Kun noin viiden miljoonan suomalaisen muodostamassa yhteiskunnassa 39 000:n työssäkäyvän ihmisen tulot eivät riitä edes minimielinkustannuksiin, on syytä kysyä onko kovin rehellistä puhua enää hyvinvointiyhteiskunnasta?
Kelan julkaiseman tuoreen tilaston mukaan lähes neljännes asumistuen saajista on sellaisia työllisiä, jotka saavat niin pientä palkkaa, että se ei riitä asumismenoihin. Yleistä asumistukea saavista 24,2 prosenttia oli työssä käyviä. Tällaisten asumistukea saavien määrä on kasvanut edellisvuodesta tuhannella. Viime vuoden lopussa 39 000 ihmisen palkkatulot eivät riittäneet elinkustannuksiin.
Yleistä asumistukea saavien määrä on muutenkin kasvussa. Asumistukea saavia ruokakuntia oli viime vuoden lopussa 161 800 ja 2010 maaliskuussa jo 165 300. Joulukuun kasvu edelliseen vuoteen oli 16,1 %. Työttömiä ruokakuntia oli 63,3%. Lisäys oli 2 prosenttiyksikköä.
Tällä tavalla yhteiskuntamme osallistuu verovaroilla pienipalkkaisten toimeentulon tukemiseen. Kolikolla on tosin kääntöpuolensakin.
Näin jokainen meistä veronmaksajista osallistuu myös toimeentulon kannalta liian pieniä palkkoja maksavien yritysten taloudelliseen tukemiseen – ja jopa suoranaiseen orjatyövoiman välittämiseen.
Kun yhteiskunta pitää yllä tällaista kilpailuakin vääristävää järjestelmää, yhteiskunta on aika kaukana omasta tarkoituksestaan – kansalaistensa suojaamisesta ja näille yhdenvertaiset olosuhteet takaavasta yhteisön ylläpidosta.
Tässä maassa pitäisi purkaa paljon tällaista typerien poliittisten päätösten (kaurapuurokompromissien) seurauksena syntynyttä vääristymää. Tässä tapauksessa – eli siinä, miten työnteosta saatava raha riittää työntekijän toimeentuloon – minulla on eräs ehdotus.
Nostetaan tuloveron nollaprosentti tuhanteen euroon kuukaudessa. Tämä toimenpide lisää työntekijän käteen (siis elinkustannuksiin) saamaa tulon nettomäärää. Sen lisäksi se purkaa pahimmat poliittisten nerojemme rakentamat kannusteloukut.
Tässä on sellainenkin piirre, että se kansalainen jolla on jo kaikkea, kuluttaa suhteessa vähemmän kuin pienituloinen. Pienituloiselle palkkaan suoraan kohdistettu yhteiskunnallinen tulonsiirto siirtyy suoraan kulutukseen, lisää työllisyyttä ja on näin eräs osa yhteiskunnallista nousua lamasta (vaikka vihreät kulutuksen kasvua ja kaikkien kesken jaettua hyvinvointia vastustavatkin).
Veikkaan, että tämän jälkeen myös asumistuen lisäksi muita suoria tulonsiirtoja saavien kansalaisten määrä vähenee.
Lähde: Kela
09.03.2010 at 8:04 pm
Mutta tämähän olisi aivan liian helppo ratkaisu.
Silloin menisi työpaikat kaikenmaailman köyhyystutkijoilta ja muilta höpölogian dosenteilta, joita valmistuu yliopistoista koko ajan.
Ja entäs sitten Kela. Ketä ne sitten kyykyttää jos köyhiä ei ole luukulla.
Byrokratialla tulee olla polttoainetta.
Tämä hiilidioksidiperustainen autonkäyttömaksu on loistava esimerkki byrokratian polttoaineesta.
Joku viisas sanoi että laitetaan co2vero suoraan polttoaineen hintaan.
Mutta eihän se käy. Meillä verotus perustuu omistamiseen eikä käytön verotukseen. Näin saadaan kätevästi työllistettyä porukkaa hallinnossa.
Tee työtä jolla on tarkoitus.
