Uutisvuo on täyttynyt parin viimeisen päivän ajan Libyaa koskevista uutisista. Tämän hetkinen tilanne on se, että Yhdysvallat ja osa sen liittolaisista on ryhtynyt sotatoimiin Libyan (joka on myös YK:n jäsenvaltio) laillista hallitusta vastaan – YK:n peruskirjan vastaisesti ja YK:n turvallisuusneuvoston siunauksella.
YK on näin ollen valtuuttanut sotilasliiton puuttumaan jäsenvaltionsa Libyan sisäisiin asioihin ihmishenkien turvaamisen vuoksi – suomeksi asian voi muotoilla selväkielisesti niin, että YK on valtuuttanut Ranskan ottamaan haltuunsa Libyan luonnonvarat (öljyn) ja tukee näin suoraan ja varauksettomasti uutta eurooppalaista kolonialismia – nimitettäköön sitä sitten vaikka uuskolonialismiksi tai eurokolonialismiksi.
Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Sama järjestö myi periaatteensa edellisen kerran Yhdysvaltojen (ja sen arabiliittolaisten) edulle jo Kosovon sodan (1999-2006) aikana. Tuolloin otettiin kiertoilmaisu rauhaanpakottaminen laajempaan poliittiseen arsenaaliin ja sillä pyhitettiin hyökkäyssota ja jäsenvaltion pilkkominen ensimmäistä kertaa YK:n historian aikana (meidän on suomalaisina syytä muistaa, että olimme itsekin puolueettomana valtiona mukana tässä interventiossa, eikä presidentti Martti Ahtisaaren ja sir Harri Holkerin roolit Serbian pilkkojina olleet mitenkään vähäpätöisiä).
Lännen tuolloin tukema ja varustama Kosovon vapautusarmeija (UÇK) perustettiin aikoinaan Sveitsissä olevien albaanien toimesta jo vuonna 1982. UÇK organisoitiin (vasemmistolaisen) IRA:n tavoin, joten puhtaan terrorin käyttö on ollut liikkeen päätoimintamalli jo sen perustamisesta alkaen. Liikkeen alkuperäisinä tavoitteina oli luoda itsenäinen albaanialue sosialistiseen Jugoslaviaan ja liittää se sen jälkeen Albaniaan – osaksi tulevaisuuden Suur-Albaniaa. Huomattavaa on se, että Kosovon kriisin alussa koko UÇK:n olemassaoloa epäiltiin. Esimerkiksi maltillinen albaanijohtaja Ibrahim Rugova piti UÇK:ta lähinnä serbien provokaattoreina.
UÇK tuli ulos kaapistaan helmikuussa 1996 serbipoliiseja ja viranomaisia vastaan tehdyn suuren tehdyn iskusarjan jälkeen. UÇK sai tukea luultavasti todennäköisesti heti alusta asti Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Saksan tiedustelupalveluilta. UÇK:n perustajista on syytä mainita ainakin Zahir Pajaziti ja Adem Jashari.
Kun tarkastelemme Libyan nykyistä tilannetta, sitä on syytä peilata myös Kosovon kautta. Kosovossa länsimaiden valtamedia julisti NATO:n toimien olleen humanitäärinen interventio, jossa länsimaat olivat hyvää hyvyyttään pelastaneet albaanit.
Minkäänlaisia todellisia ratkaisuja ei kuitenkaan etsitty eikä sotaa edes pyritty välttämään. Näin siksi, että sota ja serbien nöyryyttäminen se palveli Yhdysvaltojen (ja sen arabiliittolaisten) geopoliittisia ja etuja. Nato oli osallisena kriisissä ja sen osallisuudelle haettiin edes jotain oikeutusta.
Serbeiltä vaadittiin Rambouillet’n konferenssissa käytännössä koko Serbian miehitykselle alistumista. Presidentti Mauno Koiviston mukaan serbeille ennen sotaa esitetyt vaatimukset oli mahdotonta hyväksyä edes maan omien lakien puitteissa. Koiviston mielestä sodassa saavutettu sopimus olisi voitu saavuttaa ilman väkivaltaa kärsivällisemmällä diplomatialla Neuvottelujen sisältöä serbeille tehtyjen vaatimusten suhteen ei päästetty julkisuuteen ja asiakirjat julkistettiin tärkeimmiltä osiltaan vasta kuukausien päästä.
