Edes lomaileva suomalainen ei ole voinut välttyä vuodenvaihteen ikäviltä uutisilta. Suomessa oleskellut kosovolainen albaani Ibrahim Shkupolli tappoi Espoossa viisi suomalaista, jonka jälkeen hän riisti hengen itseltään.
Surmatyöt hän aloitti kiduttaen viiltelemällä entisen naisystävänä hengiltä tämän asunnossa Leppävaarassa. Hän jatkoi verityötään tappamalla luvattomalla 9 mm:n pistoolilla naisen neljä työtoveria Prisman myymälässä, Sellon kauppakeskuksessa. Tämän jälkeen hän ajoi kotiinsa Suvelaan, jossa hän pakeni maallista tuomiota itsemurhan kautta.
Kullervoblogin toimitus välittää syvimmän osanottonsa kaikille niille, joita tämä tragedia on koskenut. Samaan hengenvetoon täytyy myö todeta, että tämän kirjoituksen julkaiseminen on ollut vaikeimpia asioita Jokelan ja Kauhajoen lisäksi koko blogin historian aikana.
Lopputulos pitkän harkinnan jälkeen oli kuitenkin se, että vaikka tapauksesta on kirjoitettu paljon, jotain on jäänyt vielä kommentoimatta.
Asiasta on uutisoitu laajasti, joten lienee turha toistaa muualla kerrottuja faktoja muuten kuin lyhyesti lainaten.
Tässä kirjoituksessa ei kaivata Lahtista ja konekivääriä, vaan syyllisiä Sellon tapahtumiin.
Ibrahim Shkupolli on pääsyyllinen näihin tapahtumiin – täysin ja henkilökohtaisesti, tietenkin. Hän tappoi yhden ihmisen erityistä julmuutta osoittaen ja tämän tekonsa jälkeen hän murhasi kylmäverisesti neljä muuta ihmistä.
Shkupollilla oli hyvin viranomaisten tuntema aikaisempi rikostausta.
Hänet oli tuomittu 1990-luvulla Mikkelin käräjäoikeudessa ampuma-aserikoksesta ja pahoinpitelystä. Tämän lisäksi Shkupolli oli samaisella 1990-luvulla useita kertoja tekemisessä poliisin kanssa.
Tuomiot jatkuivat 2000-luvulle tultaessa.
* Espoo 2003, käräjäoikeuden tuomio ampuma-aserikoksesta
* Espoo 2004, käräjäoikeuden tuomio pahoinpitelystä
* Vantaa 2006, käräjäoikeuden tuomio asuntoyhtiön oven lukon murtamisesta
* Helsinki 2007, käräjäoikeuden tuomio ampuma-aserikoksesta ja pahoinpitelystä
* 2008 Poliisin antama lähestymiskielto
* Huhtikuu 2009 Laajennettu lähestymiskielto Selloon ja Prismaan.
* Syksy 2009 Lähestymiskiellon rikkominen useita kertoja.
Kuollessaan Shkupollia epäiltiin myös uudemmista rikoksista
* Espoossa syyteharkinnassa kaksi eri petosta
* Espoossa syyteharkinnassa laiton uhkaus
* Espoossa syyteharkinnassa laitoman maahantulon järjestäminen.
Viimeisestä käytetään myös nimeä ihmiskauppa.
Näistäkään tapahtumista huolimatta Shkupollia ei saatu karkoitettua Suomesta – tosin hänelle ei myöskään annettu Suomen kansalaisuutta. Se tästä vielä oikeudenmukaisuuden irvikuvasta olisikin puuttunut
Maahanmuuttoviraston mukaan poliisi ei missään vaiheessa esittänyt Shkupollia karkotettavaksi. Viraston mukaan tämä olisi tosin ollut turhaa, koska oleskeluluvalla Suomessa asunutta miestä ei olisi voitu hänen tekemiensä aiempien pikkurikosten perusteella karkottaa. Maastakarkotus onnistuu maahanmuuttoviraston näkemyksen mukaan vasta törkeiden rikosten perusteella.
Suomen lainsäädännön ja voimassaolevan tuomioistuinkäytännön mukaan karkottamisen edellytykset tuskin olisivat täyttyneet
Kyseisen viraston maahanmuuttoyksikön johtaja Heikki Taskinen kertoo ja jatkaa:
Karkottamiseen joutuu törkeisiin rikoksiin syyllistyneitä henkilöitä, joilla on ehdottomia vankeusrangaistuksia
Taskinen kertoo, että mikäli ulkomaalainen henkilö syyllistyy vakaviin rikoksiin Suomessa, tekee poliisi karkottamisesityksen maahanmuuttovirastolle. Tämän jälkeen maahanmuuttovirasto arvioi karkotetaanko henkilö vai ei.
