HS julkaisi hetki sitten uutisen. Tuossa uutisessa kerrottiin, että Timo Soini on ilmoittanut tänään, että perussuomalaiset eivät lähde mukaan Jyrki Kataisen (kok) ja Jutta Urpilaisen (SDP) puuhaamaan EU:n Suomessa toimivaan nukkehallitukseen.
Onneksi olkoon, päätös oli oikea ja edusti korkeaa poliittista selkärankaisuutta ja moraalia nykyisessä ajassa. Vaikka osa äänestäjistä varmasti pettyikin, niin kannattaa miettiä sitä kumpi on parempi vaihtoehto, suoraselkäisyys vai sanojensa ja periaatteidensa myyminen.
Kukaan ei voi vaatia persuja ja Soinia pistämään Kataisen ja edellisen hallituksen tekemien lupausten takia päänsä uskottavuuden hirttoköyteen. Tämä taakka tulee (ja sen pitääkin tulla) pääasiassa kokoomuksen maksettavaksi ja siinä sivussa osansa saavat kaikki ne, jotka lähtevät mukaan tähän historiamme suomettuneimpaan ja nöyristelevimpään kuvernööripuuhasteluun mukaan.
Viisas johtaja ei hyökkää vastustajan päämäärien puolesta – eikä etenkään silloin, kun tuollainen hyökkäys on selvästi turha ja aiheuttaa itselle tarpeettomia ja omien tavoitteiden vastaisia tappioita. Oppositio on tässä tilanteessa ihan hyvä vaihtoehto – etenkin jos vanhat puolueet eivät vieläkään ymmärrä sitä, kenen asiaa ne palvelevat pistämällä päästämällä persut oppositioon.
Edellinen hallitus on antanut EU:n todellisille hallitsijoille (salaisia) lupauksia (suljetuissa) kabineteissa. Sellaisia, jotka antamalla Katainen on antanut pallinsa EU:n kassakaappiin. Kataisen kohdalla on kyse kasvojenpelastukselta näyttävästä velallisen kiirastulesta. Kataisen on ilmeisesti henkilökohtaisesti pakko vetää edustamansa puolue ja jopa Suomen kansa itse aiheuttamaansa sotkuun mukaan. Tätä on jokaisen tervepäisen, isänmaataan ja lastensa tulevaisuutta ajattelevan suomalaisen syytä kuitenkin vastustaa.
EU tulee (vastoin siinä sitkeästi roikkuvien oligarkkien vaateita, ilmoituksia ja toiveita) ajautumaan taloudellisen kriisin kautta myös todelliseen olemassaolokriisiin. Todellisuudessa kyse on siitä, että Suomessa vuonna 2011 käydyt EU-vaalit pistivät liikkeelle sen kiven, joka aiheuttaa vyöryn.
Jos nyt joku epäilee vielä kansan poliittisen muistin lyhyttä, niin kannattaa pistää merkille se, että poliittinen kulttuuri on muuttumassa – perussuomalaisten oppositioon jäämispäätös on osa tätä kehitystä. Kun persut eivät lähteneet takinkääntämisen tielle, se on (poliittisesta suunnitelmallisuudestaankin huolimatta) selvä merkki siitä, että tuuli on kääntynyt ja poliittinen kulttuuri on oikeasti muuttumassa.
Kataisen tiukasti EU:n hallitsijoiden tahdon mukaan ajaman hallitustunnustelun ja sen ehtojen seurauksena oli lopputulos, jossa kansan vapaissa vaaleissa osoittaman mielipiteen yli käveltiin ja demarit käänsivät takkiaan. Tulevan hallitusratkaisun välittömänä seurauksena on Suomen sitominen tiukemmin mukaan yleiseurooppalaiseen konkurssiin.
Kotimaassa (poliittisia) seurausvaihtoehtoja on tasan kaksi.
