Ajattelin nyt ja tässä avautua tästä tärkeämmät yhteiskunnalliset keskusteluaiheet (Nato, EU, talouskriisi jne) syrjäyttäneestä Jussi Halla-ahon (poliittisen näytösoikeuden kautta väkisin väännetystä) oikeudellisesta ennakkotapauksesta .
Koko oikeusfarssiin liittyvä historia lienee kaikille tuttu, joten en ryhdy kaivamaan sitä tähän. Ainoastaan sen verran, että jokainen tuon kuuluisan kirjoituksen lukenut, ymmärtää kirjoituksen olevan puhdasta ja perisuomalaista vittuilua oikeuslaitokselle – ja etenkin sitä varsin puusilmäisesti edustavalle valtionsyyttäjä Mika Illmanille.
Halutessaan jokainen lukija voi hakea itse myös sen, mitä tässä blogissa on kirjoitettu kyseisestä prosekuuttorista, en viitsi linkittää tähän muuta, kuin sen kuuluisan täällä julkaistun Seppo Lehdon tuomion – se nimittäin on yksi etappikivi koko tässä farssissa.
Tämän teen senkin uhkan edessä, että tämänkaltainen oikeusjärjestelmä saattaa naulata kirjoittajapoloisen ristille julkisen oikeuden päätöksen julkistamisesta.
Asian avautumiseksi lainaan Matias Turkkilaa, joka kirjoitti erinomaisen osuvasti ja koko prosessin ytimen kiteyttäen FB-seinällään:
Elämän hassuja ja pikkuruisia paradokseja: käräjäoikeus, hovioikeus ja korkein oikeus käyttävät noini neljä vuotta poistattaakseen netistä neljä erään nimeltä mainitsemattoman blogitekstin kappaletta. Näin tehtyään korkein oikeus menee ja julkaisee samat, juuri äsken laittomaksi määrittelemänsä tekstit omilla verkkosivuillaan. |
… niinpä niin.
Turkkila viittasi siis tähän päätökseen, josta todellakin löytyy uudelleen (oikeuslaitoksen toimesta) nettiin lisätyt ja sieltä (yhtä kaikki) samaan aikaan poistettavaksi määrätyt kappaleet.
Koko oikeusfarssin tekee erittäin ikäväksi se, että kaikki pahimmat foliohattuteoriat ammattiloukkaantuneen virkamiehen (virka-asemastaan käsin) aikaansaamasta kostosta (yksityistä kansalaista kohtaan) ovat sitten osoittautuneet todeksi.
Hufvudstadsbladet uutisoi aiheesta eilen tuoreeltaan (koko juttu on luettavissa täältä). Jutussa oli haastateltu myös koko prosessin käynnistäjää, valtionsyyttäjä Mika Illmania. Illman loihe lausumaan seuraavasti:
Det är bra att lagtolkarna nu har fått ett prejudikat. Högsta domstolen har dragit en gräns som anger hur långt den som kritiserar makthavare har rätt att provocera och överdriva, säger Illman. |
Eli tämä samainen Illman, jolle Halla-ahon kirjoitus esitettiin alunperin täkynä, tulkitsee KKO:n päätöksen suomeksi näin;
On hyvä, että laintulkitsijat ovat saaneet aikaan ennakkopäätöksen. Korkein tuomioistuin on vetänyt rajan sille laajuudelle, kuinka pitkälle vallanpitäjiä kritisoivilla (kansalaisilla) on oikeus provosoida ja yliampua.
(Tuo kirjoitus löytyy muuten alkuperäisenä aika monesta paikasta, esimerkiksi täältä. Sen nykyinen versiokin on lukemisen arvoinen…)
Tuo Illmanin kommentti on erittäin suora tunnustus. Hän antaa ymmärtää käyttäneensä valtiosyyttäjänä koko oikeuskoneistoamme yksityisen kostonsa toteuttamiseen sekä perustuslakiin kirjatun sananvapauden rajoittamiseen – oman poliittisen näkemyksensä, agendansa ja tavoitteidensa pohjalta.
Tällainen ei kuulu oikeusvaltioon. KKO:n tuomiota vastaan taistelu on nykyisessä järjestelmässä (ja tällaisessa poliittisessa näytösoikeudenkäynnissä) aika hankalaa. Illmanin toimet tosin voi kuka tahansa viedä EOA:n pöydälle kanteluna.
Lienee turhaa sanoa, että oma uskoni EIT:n puolueettomuuteen on hyvin huteralla pohjalla nykyisin. Se on aivan samanlainen Euroopan Yhdysvaltojen vallanpitäjien käsikassara, kuin näköjään omakin oikeuslaitoksemme on.