Poliisi puolestaan sanoo, että se ei halua tehdä (resurssipulaansa vedoten) turhaa työtä. Poliisin mukaan kyseinen maahanmuuttovirasto hylkää 90 % poliisin tekemistä karkotusesityksistä.
Suomessa asuu tällä hetkellä noin 150 000 ulkomaalaista ja maasta karkoitetaan alle sata ulkomaalaista vuodessa.
Mitä laki siten sanoo? Millainen on sitten se kuuluisa törkeä rikos, jonka jälkeen maahanmuuttoviraston mielestä rikollinen maassaoleskelija voidaan karkottaa Suomesta?
Ulkomaalaislaki (jota tässäkin tapauksessa olisi pitänyt käyttää virantoimituksen pohjana ja perusteena) kertoo asiasta näin:
149 §
Maasta karkottamisen perusteet
Maasta voidaan karkottaa oleskeluluvalla oleskellut ulkomaalainen:
1) joka oleskelee Suomessa ilman vaadittavaa oleskelulupaa;
2) jonka on todettu syyllistyneen rikokseen, josta on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta, taikka jonka on todettu syyllistyneen toistuvasti rikoksiin;
3) joka on käyttäytymisellään osoittanut olevansa vaaraksi muiden turvallisuudelle; taikka
4) joka on ryhtynyt taikka jonka voidaan aikaisemman toimintansa perusteella tai muutoin perustellusta syystä epäillä ryhtyvän Suomessa kansallista turvallisuutta tai Suomen suhteita vieraaseen valtioon vaarantavaan toimintaan.
Maasta voidaan 1 momentin 2 kohdassa säädetyllä perusteella karkottaa myös ulkomaalainen, joka on jätetty syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta rikoslain 3 luvun 4 §:n nojalla.
Pakolaisen saa karkottaa 1 momentin 2―4 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa. Pakolaista ei saa karkottaa kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa, johon nähden hän on edelleen kansainvälisen suojelun tarpeessa. Pakolaisen saa karkottaa vain valtioon, joka suostuu ottamaan hänet vastaan.
Eli – ulkomaalainen, jonka on todettu syyllistyneen rikokseen, josta on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta, taikka jonka on todettu syyllistyneen toistuvasti rikoksiin, voidaan karkottaa Suomesta.
Kun katsoo Shkupollin rikossaldoa, niin ensimmäinen johtopäätös on se, että hän oli syyllistynyt toistuvasti rikoksiin.
Täten karkottamisen edellytykset olisivat täyttyneet – vastoin Taskisen kantaa – varsin selvästi hänen kohdallaan.
Kannattaa huomata myös sellainen seikka, että ulkomaalaislain 36 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaan henkilö lakkaa olemasta pakolainen, jos hän ei ilmeisesti enää ole suojelun tarpeessa, koska olosuhteet, joiden vallitessa hänestä tuli pakolainen, ovat lakanneet olemasta.
Käytännössä tämä tarkoittaa Shkupollin kohdalla sitä, että Kosovon itsenäistyessä vuonna 2008, viranhaltijoilla olisi viimeistään ollut (virkavelvollisuuden lisäksi) mahdollisuus lähettää Shkupolli takaisin Kosovoon.
Tätä kaikkea vasten tarkasteltaessa on aika selvää, että maahanmuuttovirasto (ja etenkin sen ajama edesvastuuton maahanmuutto- ja ulkomaalaispolitiikka) on yksi tärkeimmistä osasyyllisistä näihin tapahtumiin.
Eikä oikeusministeri Tuija Braxin johtama tuomioistuinlaitoskaan ole täysin syytön.
Vaikka oikeudessa tulee epäselvissä asioissa tulkita vastaajan edun mukaisesti, niin Shkupollin kohdalla ei voida puhua mistään epäselvästä tapauksesta.
Ovatko oikeuslaitos ja maahanmuuttovirasto syyllistyneet virkavelvollisuuden rikkomiseen vai on kyseessä työtapaturma, lienee makuasia. Tässä (ja ilmeisesti monessa muussakin tapauksessa) lakia on mitä todennäköisimmin tulkittu väärin – tuhoisin seurauksin.
Shkupollin tapauksessa hänen pitkäaikainen oleskelunsa ja henkilökohtaiset siteet Suomeen olisivat maahanmuuttoviraston mielestä painaneet kupissa.