1. Kansa menetti uskonsa parlamentarismiin ja ryhtyy vaikuttamaan tulevaisuudessa ulkoparlamentaarisesti.
2. Kansa uskoo edelleen parlamentarismiin ja äänestää seuraavissa vaaleissa persuille murskavoiton.
Jos (niin kuin nyt näyttäisi) sama meno jatkuu ja vaalitulosta ei kunnioiteta edes periaatetasolla, joko lainkunnioittamattomuus tai vaihtoehtoisesti suora kansanvalta ovat loikanneet jo kunnallisvaaleihin mennessä ison askeleen eteenpäin.
Nyt on loistava hetki näyttää suomalaisen parlamentarismin mädännäisyys ja antaa näiden vanhassa ajassa elävien veijareiden kiertää itse sitä silmukkaa vielä kireämmälle. Edellisen hallituksen kaikille-vähemmistöille-jotain-ja maksumiehiksi-enemmistö-politiikka tulee nykyisessä vaalien jälkeisessä ( ja EU:ssa kulman takana häämöttävän mahdottomuuden kera) jatkuessaan oksennuksena sitä jatkavien syliin.
Kokoomuksen korpitaival Kekkosen aikana on muuten klassinen esimerkki siitä, miten päähän potkittu poliittinen puolue saa Suomessa kansan sympatiat – etenkin kun kansan vaaleissa antama ääni sivuutetaan ja mitätöidään.
Me suomalaiset olemme hitaasti syttyvää sorttia, mutta emme tyhmiä. Vaikka Eurostoliitto ja uussuomettuminen olivat tavallaan ironisia väliheittoja, niin ironia näyttää muuttuvan parodiahorisontin ylitettyään todellisuudeksi.
Jos Katainen ja Urpilainen eivät ole oppineet mitään tähän mennessä, on jatkoläksyn aika. Kun tässä olen fundeerannut näitä asioita, niin mikään ei ole tosiaan niin hieno alkuasetelma uudelle läksylle, kuin Sinipunahallitus vahvistettuna vihreillä ja ankkalammikon rasistipoppoolla.
Henkilökohtaisesti haluan (koko tämän shown jälkeen) nähdä vihreät edelleen hallituksessa. Eväätkin ovat valmiina. Uskokaa pois, tässä tulee hetki jolloin todetaan, että keisarilla ei ole vaatteita.
Kun vielä Thors, Brax ja Sinnemäki jatkaisivat ministereinä, niin asetelma olisi täydellinen.
* * *
Voin toki olla väärässäkin – kaikessa muussa kuin siinä, että EU:ta nuoleskelevan quislinghallituksen takuumiehen paikka ei ole persujen etujen mukainen.
Aika näyttää.
12.05.2011 at 11:41 am
Hyvä analyysi. Juuri näin. Täytyy tunnustaa, että olen ollut hieman laiksa lukemaan blogeja. Jospa parantaisin tapani tästä blogista.
12.05.2011 at 12:05 pm
Kiitos. Tervetuloa takaisin.
12.05.2011 at 11:49 am
Timo Soini lähetti heti tänään piikin vihreiden suuntaan, kun häneltä asiasta kysyttiin.
– Heillähän on moraalisesta joustosta erittäin hyvä pohja, ei se minua yllätä.
Soini viittasi tällä siihen, että ydinvoimavastaiset vihreät olivat mukana uusista ydinvoimalaluvista päättäneessä hallituksessa.
