Työministeri Anni Sinnemäki alkaa tavoitella jo todella vahvasti Suomen tasavallan Kaikkien aikojen turhin ministeri -titteliä. Tähän mennessä jokainen hänen suustaan työministerinä (tai poliitikkona) päästämä sammakko, lause tai ehdotus on ollut omiaan lähinnä vähentämään rehellistä yritteliäisyyttä ja todellisia työpaikkoja.
Tämäkään päivä ei sitten tuonut poikkeusta tähän sääntöön. Sinnemäki nimittäin loihe lausumaan Vihreän Langan verkkouutisten mukaan näin:
” Poliittisilla) nuorisojärjestöillä on paljon tuntemusta ja tietämystä nuorten työttömyyteen liittyen. Pidän niiden ehdottamia neuvotteluja ihan mahdollisina”
Jaha? Opportunistiset ja omaa etuaan ajavat pyrkyrikakarat mukaan ajamaan työvoimapolitiikkaa? Ai jaa, siis näillä päivääkään työtä tai työttömyyttä nähneillä poliittisilla broilereilla on sitten paljon tuntemusta ja tietämystä nuorten työttömyyteen liittyen?
Hohhoijjaa… Täytynee myöntää, että meillä taitaa olla todellakin aivan aito pula-aika ympärillämme ja elämässämme…
Kun nyt nimittäin näyttää siltä, että homejuustostakin puuttuu home…
Ehkä eräs ennustukseni vielä toteutuu tällä menolla…
* * *
En muuten olisi uskonut, että olen jostain asiasta samaa mieltä vasemmistonuorten puheenjohtajan Dan Koivulaakson kanssa. Nyt näitä asioita on sitten yllättäen ilmestynyt jo kaksikin. Ensimmäinen liittyi Lex Braxiin ja toinen tähän asiaan.
Koivulaakso sanoi tänään, että vasemmistonuoret eivät allekirjoita tätä poliittisten nuorisojärjestöjen julkilausumaa, jonka tavoitteena on käynnistää niin sanotun nuorisosopimuksen sorvaaminen yhdessä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa.
”Viime vuonna 320 000 ihmistä teki ilmaistyötä harjoittelun muodossa, tätä emme voi hyväksyä. Vasemmistonuorten mielestä hätäaputyöt kuuluvat historiaan”
”Nuorisosopimuksen kanssa on oltava tarkkana, ettei se johda erillistyömarkkinoihin, joilla työehdot heikkenevät entisestään.”
Koivulaakso varoitti siitä, että palkaton työharjoittelu on vakiintumassa osaksi työmarkkinoita. Hänen mukaansa tämä tarkoittaa riskien ja joustopaineiden ulkoistamista työntekijöille.
Olen aika pitkälle samaa mieltä Koivulaakson kanssa. Minusta kaikkien rehellisten ihmisten (sekä yrittäjien että työntekijöiden) etu on se, että työelämässä pelataan rehellisin säännöin (kunhan tämä saataisiin vielä kitkettyä pois koko Suomesta).
Eikä tällaisenkaan touhun laajentaminen nuoriin – elämänsä alussa oleviin – toivorikkaisiin ihmisiin, ole minusta mitenkään asiallista. Jos ihminen lyödään tuollaiseen muottiin heti työelämän alussa, lopputulos ei voi olla alkua parempi.
Tuollainen epäterve järjestöjen harjoittama liiketoiminta on omiaan vääristämään rehellistä kilpailua ja kuuluu lähinnä kategoriaan liikevoiton luominen ihmisten hyväksikäytöllä. Orjuus, pakottaminen ja alistaminen eivät kuulu kansalaisyhteiskuntaan. Kuten olen todennut aikaisemminkin, että jos työnantaja on maksavinaan palkkaa, myös työntekijä on tekevinään töitä.
Lähteet: STT, VL
03.02.2010 at 8:27 pm
Minulla on kokemusta orjana olemisesta.
Elettiin 90-luvun puoliväliä ja olimme saaneet juuri ensimmäisen lapsemme.
Rahan tarve ja työinto olivat kovia, niin kuin ne parikymppisellä nuorella miehellä kuuluukin olla. Työkkäri ei minulle työpaikkaa löytänyt, mutta työHARJOITTELUpaikan kylläkin.
Firmasta lupailtiin kovasti, että puolen vuoden harjoittelun jälkeen, jos harjoittelu on sujunut moitteitta, vakituinen paikka olisi minun.
Puoli vuotta kului moitteitta, tein jopa hieman ylimääräistä varmistaakseni tulevan työpaikkani. Menin kysymään toimarilta, että jatkuuko työt. Hän lupasi palata asiaan piakkoin. Minua vastaus ei tyydyttänyt, vaan lompsin työnjohtajan pakeille asian tiimoilta.