Tärkeimpänä siteenä maahanmuuttovirasto on pitänyt Shkupollin murhaamaa tyttöystävää. Toisena siteenä kyseinen virasto on pitänyt Shkupolin Kosovosta Suomeen tuomaa alistettua vaimoa ja perhettä.
(Löytääkö kukaan tästä minkäänlaista logiikkaa?)
Eräs Kainuun Sanomien haastattelema kajaanilaisnainen muistaa Shkupollin röyhkeänä. Koska mies osasi ruotsia, hänen ajatuksensa eivät jääneet epäselviksi.
Hänen vaimonsa oli alistettu, ja hän oli usein täysin rahaton. Autoin häntä ja lapsia, joilla ei ollut ruokaa.
Shkupollin vaimo odotti Kajaanissa kolmatta lastaan.Hän ei osannut lukea eikä kirjoittaa millään kielellä. Mies jätti Kajaanissa suomen kielen kurssin kesken ja ilmoitti lähtevänsä Kosovon vapautusarmeijaan.
Nämäkö sitten ovat kiinteitä siteitä Suomeen. Sellaisia siteitä, joiden vuoksi Shkupollia ei olisi voitu karkottaa Suomesta?
Seuraavaksi epäiltyjen listalla tuleekin sitten eräs toinen viranomainen. Tämän viranomaisen ylipäällikkö syyllistyi rikokseen aikaisemman uransa aikana ja silti hänet potkittiin yhteiskunnan lainvalvonta- ja väkivaltakoneiston johtoon.
Kun katsoo seuraavaa videota ja tietää, että (sinänsä asiallista) moraalisaarnaa nuorisolle pitävä poliisiylijohtaja on itsekin tuomittu liikenteen vaarantamisesta, niin tulee sellainen tunne, ettei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa – etenkin tämän Sellon tragediaan liittyvän uutisen yhteydessä:
Suurin ongelma poliisia koskevassa asiassa on (suomalaisen hallintoalamaisen kannalta katsoen) se, että toki kansalainen voi valittaa hallintoviranomaisen päätöksestä hallinto-oikeuteen, mutta poliisi on luonut itsestään varsin varsin itsenäisen ja vallastaan pöhöttyneen mastodontin. Tämä taas on eräänä osasyynä viime aikojen ikäviin ampuma-aseisiin liittyviin ikäviin uutisiin.
Poliisi juoksee nyt (itsensä jälleen kerran täysin munattuaan) poliitikkojen helmoihin ja hakee apua sieltä. Normaalissa kansanvaltaisessa yhteisössä ei tulisi kuuloonkaan, että poliisi kaataa omat virheensä erittäin suuren lainkuuliaisen kansanosan niskaan.
Eli suomeksi – poliisin tekemät käsittämättömät lupa- ja operaatiovirheet yritetään hukuttaa laillisten aseenomistajien syyksi – ja samaan aikaan poliisi ihmettelee sitä, että sen toimet tuottivatkin täysin halutusta poikkeavan lopputuloksen.
Jotenkin enemmän tai vähemmän skitsofreenista ajattelua edustaa poliisin (ja sisäministeriön) näkemys siitä, että laittomat aseet vähentyisivät kieltämällä laillinen aseenomistus. Ja se,että tämä tapaus liittyisi jotenkin lailliseen aseenomistukseen ja laillseen aseharrastukseen.
Todellisuudessa tuollaisessa tilanteessa kävisi niin, ettän huomattava määrä aseita katoaisi – ja muuttuisi samalla laittomiksi. On typerää kuvitella aseiden kuitenkaan todellisuudessa katoavan Suomen kaltaisesta maasta hallitsijan mahtikäskyllä – se ei ole onnistunut aikaisemminkaan eikä se onnistu nyt eikä tulevaisuudessakaan.
Samoin poliisin huolena oleva salametsästys saattaisi laajentua nykyisestä huomattavasti. Kun ase on laiton, niin voiko silloin metsästää enää laillisesti?
Kun luodaan yleistä oikeustajua vastaan olevaa lainsäädäntöä, pudotetaan myös lainrikkomiskynnystä.
(Toisaalta kun tietää, että yksityisaseiden holhoukseensaattaminen tai sosialisointi on eräs vasemmistön keppihevosista, niin ihmetyttää suuresti etteikö porvarienemmistöinen eduskunta saa näitä pula-ajan sosialisteja kuriin? Kaikki omaisuus on kuitenkin varmimmin hoidossa ja tallessa yksityisomistuksessa.)
