tavallista tyhmempi.
10.12.2009 at 9:32 pm
Peruskysymys on siitä, onko äänestys plebiskiitti vai suoraa demokratiaa edustava kansanäänestys. Tuo on ylhäältä alas annettu plebiskiitti.
11.12.2009 at 1:16 am
Kirjoita pliis sinne jokin naseva kommentti, ainakin äsken vielä se oli mahdollista. Aika monet lukee sitä läpyskää.
11.12.2009 at 7:00 pm
Eivät julkaise.
18.12.2009 at 9:08 am
Wau!
Jostain asiasta sentään olet samaa mieltä vihreidenkin kanssa! 🙂 Suoran demokratian lisääminen kun kuuluu molempien tavoitteisiin.
18.12.2009 at 10:45 am
Olenhan minä monestakin asiasta samaa mieltä….
25.01.2010 at 3:55 pm
[…] on siis se kansalaisyhteiskunta, jota Jarkko Tontti haluaa. Minun täytyy todeta, että minä elän aivan toisenlaisessa todellisuudessa kuin […]