Yllätys oli melkoinen, kun kuulin, että MITÄÄN mahdollisuuksia vakipaikkan ei ole, hyvä että nykyisetkin työntekijät saavat pitää paikkansa.
Mikäs siinä. Vituttihan se kuin hampaatonta oravaa, jonka käpy on jäässä.
Työkavereihin jäi kuitenkin hyvät suhteet ja niinpä poikkesinkin harjoittelun päätyttyä moikkaamassa vanhoja kamuja.
Yllätys yllätys:hommia siellä jo paiskikin uusi työkkärin välittämä työharjoittelija, vakipaikan kiilto silmissään.
Ymmärrän kyllä työharjoittelun merkityksen esim. syrjäytymisen estämiseksi ja työkokemuksen kartuttamiseksi mutta en hyväksy menettelyä, joka vääristää kilpailua ja antaa ihmisille vääriä mielikuvia työllistymisestä.
p.s en saanut edes työtodistusta, pyynnöstä huolimatta.
03.02.2010 at 8:44 pm
Kiitos kommentistasi. Ikäviä kokemuksia, joita ei soisi kenenkään kokevan.
03.02.2010 at 8:43 pm
Unohdin mainita, että mitään palkkaa en tietenkään saanut, vain jonkun verottoman ylläpitokorvauksen, joka ei riittänyt edes bensoihin ja työpaikkaruokailuun.
03.02.2010 at 9:04 pm
Hyväksikäyttöä pahimmillaan.
03.02.2010 at 10:01 pm
Tässä olen täysin samaa mieltä. Poikani on tehnyt pennusta asti töitä mukanani ja vähän muillakin. Noh, lama iski ja työt loppu, poika lähti opiskelemaan rakentajaksi, joka hänestä olisi tullut ilman lamaa opiskelemattakin.
Hänen työkokemuksellaan ja jo suoritetuilla opinnoilla (vuosi lukion kokeilua) hänellä ei ole koulussa muuta tarjottavaa kuon työharjoittelua. Kolu kyllä osan tarjoaa mahdollisuuksien mukaan, mutta muuten se on tehtävä yksityisillä.
Palkatta painettava 8 tuntista päivää niska limassa raskata duunia, kysyttäessä töitä, niin niitä ei ole, mutta ilmasin saat olla töissä, se on jopa suotavaa – samaan aikaan palkataan työkkäristä tukityöllistettäviä (poistamaan niitä töitä joita ei ole).
Soon hienoa tämä oikeistolainen työvoimapoliitikka.
03.02.2010 at 10:11 pm
Kiitos kommentista. Lainaan itseäni:
Enkä minäkään pidä tämän hallituksen työvoimapolitiikasta. Se on syvältä sieltä, minne päivä ei paista.
03.02.2010 at 10:15 pm
Tämä työvoimapoliitikka luotiin 90-luvun laman myötä, herra (devalvaatiota ei tule)Viinasen johdolla…
03.02.2010 at 10:28 pm
Totta – olihan siellä tosin Esko Ahokin mukana (ja Juhantalon Kake koplaamassa etc..)
Viinanen on muuten tätä mieltä maahanmuutosta:
Pohjalainen, 3.2.2010. S.7, http://www.pohjalainen.fi…sp?category=194&p=194
04.02.2010 at 12:27 am
Muistatteko muuten tämän?
03.02.2010 at 10:13 pm
Lisäisin tuohon edelliseen viellä sen, että nyt olisi ay-liikkeillä näytön paikka – ihan miljoonan taalan.
Nuo nuoret tekisivät niitä töitä alle listahinojen, sillä heille se pienikin korvaus olisi iso. Teineillä on teinien menot, he tarvitsevat siihen hilloa. Jos ay ei panis kapuloita rattaisiin (eikä valtio) me saisimme muutamassa vuodessa tänne osaavaa ja ammattitaitosta työntekijöitä.
Jos yritys saisi maksaa opiskelevalle työharjoittelijalle noin puolet listataksasta, ilman sivukulua (vakuutus tietty maksettava) eikä nuorelta menisi veroa, eikä se vaikuttaisi opintotukeen.
Solisi sille nuorelle iso raha (ja arvostus työpanoksesta), sillä hän oppisi elon määreet, mihin hillo riittää jne – ja ennen kaikkea – ei olisi riippuvainen kenestäkään, vaan hällä olisi omaa capitaalia…
No, ehkä täällä ei olisi enään opiskelioita joiden koulunkäyntiin menee niin kauan, että kohta odottavat eläkettä.