Palataanpa kuitenkin takaisin poliisiin – ja sen paniikkireaktioon. Poliisin komentoketju kaikissa viimeisten vuosikymmenten aikana sattuneissa kriiseissä (alkaen Mikkelin panttivankidraamasta 1986)on kerta kerran jälkeen osoittautunut heikoksi, olemattomaksi ja jopa täysin vastuuttomaksi.
Jokelan ja Kauhajoen verilöylyissä käsiaseen hallusapitoon oikeuttavan luvan (vastoin ohjeita tai varoituksia) myöntäneet poliisit eivät ole mitenkään (ainakaan moraalisesti) syyttömiä noihin tapahtumiin. Myös selkeät sekoilut toiminnassa, vastuuhenkilöiden puuttuminen ja rinnakkaisten järjestelmien (jotka hidastivat toimintaa, lamautuivat tai tekivät ristiriitaisia päätöksiä) keskinäinen toiminta eivät olleet varsinainen kukkanen poliisiorganisaation ja sen luotettavuuden hattuun.
Sellon verilöylyssä poliisi ei pystynyt eristämään aluetta, suorittamaan evakuointia, tiedottamaan asiallisesti, estämään kahta jälkimmäistä murhaa (Shkupolli pääsi ilman esteitä uudestaan Prismaan poistuttuaan sieltä jo kerran) eikä estämään tekijän liikkumista Suvelaan ja tämän itsemurhaa.
Jos miettii tämän vastuunpakoilun lisäksi myös poliisihallinnon tapaa syödä budjettiin kirjatut määrärahat jo vuoden kolmannella kvartaalilla loppuun – ja kerjätä sen jälkeen lisärahaa eduskunnalta – tuota tapaa liike-elämässä käyttäen johto saattaisi olla alle aikayksikön epäiltynä petoksesta.
Ongelman yksinkertaisin ratkaisu olisi se, että poliisin toimia tutkisi aidosti poliisin ulkopuolinen (poliisivaltuuksin varustettu) erillinen viranomainen – sellainen jolla olisi munaa myös viedä poliisi käräjille saakka tarvittaessa.
Yksi ratkaisu olisi myös se, että tärkeimmät paikalliset (ja valtakunnalliset) siviiliviranhaltijanimitykset (poliisikin on siviili) alistettaisiin hakijoiden koulutus- ja soveltuvuus- ja taustaselvityksen jälkeen sitovan kansanäänestyksen alaisiksi ja näistä viroista tehtäisiin määräaikaisia.
Mutta epäiltyjen listalta löytyy vielä virkamiehiäkin suuremmista munauksista epäiltyjä tahoja. Virkamiehet noudattavat (tai heidän piäisi noudatta) lakeja ja asetuksia – tosin nykyään tulee vahva tunne siitä, että poliittinen ohjauskaan ei ole täysin olematonta.
Syyttävä sormi osoittaa myös poliitikkoja – yksin ja kokonaisena oligarkkisena ryhmänä. Poliitikot esittävät aloitteita lainsäädäntöön ja säätävät lakeja. Osa heistä johtaa ministereinä lakien toteuttamista – jokaisen meistä näkemin tuloksin.
Kun tämä monikulttuurihulluus aikanaan laantuu ja krapula iskee, siinä vaiheessa olisi syytä perustaa Suomeen totuuskomissio. Syyttömiä eivät ole nykyinen hallitus ja eduskunta eivätkä niiden edeltäjätkään.
Astrid Thors, Matti Vanhanen, Paavo Lipponen, Jyrki Katainen, Anne Holmlund, Erkki Tuomioja, Sinikka Mönkäre, Liisa Hyssälä, Jan-Erik Enestam – ja monet muut. Suomen kansalla olisi oikeus kuulla puolueettoman tutkinnan jälkeen, ovatko poliitikkomme (ja poliittiset vrkamiehet) hoitaneet yhteisiä asioitamme parhaalla mahdollisella tavalla.
Unohtamatta demokratian ylikävellyttä Tarja Halosta ja hänen nimittämäänsä Ritva Viljasta.
Jokaisen itsenäiseen ajatteluun pystyvän kansalaisen nähtävissä on se, että maamme on matkalla kohti (monikulttuurista) helvettiä, jos poliittinen kulttuuri ei muutu pikaisesti eikä saalistajien konsensukseen perustuvalle jakopolitikalle ja poliittiselle sekoilulle saada loppua aikaiseksi.