09.03.2010 at 9:45 pm
Oletko koskaan miettinyt sitä, millainen maailma olisi ilman byrokratiaa? 😉
09.03.2010 at 11:18 pm
Uusimmassa Taloustaidossa oli hyvä kansantajuinen kiteytys:
”Vuonna 2008 suomalaisen veroeurosta 41 senttiä käytettiin sosiaaliturvaan, 14 senttiä terveydenhuoltoon, 13 senttiä julkishallintoon, 12 senttiä koulutukseen, 10 senttiä elinkeinoihin ja liikenteeseen, 6 senttiä puolustukseen ja yleiseen järjestykseen ja 4 senttiä muihin menoihin.”.
Aika hurja tuo julkishallinnon osuus, 13 senttiä, ja se ei siis edes sisällä lainkaan päiväkoteja, oppilaitoksia, poliisia, armeijaa, rajavartiolaitosta, tullia yms suurin piirtein hyödyllisiä instansseja jotka saavat tulla toimeen yhteensä 6 sentin osuudella. Eli kaiken maailman yhteiskuntaa kalvaville tyhjänpäiväisille byrokraateille ja joutilaille virkamiehille poltetaan sairaasti rahaa. Kyllähän sen rahan eteen nyt virkamiesten ja poliittisten syöttiläiden pitääkin jo vähän huolta kantaa tulipesien päästörajoista, mökin mummojen paskakaivoista yms typerästä ja kalliista. Fantastista!
10.03.2010 at 1:23 am
En ole kansantaloustieteilijä, mutta veikkaan vahvasti (90-10) sen puolesta, että ehdottamani perusparannus vähentäisi tuon sosiaaliturvaan käytettävän osuuden ainakin puoleen nykyisestä.
10.03.2010 at 1:29 pm
Näinpä. Ja tyly tosiasia on että vaikka suurin osa siitä sosiaaliturvan kanssa puuhastelevasta tanttalaumasta ei työllisty enää yksityiselle puolelle mihinkään sen jälkeen kun suojatyöpaikat lähtee alta niin se tulee vielä siltikin halvemmaksi maksaa niille vaikka ansiosidonnaista kuin nykyistä palkkaa.
Verorahoistahan ne kumpikin käytännössä maksetaan kuitenkin ja ansiosidonnainen on pienempi kuin se nykyinen liksa. Win – win. 🙂
10.03.2010 at 2:21 am
Suomessa olisi aika siirtyä matalaan tasaveroon, jota alettaisiin periä vasta suhteellisen korkeista tuloista esim. 2 000 euroa kuukaudessa. Näin poistuisi progressiivisen verotuksen aiheuttama kannustinloukku lisätienesteille. Keski- ja hyvätuloisillakin on halua lisäkulutukseeen, ei tosin materialistiseen vaan palveluihin; kodinhoitoa, puutarhanhoitoa, matkailua, terveys- ja hoivapalveluja jne. Näille aloille syntyisi siten lisää työpaikkoja keski- ja hyvätuloisten tulojen kasvaessa.
10.03.2010 at 9:45 am
Hyvä kirjoitus ja toteuttamiskelpoinen idea, jota en ole kuullut aikaisemmin kenekään esittävän tuolla tavalla.
10.03.2010 at 1:47 pm
Huh, huh, mitä lukuja:
“Vuonna 2008 suomalaisen veroeurosta 41 senttiä käytettiin sosiaaliturvaan, 14 senttiä terveydenhuoltoon, 13 senttiä julkishallintoon, 12 senttiä koulutukseen, 10 senttiä elinkeinoihin ja liikenteeseen, 6 senttiä puolustukseen ja yleiseen järjestykseen ja 4 senttiä muihin menoihin.”.
Veikkaan myös, että tuo sosiaaliturvaan käytetty 41 senttiä saattaisi jopa puolittua verotukseen kirjoitajan ehdottamalla tavalla puuttumalla.
10.03.2010 at 2:04 pm
Jos melkein puolet veroista menee sosiaaliturvaan ja valtio ottaa kiihtyvällä vauhdilla velkaa sen kattamiseen, niin veljet kusessa ollaan.
Kullervon idea tuntuu toteuttamiskelpoiselta ja harvinaisen fiksulta tämän sekopäisyyden keskellä.
17.03.2010 at 8:38 am
Erinomainen ehdotus.