Pekka Visuri julkaisi tuoreeltaan aiheesta kirjan Kosovon Sota. Visurin teos kyseenalaistaa valtamedian kuvaa sodasta, kuten teki myös brittiläisen kirjeenvaihtaja Robert Fisk. Hän arvioi, että Rambouillet’n konferenssissa esitettiin tarkoituksella niin kovia ehtoja, että hänestä neuvotteluiden syy vaikutti olevan enemmän rauhan estäminen kuin sen tuominen. Myös norjalainen rauhan- ja konfliktitutkija Johan Galtung esitti samansuuntaista kritiikkiä.
Libyan nykyinen johtaja Muammar Gaddafi on de facto diktaattori. Se ei kuitenkaan muuta sitä tilannetta, että hänen hallituksensa on laillinen, kansainvälisesti laajasti tunnustettu sekä YK:ssa maataan edustava.
Kun Yhdysvaltojen kaltainen demokratian irvikuva lähtee tukemaan EU:n tiukassa ytimessä olevan entisen siirtomaavaltion harjoittamaa uuskolonialismia, sana demokraattinen on näissä kuvioissa lähinnä sen paperin arvoinen, jolle se kulloinkin on painettu. Yhdysvaltojen edustama good country vs. criminal country -ajattelu on laajentunut ja yleistynyt suurvaltapoliittisena julkisivun pesumenetelmänä, yksinkertaistuksen astalona ja asioiden sakrifioimiskeinona.
Yhdysvallat on Libyassa lähtenyt tukemaan avoimesti eurokolonialismia. Syyt ovat päivänselviä.
Yhdysvallat osallistuu tähän operaatioon kiittääkseen EU:ta tuesta Irakissa ja Afganistanissa ja sitoakseen EU:n tulevana liittovaltiona itseensä ja maailmanpolitiikkaansa. Lisäksi Yhdysvallat sotii Kiinan vaikutusvaltaa vastaan epäsuorasti Afrikassa – käyttäen liittolaisiaan julistamattomassa sodassa suurinta rahoittajaansa Kiinaa vastaan (YK on muuten tukevasti mukana kulissina EU;n ja Kiinan välisessä siirtomaasodassa Afrikan sydämessä jo nyt).
Se mitä Yhdysvallat ei näytä oppineen vieläkään on islamilaisen maailman (ja sen lisääntyvän väestön ja hengellisyyden) ymmärtäminen. Edes Irakista ja Afganistanista saadut kokemukset eivät näytä siirtyneen mukaan suurvallan selviytymisstrategiaan.
Kaatamalla maallistuneen diktaattorin tiukan hallinnon islamilaisessa maassa, Yhdysvallat luo valta- ja arvotyhjiön. Tällainen tyhjiö on omiaan (etenkin nykyisin) täyttymään varsin nopeasti fundamentalistisen islamin kannattajien ja mullahien toimesta.
* * *
Näennäisesti humanitäärisin syin toteutetun intervention moraali ja oikeutus on tämän kirjoituksen aihe. Sen ymmärtämiseksi lukija voi halutessaan tutustua esimerkiksi Noam Chomskyn teokseen Uusi sotilaallinen humanismi: Kosovon opetukset
Chomsky syyttää teoksessaan erityisesti länsimaiden intellektuelleja tapahtumien järjestyksen nurinpäin kääntämisestä Kosovon sodan aikana, kun he kirjoittavat pommitusten olleen vastaus albaanien joukkokarkotuksiin (jotka todellisuudessa alkoivat vasta NATO:n pommitusten käynnistyttyä). Chomskyn mukaan useat NATO:n kenraalit varoittivat siitä, että pommitukset voivat johtaa joukkokarkotuksiin.Hän asettaa Kosovon tapahtumat laajempaan poliittiseen kontekstiin muistuttamalla samana vuonna tapahtuneista Turkin kurdeihin NATO-maan kohdistamasta aseellisesta repressiosta sekä Itä-Timorin (kristittyyn)väestöön kohdistuneista (muslimien organisoimista) väkivaltaisuuksista.
Chomskyn näkemys on se, että länsimaat ovat olleet viimeisissä konflikteissa tukemassa sortavaa osapuolta. Tällä näkemyksellään hän arvostelee sellaista ajatusta, että länsimaat toimisivat nykyään humanitäärisesti.
Tämän artikkelin kirjoittaja allekirjoittaa Chomskyn kritiikin yllämainituilta osin eikä halua henkilökohtaisesti – eikä kansallisvaltio Suomen kansalaisena – olla missään tekemisissä tämän kehityksen ja sen ns.hedelmien kanssa.