Aika suuret kertoimet voi kukin asettaa sille, että vaikka kaikki lailliset aseet maassa takavarikoitaisiin, tulemme sitä suuremmalla todennäköisyydellä näkemään tämän (laittomalla aseella) tehdyn verityön jatkumoita ja uusintoja.
Tämä nykyinen poliittinen johtomme ei pysty takaamaan yhteiskuntarauhaa eikä kansalaisten turvallisuutta. Kohta se ei pysty takaamaan enää edes hyvinvointivaltion rippeitäkään – eikä maksamaan koko ajan kasvavaa valtionvelkaa.
Lähteet: Valtioneuvosto, Eduskunta, HS, TS, KS, KSML, SS, IL, IS, MTV3, YLE, HBL, Finlex, Edilex, YouTube, poliisi
06.01.2010 at 10:40 pm
Hieno ja tyhjentävä kirjoitus jälleen kerran. Toivoa sopii, että tämä(kin) eksyy tavalla tai toisella noiden mainitsemiesi henkilöiden luettavaksi.
Kiitos siis tästä. Uskon ja toivon että blogin laatu pysyy yhtä takuuvarman mureana koko vuoden 2010 🙂
06.01.2010 at 10:44 pm
Kiitos. Tämä oli oikeasti vaikea aihe.
06.01.2010 at 11:51 pm
Jep, se on helppo uskoa. Juuri siksi tekikin mieli kiittää.
07.01.2010 at 1:53 pm
Erinomainen pohdinta taas kerran, kiitos kirjoittajalle.
Eräs kirjoituksessasi esittämä asia ansaitsee korostuksen:
Yksi ratkaisu olisi myös se, että tärkeimmät paikalliset (ja valtakunnalliset) siviiliviranhaltijanimitykset (poliisikin on siviili) alistettaisiin hakijoiden koulutus- ja soveltuvuus- ja taustaselvityksen jälkeen sitovan kansanäänestyksen alaisiksi ja näistä viroista tehtäisiin määräaikaisia.
Tämä on paras hallinnonuudistamiseen liittyvä idea pitkiin aikoihin.
07.01.2010 at 2:36 pm
Ruben Stiller kertoo koko totuuden tästäkin:
”TV2 pe 8.1. 2010 klo 19.20
Tarttuuko suomalaisten naisviha maahanmuuttajiin? Vieraana tasa-arvoministeri Stefan Wallin (r), kommentaattoreina MTV3:n Timo Haapala sekä Ilta-Sanomien Reijo Ruokanen.”
http://atuubi.yle.fi/ohjelmat/pressiklubi
Suomalaisten naisvihastako on kyse kun ulkomaalainen tekee uskontonsa mukaisen kunniamurhan?
07.01.2010 at 4:13 pm
Kovaa tekstiä viranomaisten ryssimisistä. Hyvä, hyvä, hyvä!
Vuosi alkaa Kullervon kohdalla lupaavissa merkeissä.
07.01.2010 at 4:52 pm
Skhupollista kerrotaan myös muita tietoja.
Ibrahim Skhupolli ehti tuoda viime syksynä neljä sotilasasetta sekä pelättyä vetysyanidi sotilasmyrkkyä.(infektioruiskeessa)
(Käytetyin tukahduttava ja tappava aine on vetysyanidi eli Sinihappo, joka myodostuu kaliumsyanidi :n (1 gramma riittää tappamaan 20 ihmistä kiinteässä muodossa)
Sotilasaseet sekä sotilasmyrkyn Ibrahimin tiedetään luuvuttaneen tunetemattomaksi jääneille henkilöille viime lokakuun aikana.Etelä-Italialainen huumekartelli on käyttänyt kyseistä sotilasmytkkyä Kosovon alueella jo vuosia sitten. Ibrahim oli juuri tuolta alueelta kotoisin ja tunsi paikan kun väestönkin kuin omat taskunsa. Todennäköisesti hänen käyttämä luvaton pistoolikin oli Kosovon alueelta.
Ibrahim Shukopolilla uskotaan olevan sotilastausta. Luotettavia tietoja Kosovosta on vaikea saada.
Poliisi on kiinnostunut Ibrahim Shukopolista, koska hän toi maahan neljä sotilasasetta sekä pelättyä sotilasmyrkkyä.
On päivänselvää että noin kalliita aseita ei tuoda Kirjahyllylle näytiksi. Ketkä tekivät tilauksen ja mihin tuntematon ryhmä aikoo niitä käyttää?
07.01.2010 at 8:30 pm
Löytyisikö tähän väitteeseen jokin lähde?