03.02.2010 at 10:21 pm
Tämä vaatisi myös lainmuutosta. Ja sellaista lainsäädäntöä, joka ei mahdollistasi näiden nuorten hyväksikäyttöä.
Pahimmillaanhan homma mensi juuri samaksi ralliksi, kuin Teemu Lavikka tuossa ylempänä kertoi. Josoletetaan, että esim 17-23-vuotias olisi pienemmällä palkalla töissä, tämä mahdollistaisi työnantajalle systeemin hyväksikäytön pahimmalla mahdollisella tavalla.
Itse näkisin toimivana ratkaisuna tuossa toisessa kirjoituksessani esittämääni mallia. Jos mallia ei käytetttäisikään yleisesti, sillä voisi kokeilla ratkoa nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden ongelmaa:
Vai mitä mieltä olet(te)?
04.02.2010 at 6:56 am
Mielenterveyden keskusliitto varoitteli jo viime keväänä nopeasti kasvavan nuorisotyöttömyyden vakavista vaikutuksista nuorten mielenterveyteen.
Tuolloin liitto kertoi, että työttömyydellä on sekä välittömiä että pitkäaikaisia vaikutuksia.
Jos ihminen ei pääse kunnolla elämän alkuun, usko tulevaisuuteen alkaa helposti horjua, aivan kuten kirjoittajakin totesi.
Tilastojen mukaan alle 30-vuotiaiden kohdalla mielenterveyssyyt, kuten uupuminen ja masennus, ovat kolme kertaa muita eläkkeelle siirtymisen syitä yleisempiä.
04.02.2010 at 4:03 pm
Kiitos kommentistasi. Löytyisikö linkkejä?
04.02.2010 at 9:19 am
Komppaan nollaveroprosenttia, sillä erotuksella, että nokittaisin tulorajaa +1500 euroon. Mielestäni tuo summa ei ole vielä niin suuri, että olisi suurempaa pelkoa siitä, että äkkirikastuneet työntekijät alkaisivat makuuttaa rahojaan pankkitileillä.
Kyllä ne näillä hinnoilla kiertoon lähtisivät.
Se, miten nollaverorajan yli menevää tuloa verotettaisiin, onkin sitten toinen juttu. Kaikenlaista kikkailua alkaisi varmaan esiintymään…
Kyllä lähtökohtana kuitenkin tulisi olla se, että työnteko olisi houkuttelevaa ja kannattavaa.
Kannustinloukuista tuli mieleeni toinen itselleni sattunut tapaus samoilta ajoilta.
Olin erään henkilötövuokrausfirman listoilla, kun sieltä soitettiin muutaman päivän työkeikasta.
Otin tarjouksen tietysti vastaan.
Tein kolmessa päivässä 42 tuntia töitä, joista sain verojen jälkeen x määrän rahaa(en enää muista, paljonko)
Ilmoitin palkan Kelalle ja tiesin toki, että työttömyyskorvauksia vähennetään työssä käynnin takia.
Korvauksia vähennettiinkin palkkasummaa vastaava määrä, jolloin laskujeni mukaan minulle jäi alle 10 mk/tunti tehdystä työstä.
Kelassa ilmoitin(kiihtyneessä mielentilassa) tätille, ettei minulle kannata enää koskaan tarjota lyhyitä pätkätöitä, kun niistä ei saa muuta kuin känsiä käteen. Sittemmin tuo tuloraja on noussut hieman- korostaisin sanaa hieman.
04.02.2010 at 12:07 pm
Kiitos kommentistasi. Palaan siihen (ja muihinkin) myöhemmin.
04.02.2010 at 3:08 pm
Sinnemäki:
” Poliittisilla) nuorisojärjestöillä on paljon tuntemusta ja tietämystä nuorten työttömyyteen liittyen. Pidän niiden ehdottamia neuvotteluja ihan mahdollisina”
Hetkinen…. nythän dogman mukaan vallitsee huutava työvoimapula, joten työttömyyttä ei voi olla.
04.02.2010 at 4:06 pm
Dogma on oikeassa… 😉
04.02.2010 at 11:02 pm
tämä hamppua vetävä työnimisteri on kerta kaikkiaan säälittävä tapaus. mistähän lie saanut liikanimen kolmireikä-anni…? hah 🙂
olisko jotain tekemistä sen kanssa, että asuu kommuunissa? tai sen Länkkärin kanssa?
näin on kyllä asia, hän on turhin nimisteri tässä tuhohallituksessa.
ei ne muut silti juurikaan parempia ole…
04.02.2010 at 11:07 pm
Toivottavasti Anni saa vihreiden kannatuksen sinne todelliselle tasolle…