Lisäksi olen kovasti taipuvainen epäilemään sitä, että kansanryhmää vastaan kiihottamista koskeva lainsäädäntö on vahvasti perustuslain (ja jopa ihmisoikeussopimusten) suojaaman sananvapauden vastainen.
Perustuslaissa on selvä esimerkki siitä, ettei perustuslain tasoiseen lakiin voida tehdä mitään poikkeuksia muuten kuin perustuslakiin itseensä kirjattuina.
Sananvapaudesta löytyy yksi perustuslakiin kirjattu poikkeama yleiseen ja yhtäläiseen sananvapauteen ja se kuuluu seuraavasti:
12 § Sananvapaus ja julkisuusJokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia. … |
Eli ainoa siihen kuuluisaan perustuslakiin kirjattu poikkeama sananvapaudesta on lause, joka kuuluu; Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.
Näin olemme päässeet siihen, että KKO rikkoi perustuslakia tuomitessaan Jussi Halla-ahon kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja uskonrauhan rikkomisesta.
Itse asiassa koko ongelman ydin on siinä, että nykyisin vallanpitäjä ajokoirineen tulkitsee lakia monopoliasemasta käsin. Mitään ulkopuolista valvojaa (Eduskunnan oikeusasiamiestä lukuun ottamatta) ei ole olemassa – jopa poliisi tutkii siihen kohdistuvat rikosepäilyt itse.
Se miten tällaisesta korruptiosta ja vääryydestä päästään eroon on erinomaisen yksinkertaista paperilla.
Suomeen pitää perustaa perustuslakituomioistuin
Käytännössä törmätään kuitenkin siihen ongelmaan, etteivät vallanpitäjät halua luopua vallastaan ja asettaa itseään ulkopuolisen tuomioistuimen tuomiovallan alaisiksi.
Tämä asia (kuten suora kansanvaltakin) ovat asioita, jotka vaativat Jytkyäkin suuremman poliittisen tömähdyksen ja aitoa poliittista tahtoa. Tahtoa ja kykyä muuttaa kurssia sille tielle, jolla kulkee oligarkia nimeltä Suomi.
Kun tarkastelee sananvapauden olemuksen kieroutumista nykyisessä yhteiskunnassamme, näkee hyvin sen kuinka kauas lainsäädäntö on (aika laajasti muutenkin) ajautunut oikeudenmukaisuudesta ja -tajusta.
Sananvapauden tarkoituksena on ollut suojata hallintoalamaista hallitsijan mielivallalta. Se on tuossa oikeassa ja alkuperäisessä muodossaan vertikaalinen ihmisoikeus.
Jossain vaiheessa siitä on kuitenkin muodostunut horisontaalinen. Kun hallitsija ottaa toisen hallintoalamaisen sananvapauden erityissuojeluun ja käyttää sitä poliittisena astalona toisen hallintoalamaisen sananvapautta vastaan, ollaan kaukana kohtuudesta, oikeudesta ja oikeudenmukaisuudesta.
Suomeksi sanoen, hallitsija on raiskannut sananvapauden ja käyttää sitä mielivaltaan alaisiaan vastaan.
* * *
Summa Summarum.
Mika Illman antaa selvästi ymmärtää, että koko casen tavoite on ollut nimenomaisesti rajoittaa sananvapautta, jotta vallanpitäjiin kohdistuva arvostelu voidaan kieltää – ja rangaista siihen syyllistyviä.
Ja jotta tähän prejudikaattiin on päästy, ei tarvittu kuin neljä vuotta kestänyt julkinen poliittinen ajojahti ja Korkeimman oikeuden räikeä perustuslain rikkominen.
Onnea kansalaiset. Miettikää tarkasti, ketä äänestätte seuraavissa vaaleissa.
Koska kohta voi käydä niin, ettette seuraavassa projektin vaiheessa ole oikeutettuja äänestämäänkään.
Lähteet: HBl, Scripta, OM, Finlex, Teemu Lahtinen
KK
09.06.2012 at 3:53 pm
Ei Suomen perustuslaki suojaa sananvapautta. Siellä mainitaan, että sananvapauden rajoituksista säädetään erikseen. Tämä lause antaa lainsäätäjälle käytännössä rajattomat mahdollisuudet rajoittaa sananvapautta.
Kiihotuspykälä puolestaan tarjoaa oikeuslaitokselle käytännössä rajattomat mahdollisuudet soveltaa pykälää syytetyn vahingoksi.