07.01.2010 at 8:02 pm
Poliisi salaili tekijän kansallisuutta ja henkilöllisyyttä vielä monta tuntia rikoksen jälkeen.
” Poliisi vaitonainen Sellon ampujan kansalaisuudesta
Kotimaa
Kirjoittanut EH 31.12.2009 15:29
Viimeksi päivitetty 31.12.2009 15:35
20909
Poliisi pysyy toistaiseksi vaiti viisi ihmistä ja ilmeisesti itsensä ampuneen miehen taustasta. Espoon poliisitalolla jatkuvassa tiedotustilaisuudessa median edustajat kysyivät moneen kertaan, mitä kansalaisuutta epäilty tekijä edustaa.
Tutkinnanjohtaja Kari Ahola kertoi vain, että kolme miestä, kaksi naista ja ilmeisesti myös itsensä ampunut vuonna 1966 syntynyt mies on ulkomaalaistaustainen ja hänellä oli aiempaa rikostaustaa, lähinnä omaisuusrikoksia. Mies oli töissä, mutta ei Prismassa.
Mies oli ampunut espoolaisessa yksityisasunnossa naisystävänsä ja kauppakeskus Sellon Prisma-liikkeessä kaupan työntekijöihin kuuluneet kolme miestä ja yhden naisen. Tapahtumien kulusta poliisilla ei ollut vielä selvää kuvaa.
Poliisin mukaan työntekijöillä ja tappajalla ei ollut selkeää yhteyttä eikä kauppakeskus Sello ollut tappajan kohde vaan ex-tyttöystävä.
Poliisi ei tiedä tappojen motiivia. Epäilty tappaja löytyi kuolleena hänen asuinosoitteestaan Espoon Kirstinmäessä. Tappajan perheellisyydestä ei poliisi myöskään osannut sanoa. Miehellä ei poliisin mukaan ole aseenkantolupaa.
Poliisi kuulustelee parhaillaan kauppakeskuksessa läsnä olleita silminnäkijöitä. Paikalla oli tapahtumahetkellä satoja asiakkaita. Sellon uhreista kaksi löyty ala- ja kaksi yläkerrasta.
Poliisi tiedottaa uudestaan asioiden kulusta, kun lisätietoa saadaan.”
http://209.85.129.132/search?q=cache:UpDh0NccqoAJ:ww.verkkouutiset.fi/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D20909:poliisi-vaitonainen-sellon-ampujan-kansalaisuudesta%26catid%3D2:kotimaa%26Itemid%3D4+poliisi+sello+kritiikki&cd=8&hl=fi&ct=clnk&gl=fi&client=firefox-a
07.01.2010 at 8:30 pm
Kiitos
07.01.2010 at 11:44 pm
Hyvää alkanutta uutta vuotta, mutta pari kommenttia em. kirjoituksesta.
Ensinnäkin, maahanmuuttoviraston ja muiden viranomaisten kommentit karkottamisesta ovat olleet ainoat tosiasioihin pohjautuvat kommentit. On kylmä tosiasia, että Suomi ei vuositasolla karkoita kovinkaan montaa ihmistä ja karkoitetut ovat poikkeuksetta niihin ”törkeisiin” rikoksiin syyllistyneet. Törkeät rikokset ovat pääsääntöisesti niitä, joiden edessä rikoslaissa seisoo sana ”törkeä”. Esimerkiksi törkeä pahoinpitely, törkeä huumausainerikos ja törkeä raiskaus. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että karkoituskynnystä tulisi laskea huomattavasti nykyisestä, muta se ei muuta sitä tosiasiaa, että Suomessa (kuten kaikki oikeustieteitä tuntevat tietävät) oikeuskäytäntö määrää lain sallimissa puitteissa millaisia tuomioita jaetaan. Oikeuskäytäntö on muodostunut suhteellisen lieväksi ja tämän tosiasian valossa Sellon ampujaa ei mitenkään olisi voiu karkottaa julkisuudessa mainittujen sinänsä suhteellisten pienien rikosten vuoksi. Sanoin suhteellisten pienien, koska sitä ne ovat kuitenkin mikäli asiaa objektiivisesti arvostelee. Pahoinpitelyt, petokset, lähestymiskiellon rikkomiset ja ampuma-ase rikokset ovat melko lieviä Suomen lainsäädännön mukaan. Ja jos nyt joku haluaa briljeerata niillä maksimirangaisuksilla, niin on hyvä muistaa, että liikenneturvallisuuden vaarantamisestakin voi lain mukaan saada 6kk vankilaa, vaan onko kukaan koskaan kuullut ihmisestä, joka joutui vankilaan punaisia päin ajosta?