– Jos he katsovat, että heillä on kansan valtakirja tehdä politiikkaa, niin sitten katsovat, Soini sanoi.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/112040-timo-soini-%E2%80%9Dtulee-haviajien-hallitus%E2%80%9D
12.05.2011 at 12:04 pm
Eestaas ja sinnetänne, niin että nutun nurjasta puolesta ei saa mitään selvää:
Ja sitten:
12.05.2011 at 12:21 pm
Jussi Ahokas toteaa näin:
”SDP:n tiukat reunaehdot osoittautuvat jo nopean analyysin perusteella kevyiksi retorisiksi heitoiksi, joilla ei ole juurikaan tekemistä rahatalousjärjestelmän todellisuuden kanssa. Vaikka esityksien taustalla oleva tahto pyrkisikin toimivan ja oikeudenmukaisen talousjärjestelmän luomiseen, asettuu rajoitteeksi nykyisen eurojärjestelmän toimintamekanismien ymmärtämättömyys. Tästä asiasta kertoo muun muassa se, ettei esityksessä mainita kertaakaan Euroopan keskuspankkia ja sen roolia kriisin ratkaisussa. Tietysti tätä voi selittää SDP:n sitoutuminen nykyiseen eurojärjestelmään, jossa EKP:n itsenäisyyttä poliittisesta päätöksenteosta pidetään elintärkeänä lähtökohtana.
Kuten olemme aikaisemmin osoittaneet (1,2), on EKP:n rooli kriisin ratkaisussa täysin keskeinen. Myös muita rakenteellisia toimia tarvitaan, jotta euroaluetta vaivaavat epätasapainot voidaan tulevaisuudessa purkaa. Näitä rakenteellisia ratkaisuja eivät kuitenkaan ole julkisen sektorin ja hyvinvointipalveluiden leikkaukset tai muut taloudelliset kurjistusohjelmat, joita esimerkiksi Portugalin apupaketin ehdoiksi on määritelty. Eurojärjestelmä vaatii todellisia ja todellisuuteen perustuvia reformeja, joita suomalaisten ja erityisesti sosiaalidemokraattien olisi ollut tässä historiallisessa poliittisessa tilanteessa mahdollista esittää. Lopputuloksena oli kuitenkin pari liuskaa tyhjiä vaatimuksia, joiden kirjaaminen Portugalin apupakettiin ei tuottane eurooppalaiselle yhteisölle minkäänlaisia vaikeuksia.”
http://rahajatalous.wordpress.com/2011/05/10/kevyet-retoriset-ehdot/
12.05.2011 at 12:32 pm
Sinnemäki ennen vaaleja:
”Olen itse sitä mieltä, että Vihreiden on mahdollista tehdä hallitusyhteistyötä ainoastaan, jos kasvatamme vaaleissa kannatusta ja painoarvomme on hallitusneuvotteluissa edellistä kertaa suurempi.”
12.05.2011 at 12:46 pm
Kiitos.
12.05.2011 at 8:39 pm
Kyllä nyt voi nauraa niille jotka puhuivat muutosta ulkomaille, kun PS noinkin paljon voitti vaaleissa. No joko on matkalaukut pakattu? Talo myyty? Minne aiot muuttaa? Olikohan sittenkin turhat mielenosoitukset.
Aikansa kauhistelua PS voitosta, ps taide linjauksista.
Liioiteltiinkohan vähän liikaa. Jospa taas neljän vuoden päästä lisää kauhistelua.
Vähän minä aavistelin muuttuukohan sittenkään mikään.
12.05.2011 at 8:43 pm
Hieman toistoa; Veikkaus siitä, että ennenaikaiset vaalit ovat alle vuoden ovella?
12.05.2011 at 11:10 pm
Tässä on hieman hankalaa arvioida, miten tuo vaikuttaa PS:n tavoitteeseen poistaa pakkoruotsi. Toisaalta kun ei PS mene hallitukseen, sen ei tarvi taipua pakkoruotsikysymyksessä.
Oppositiossa PS voi pitää pakkoruotsiasiaa esillä ja suurena ryhmänä sillä on enemmän mahiksia siihen kuin viime eduskuntakaudella.
Pakkoruotsin poisto ei edellytä sen kirjaamista hallitusohjelmaan eikä siihen tarvita edes hallituksen esitystä. Riittää että pakkoruotsi äänestetään kumoon suuressa salissa edustaja-aloitteen kautta.
12.05.2011 at 11:17 pm
Jätimme nämä kaksi kommenttia. Niissä oli paljon asiaa, kiitos.