09.06.2012 at 8:10 pm
Itse asiassa suojaa sananvapautta. Viittaat ilmeisesti perustuslain kieltämään ennakkosensuuriin? Tällä oikeusmurhalla on de facto ennakkosensuroiva vaikutus, joten se on ristiriidassa perustuslain kanssa.
Viittaan itse siihen, että perustuslaki on voimakkaampi kuin yksilöity laki (asetuksista nyt puhumattakaan). Yksilöity laki ei voi olla ristiriidassa perustuslain kanssa – ei vaikka niistä sananvapauden rajoituksista säädetäänkiin erikseen.
Olen parisen vuotta sitten linkittänyt tänne johonkin keskusteluun eduskunnassa uutta perustuslakia luotaessa käytyyn keskusteluun. Tuolloinen eduskunta katsoi, että sananvapauspykälän tosiasiallinen rajoittaminen pitää kirjata erikseen perustuslakiin. Näin tehtiinkin – ns. lapsipornon kohdalla.
Koko tämä touhu on kuitenkin lähinnä akateemista kiukuttelua. Tässä maassa ei ole edelleenkään riippumatonta perustuslakituomioistuinta ja lakia (noin periaatteessa nykyisessä järjestelmässä) valvomaan velvoitettu Eduskunnan perustuslakivaliokunta on korruptoituneiden kansanedustajien miehittämä sekä täysin kyvytön ja munaton hoitamaan tehtäviään.
Olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa eduskunta säätää keskenään ja perustuslain kanssa ristiriidassa olevia lakeja. Kun perustuslakia tulkitsevaa tuomioistuinta ei ole missään muodossa, maan oikeudenKäyttö on ikävästi ajautumassa enemmän ja enemmän common law´n suuntaan.
Malliesimerkkinä tämä kyseessä oleva tapaus, jossa valtionsyyttäjä on (tehtävänsä joko vallan kolmijako-opissa unohtaneena tai koko kolmijako-opilaa takapuoltaan pyyhkineenä) lähtenyt noiden kommenttien mukaan ainakin muokkaamaan tähän asiaan liittyvää ennakkotapausta oman mielensä ja agendansa mukaiseksi. Tämän jälkeen KKO on toiminut hänen kumileimasimenaan. Asiasta ei juuri pysty nykytilanteessa valittamaan muualle kuin EOA:lle tekemällä kantelun kyseisen valtiosyyttäjän toimista.
Kun luin uudestaan tuota Illmanin kommenttia, niin eihän Illman ole tyytyväinen lopputulokseen sen vuoksi, että muslimien oikeuksien loukkaaja on saanut tuomion.
Hän on tyytyväinen siihen, että KKO on antanut tuomion, jolla rajoitetaan valtaapitävien ihmisten arvostelemista (eli perinteistä sananvapautta) hallintoalamaisten tasolta – taholta.
Kuten muuan Tacitus asian muotoili jo parituhatta vuotta sitten, Corruptissima res publica plurimae leges.
Tuohon vielä:
Kuten jo kirjoitin, koen kyseisen pykälän ristiriitaiseksi perustuslain sekä ihmisoikeusopimuksiin kirjattujen sananvapausperiaatteiden kanssa.
KK
09.06.2012 at 8:57 pm
Eduskunnan oikeusasiamies on puuttunut muihin perustuslakiin kirjattujen oikeuksien – esimerkiksi omaisuudensuojan rikkomiseen – useasti.
Tuntuu jotenkin groteskilta, että kun perustuslain säätämisjärjestys on erittäin tiukaksi muotoiltu, miksi meillä ei ole elintä joka valvoo lainsäädännön yhteensopimista perustuslain kanssa?
Pahimmassa tapauksessa joku korkeaan virka-asemaan päässyt tyyppi muotoilee (periaatteessa aivan yksin ja oman maailmankatsomuksensa valossa) perustuslaillisten oikeuksien loukkaamisen sopivaksi ja sallituksi asiaksi oikeuskäytännössämme.
KK
10.06.2012 at 2:09 am
Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan ensimmäinen kohta:
Sananvapautta voidaan 10. artiklan mukaan rajoittaa vain lailla ja syistä:
(Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan toinen kohta.)
Vaikka Euroopan ihmisoikeussopimuksessa luetellaan useita tapauksia, joissa sananvapautta voidaan rajoittaa lailla, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ratkaisuissaan korostanut, että näitä rajoituksia on tulkittava suppeasti:
(Bernard Connolly vastaan Euroopan yhteisöjen komissio Asia C-274/99 )
10.06.2012 at 2:15 am
Ja aiheeseen:
Euroopan unionin perusoikeuskirja
Euroopan unionin perusoikeuskirja määrittelee sananvapauden:
(11. artikla vastaa Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklaa.)