Toinen asia, johon on pakko sanoa kommentti, on Kullervon tapa arvostella poliisia. Poliisia saa ja pitääkin arvostella, mutta onko kohtuullista kyseenalaistaa kenttätyötä tekevien poliisien ammattitaito ja työmoraali väittämällä, että poliisi ei ”kyennyt” estämään Sellossa kahta jälkimmäistä surmaa, jotka kuitenkin ilmeisesti tapahtuivat muutaman kymmenen sekunnin tai maksimissaan parin minuutin päästä ensimmäisistä surmista? Jostain kumman syystä Kullervon kirjoitus antaa syyn olettaa, että Kullervo odottaa poliisin olevan paikalla muutamassa kymmenessä sekunnissa tai ainakin parissa minuutissa missä ikinä poliisia tarvitaankaan. Suhteellisuutta saadakseen, kuka tahansa voi mitata kellolla aikaa vaikkapa siitä, että kuinka kauan menee kiivetä toiseen kerrokseen portaita pitkin. Aivan. Useampi kymmentä sekuntia. Vaikka Sellon alakerrassa olisi ollut poliisipartio, niin olisi siltä voinut kestää jokunen kymmentä sekuntia päästä paikalle vaikka olisivat lähteneet juoksemaan heti ensimmäisen laukauksen kuultuaan.
Olen Kullervorn kanssa pääsääntöisesti samaa mieltä monesta asiasta hänen kirjoitustensa perusteella, mutta tällä kertaa minusta tuntuu siltä, että muutama taho on saanut ansaitsematonta arvostelua puhtaasti kirjoittajan tietämättömyyden perusteella.
Kaikesta huolimatta, hyvää alkanutta vuotta kaikille ja toivottavasti kaikki ei-sopivat maahanmuuttajat voidaan suomesta käännyttää tai karkottaa.
-Tomppa
08.01.2010 at 12:13 am
(Ylläpito on siirtänyt ylläolevan viestin toisesta ketjusta tänne, minne se kuuluukin)
Kuin myös. Ja kiitos hyvästä kommentistasi.
Aivan. Oikeuskäytäntö on myös kritiikin kohteena.
Totta Tuokin. Kirjoituksessa osoitettu kritiikki kohdistui puolestaan siihen, että nykyinenkin laki mahdollistaisi tiukemman oikeuskäytännön näissä asioissa. Sitä on kiristetty oikeusministeriön ohjauksella (oikeusministeri Tuija Braxin valvonnassa) väkivaltarikostenkin yhteydessä. Ja tässä asiassa kritiikki kohdistuu oikeusministeröön ja -laitokseen.
Tosin en epäile sitä, etteikö lainsäädäntöä kiristettäisi myös tämän tapahtuman jälkeen. Ikävää on se, että mitään ei tapahdu, ennen kuin ihmisiä on kuollut väkivaltaisesti ja turhaan.
Kyse oli siitä, että lainsäädäntö antaa nykyäänkin mahdollisuuden (oikeuden niin halutessa) tehdä karkotuspäätös noistakin rikoksista – Shkupollin tapauksessa kyse oli toistuvasta syyllistymisestä noihin rikoksiin.
Pahoittelen epäselvää ilmaisuani. Ei, tarkoitus ei ollut arvostella itsensä (henkensä ja terveytensä) tulilinjalle muiden puolesta laittavia kenttäpoliiseja, vaan poliisin organisaatiota, hallintoa ja johtoa.
Näihin puutteisiin (omalla arvostusasteikollanikin korkealle sijoittuva) kenttäkonstu on täysin syytön – ja hän joutuu ensimmäisenä kärsimään huonosta organisaatiosta ja johdosta, päällekkäisyyksistä käskyttämisessä, vastuunjakamisen epäselvyydestä, resurssipulasta ja yleisestä epävarmuudesta viran ja tulevaisuuden suhteen. Tunnen itsekin poliiseja, joten olen kuullut ns.kentän näkemyksiä työympäristöstään aikaisemminkin.
Maankuulu Kilon poliisiasema ei ole kovinkaan kaukana Sellosta, mutta myönnetään että mahdottomalta pääseminen tuossa ajassa paikalle todellakin tuntuu. Ja huomioidaan, että päivä oli uudenvuodenaatto, jolloin poliisi (ilmeisesti) panostaa miehityksensä enemmän illan ja yön ajalle.