Lähteet: YLE, HS, YK, Wiki, Pekka Visuri,: Kosovon sota, Noam Chomsky; Uusi sotilaallinen humanismi: Kosovon opetukset
20.03.2011 at 9:36 pm
Noam Chomskyhan aikoinaan myös kehui ja tuki Pol Potin hallintoa Kamputseassa. Sen jälkeen keski-äkäinen mies ei ole herraa jaksanut erityisemmin arvostaa…
20.03.2011 at 9:40 pm
Chomskylla on ajatuksia. Sellaisiakin, joita ei kannata heittää roskiin vain sen vuoksi, että mies edustaa änkyrävasemmistoa. Kriittisyys lukiessa on eräs perustaidoista.
20.03.2011 at 9:55 pm
Pitänee kompata Kullervoa. Vasemmistolaisuus ei ole synti tässä ajattelussa.
Chomsky kuvaa varsin hyvin nykyistä propagandaa, joka tulee viihteen ja valvotun uutisvälityksen muodossa. Jokainen Hesarin ja Nelosen Uutisten seuraaja voi vahvistaa saman havainnon kotimaisessa kontekstissa.
Kirjoitus muuten oli varsin ajatuksia herättävä. Ehkä maailmalle on oikeasti parempi, että diktaattorit hallitsevat alikehittyneitä valtioita.
20.03.2011 at 10:04 pm
Kiitos.
Chomsky on sivujuonne, tämän kirjoituksen aihe on näennäisesti humanitäärisin syin toteutetun intervention moraali ja oikeutus.
Jos aiheesta haluaa repäistä, niin tätä samaa syytä (humanitäärisin syin toteutettu interventio) voitaisiin käyttää esimerkiksi Suomea vastaan. Esimerkkinä vaikka tilanne, jossa Suomi haluaa erota EU:Sta ja tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaansa.
Chomsky kirjoittaa (kielitieteilijänä) selkeästi siitä, miten mustamaalaus ja propaganda hoidetaan nykyisin. Suosittelen edelleen tutustumaan.
21.03.2011 at 2:11 am
Onkse lipyä vai lipua vai mihinköhä?
22.03.2011 at 12:20 pm
Johan Mahti Sahtivaarikin sanoi, että Martti Ahtisaari ole sanonut, että pieni väkivalta on oikeutettua suuren väkivallan estämiseksi.
22.03.2011 at 2:22 pm
Asian ytimeen. Tästä on juurikin kysymys.
Stubido ei muuten uskaltanut suoraan luvata suomalaisia joukkoja tai lentokoneita. Vaalit ovat liian lähellä.
22.03.2011 at 3:07 pm
Hyvä analyysi ja harmittavan todenmukainen kirjoitus ikävästä asiasta.
Varsin läpinäkyvästi tämä liittouma on lähtenyt sotimaan YK:n jäsenvaltion laillista hallitusta vastaan, kuten tuosa kirjoituksessakin todettiin.
Päivän Pravdassa kaikki suomalaiset puolueiden puheenjohtajat hyväksyivät tämän iskun YK:n operaationa. Kukaan heistä ei nähnyt sitä, että YK rikkoo omaa peruskirjaansa ja pyhittää uuden ajan imperialismia.
22.03.2011 at 8:11 pm
Hyvä kirjoitus. Itse vastustin jo aikanaan NATOn interventiota Kosovossa. Tuo Chomskyn kirja on tullut luettua ja löytyy edelleenkin kirjahyllystä.
22.03.2011 at 9:39 pm
Kiitos. Aito nationalisti kunnioittaa myös toisen kansan oikeutta kansallisvaltioon ja oikeutta päättää omista asioistaan ilman ulkopuolisten sotkeutumista niihin.
24.03.2011 at 9:55 pm
Oliko eilisen vai tiistain HS.
Ainakin joku libyalainen hurraa näille pommituksille…
27.03.2011 at 6:32 pm
Oikeassa taisi kirjoittaja olla:
”Libyan kapinalliset valmiita aloittamaan öljykaupan
27.3.2011 15:54 | Päivitetty: 27.3.2011 19:25 | Kommentit
A A
HS–AP–Reuters–STT–AFP
ARIS MESSINIS / AFP
Kapinalliset vartioivat tarkastuspistettä Bregan ulkopuolella Libyassa sunnuntaina.
Kapinalliset vartioivat tarkastuspistettä Bregan ulkopuolella Libyassa sunnuntaina.
Libyan kapinalliset ovat valmiita aloittamaan öljynviennin alle viikossa, kertoo kapinallisten edustaja uutistoimisto Reuteresille.
Kapinallisten mukaan heidän hallussaan olevat öljykentät maan itäosassa tuottavat tällä hetkellä vajaat 130 000 tynnyriä öljyä päivässä, mutta tuotanto voidaan helposti yli kaksinkertaistaa.