Kritiikki ei kuitenkaan (taaskaan) kohdistunut kenttäpoliisiin, vaan poliisiorganisaatioon. Olen hieman hämmästynyt siitä, että kaikista puheista huolimatta, poliisi ei ole (Myyrmannin räjähdyksen jälkeen) ilmeisesti vieläkään saanut edes suunnitelmapuolta kuntoon tällaisiin paikkoihin liittyvien turvallisuusuhkien suhteen (korjaa ihmeessä, jos olen väärässä). Toisaalta ymmärrän resurssien rajallisuuden ja sen, että tuskin kukaan haluaa Suomesta esimerkiksi Saksan kaltaista paikkaa – sellaista, jossa kaikissa isoissa kohteissa on näkyvästi konepistoolein aseistettuja poliiseja paikalla. Voiman näkyminen ja sen lisääminen saattaa aiheuttaa myös vastapuolen otteiden kovenemisen.
Tämä on suuri yhteiskunnallinen kysymys. Se on sellainen josta toivon laajaa kansalaiskeskustelua – millaiseksi haluamme Suomen kehittyvän tulevaisuudessa. Asia pitää sisällään varsin laajoja kokonaisuuksia – eikä maahanmuuttopolitikka ole todellakaan niistä vaatimattomin.
Ja poliisin kriisiorganisaatio – ikävä kyllä – pätkii ja tökkii, edelleen.
Tällaisissa tilanteissa poliisin tulisi keskittyä päätehtäväänsä – järjestyksen ylläpitoon sekä kansalaisten ja omaisuuden suojelemiseen. Alueen eristämisen ja evakuoinnin jälkeen varsinainen operatiivinen vastuu pitäisi (näiden operaatioihin liittyvien johdollisten näyttöjen perusteella) antaa esimerkiksi hiljattain santarmioikeudet saaneelle rajavartiolaitokselle ja sen erikoisryhmille – tai suoraan puolustusvoimille. Poliisin tehtävä ei ole pahimmassakaan tapauksessa tappaa – sotilaallisten väkivaltaorganisaatioden sen sijaan on.Tässä vältyttäisiin myös ikäviltä jääviyskysymyksiltä huonon lopputuloksen kohdalla.
Vastuu-, organisaatio-, toimivalta- ja suunnitelmakysymyksiin tulisi tulevaisuudessa kiinnittää viranomaisyhteistyön (ja etenkin poliisin oman toiminnan kehittämisen) kannalta huomattavasti enemmän ja vakavampaa huomiota kuin tähän mennessä on tehty.
08.01.2010 at 11:32 am
Kannattaa huomata myös sellainen seikka, että ulkomaalaislain 36 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaan henkilö lakkaa olemasta pakolainen, jos hän ei ilmeisesti enää ole suojelun tarpeessa, koska olosuhteet, joiden vallitessa hänestä tuli pakolainen, ovat lakanneet olemasta.
Ja kumminkin Mogadishusta pakolaisina Suomeen tulleet käyvät lomilla Mogadishussa. – No, tietysti he alkavat matkailun kotimaahansa vasta sitten, kun ovat saaneet kansalaisuuden.
08.01.2010 at 12:01 pm
Ihan Ruotsin asteella emme kuitenkaan ole vielä. Rähmis kertoi, että:
Lähde
Toisaalta, ripostin välittämänä, samaan aikaan Tanskassa:
Lähde
08.01.2010 at 1:47 pm
Toisaalta ymmärrän resurssien rajallisuuden ja sen, että tuskin kukaan haluaa Suomesta esimerkiksi Saksan kaltaista paikkaa – sellaista, jossa kaikissa isoissa kohteissa on näkyvästi konepistoolein aseistettuja poliiseja paikalla. Voiman näkyminen ja sen lisääminen saattaa aiheuttaa myös vastapuolen otteiden kovenemisen.
Tämä on suuri yhteiskunnallinen kysymys. Se on sellainen josta toivon laajaa kansalaiskeskustelua – millaiseksi haluamme Suomen kehittyvän tulevaisuudessa. Asia pitää sisällään varsin laajoja kokonaisuuksia – eikä maahanmuuttopolitikka ole todellakaan niistä vaatimattomin.
Tämä osui täysin naulan kantaan. Ei pidä mennä shokkiin, vaan meidän pitää huolehtia yhteisestä yhteiskunnastamme.
09.01.2010 at 8:03 pm
Ilta-Sanomista löytyy (hieman kyseisen lehden normaalista toimituslinjasta poikkeava) asiaa sivuava kirjoitus:
Lähde, Kiitos translitteroinnista -gentilhommehki-