Öljy tuodaan markkinoille Qatarin kautta. Asiasta on kapinallisten mukaan jo sovittu.
Kapinalliset ovat saaneet merkittäviä voittoja hallituksen joukoista kansainvälisen liittoutuman aloitettua ilmaiskut Libyaan.
Kapinalliset pitävät nyt hallussaan kaikkia öljyn kannalta tärkeitä kaupunkeja Itä-Libyassa: Es Sideria, Ras Lanufia, Bregaa, Zueitinaa ja Tobrukia.
Sen sijaan lännempänä Misratan kaupungissa Gaddafin joukot ovat jatkaneet jälleen iskuja kohti kaupunkia.
Kapinalliset ottivat sunnuntaina haltuunsa Bin Jawadin kaupungin, noin viidensadan kilometrin päässä maan kaupungista Tripolista.
”Täällä ei ole lainkaan Gaddafin sotilaita. Hallitsemme koko kaupunkia, sanoi 22-vuotias kapinallinen Youssef Ahmed Bin Jawadin kaupungista.
Kapinalliset juhlivat voittokulkuaan Bin Jawadissa ammuskelemalla julistetta, jossa oli Gaddafin kuva. Kaupunki on läntisin piste, jonka kapinalliset tavoittivat kuun alussa ennen kuin Gaddafin joukot ajoivat heidät pois.
”Gaddafin joukot ovat pelokkaita rottia. He pudottavat aseensa ja univormunsa ja pukeutuvat nyt siviileiksi. Emme ole enää lainkaan huolissamme Gaddafin joukoista”, sanoi kapinallinen Mohammed Ali el-Atwish.
Ras Lanufissa puolestaan kaupungin itäinen portti oli sunnuntaina rojun peitossa ilmaiskun jäljiltä. Kolme Gaddafin joukkojen rekka-autoa kyti edelleen. Maahan viskattu puoliksi syöty ateria viittasi siihen, että hallituksen joukot olivat ottaneet äkkilähdön.
Kapinallisten erävoitot ovat merkki siitä, että liittouman toimeenpanema lentokielto on auttanut kapinalliset niskan päälle. Ennen liittouman väliintuloa kapinalliset olivat jo menettää Bengasin kaupungin, joka on Gaddafin vastaisen kapinan ydinaluetta.
Kapinalliset ilmoittivat sunnuntaina aikovansa tavoitella myös Sirten kaupunkia, joka on Muammar Gaddafin kotikaupunki ja tämän joukkojen vahvinta tukialuetta.
Sotilasliitto Naton on määrä päättää myöhemmin tänään, ottaako se koko Libya-operaation johtoonsa. Sotilasliitto johtaa jo nyt Libyan lentokieltoalueen valvontaa. ”
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Libyan+kapinalliset+valmiita+aloittamaan+%C3%B6ljykaupan/1135264949087
17.04.2011 at 7:15 am
Öljyäkin tärkeämpi resurssi Libyassa on sen 50-luvun lopussa löydetty ”fossiilinen pohjavesi,” jota on aavikon hiekkakiven alla 35 000 km3 (vastaa koko Niilin 200 vuoden virtaamaa). Gaddafi aloitti projektin niiden käyttöön ottamiseksi 1984. Välittömästi USA:n media aloitti Gaddafin demonisoinnin ja Reagan yritti tappaa hänet pommilla.
Projektiin ei ole lainattu senttiäkän maailmanpankilta eikä IMF:ta (hyi, mikä synti!). Elokuussa 2010 valmistuivat suuret runkovesiputket rannikolle. Seuraavaksi piti aloittaa keinokastelu aavikolla, joka olisi tehnyt Libyasta yhden maailman suurimmista ruoantuottajista.
Gaddafi on öljyvaroillaan auttanut useita Afrikan maita joutumasta IMF:n kontrolliin. Ruokatuotanto ratkaisisi Afrikan nälkäongelman ja tekisi Libyasta käytännössä täysin omavaraisen. Mielenkiintoista on myös se, että elokuussa ruknkolinjojen avajaisissa Gaddafi ja Egyptin Mubarak sopivat yhteistyöstä ruoantuotannossa. Juhlapuheessaan Gaddafi mainitsi, että lännen uhka häntä kohtaan monikertaistuu nyt runkolinjojen valmistumisen myötä. Lopun tiedämmekin.
Inhottaa olla suomalainen, kun näkee TV:ssä Stbbin ylistävän Suomen ”aktiivisuutta” YK:n valtuuttamisssa kansainvälisissä tehtävissä. Käytänössä tavalliset suomalaiset on pantu maailman yksityisten suurpankkiirien edunvalvontatoimien maksajiksi.