Siellä ei ole mainittu (edes sivulauseessa) omassa perustuslaissamme mainittua “kenenkään ennakolta estämättä”- artiklaa. Joten tässä olemme – jopa oma perustuslakimme on ristiriidassa ratifioimamme EU:n peruskirjan ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa. Piste.
10.06.2012 at 11:41 am
Perustuslaissa sanotaan sananvapaudesta:
”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.
Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta. ”
Käsittääkseni tuo mahdollistaa kiihotuslain kaltaisten sananvapauden rajoitusten säätämisen, jos lain kirjainta tulkitaan. En tiedä, miksi laki on pitänyt tuolla tavalla kirjoittaa.
10.06.2012 at 2:36 pm
Tuon saman kohdan olen liittänyt alkuperäiseen tekstiini. Kuten jo totesin, eduskunnassa käytiin laaja keskustelu tuosta pyklästä lakia säädettäessä. Tuo keskustelu löytyy helposti hakemalla se eduskunnan tietokannasta. Mutta tämä ei kuitenkaan ollut kirjoitukseni pääaihe.
Kun olen ilmeisesti kirjoittanut epäselvästi, selvennän hieman.
Otin kantaa siihen, että mielestäni tämä oikeuden päätös sotii perinteistä (joka on alunperin kirjattu Magna Carta Libertatumissa vuonna 1215) sananvapauden perustaa vastaan. Toistan tämän uudestaan:
Sananvapauden tarkoituksena on ollut suojata hallintoalamaista hallitsijan mielivallalta. Se on tuossa oikeassa ja alkuperäisessä muodossaan vertikaalinen ihmisoikeus.
Jossain vaiheessa siitä on kuitenkin muodostunut horisontaalinen. Kun hallitsija ottaa toisen hallintoalamaisen sananvapauden erityissuojeluun ja käyttää sitä poliittisena astalona toisen hallintoalamaisen sananvapautta vastaan, ollaan kaukana kohtuudesta, oikeudesta ja oikeudenmukaisuudesta.
Ja tässä tapauksessa Mika Illmanin kommentti paljasti asian oleva siten, että valtaapitävän väitteestä huolimatta tuomion perusteena ei ollut toisen hallintoalamaisen suojeleminen ja hallintoalamaisten eri asemaan asettaminen (joka sekin sotii tuota edellämainittua periaatetta vastaan) vaan selkeä hallintoalamaisen perusoikeuksia rajoittava sortotoimi.
Kaivoin tuohon aikaisempaan kommenttiini Euroopan unionin peruskirjaan kirjatun sananvapauden määritelmän.
KK
10.06.2012 at 3:17 pm
Onnittelut!
Olet ollut harvinaisen tarkkanäköinen koko prosessin ajan ja ennustuksesi ovat toteutuneet sitä lukuunottamatta, että oikeuslaitos lähti sitten kuitenkin Illmanin minervankelkkaan.
https://kullervokalervonpoika.wordpress.com/2009/01/26/mika-illman-kurkistaa-kalskeen-selan-takaa/
10.06.2012 at 3:20 pm
Heh, kiitokset.
Luotin ehkä liikaa oikeuslaitoksen riippumattomuuteen ja korruptoimattomuuteen.
KK
11.06.2012 at 6:36 am
”Sananvapauden tarkoituksena on ollut suojata hallintoalamaista hallitsijan mielivallalta. Se on tuossa oikeassa ja alkuperäisessä muodossaan vertikaalinen ihmisoikeus.”
Näin on, mutta ei nykypäivän Suomessa. Tätä nimenomaan yritin sanoa. Perustuslaki ei suojele sananvapautta riittävästi, koska siinä on tuo lihavoimani kohta. Se nimenomaan mahdollistaa mielivallan.
”Jossain vaiheessa siitä on kuitenkin muodostunut horisontaalinen. Kun hallitsija ottaa toisen hallintoalamaisen sananvapauden erityissuojeluun ja käyttää sitä poliittisena astalona toisen hallintoalamaisen sananvapautta vastaan, ollaan kaukana kohtuudesta, oikeudesta ja oikeudenmukaisuudesta.”
Niin ja vielä ihmisoikeuksien nimissä. Ihmisoikeudet ovat jotakin toista eikä niitä pitäisi rinnastaa kansalaisen perusoikeuksiin. Ihmisoikeuksia keksitään koko ajan lisää ja näille oikeuksille on tyypillistä, että jonkun toisen on pakko rahoittaa niiden toteuttamista.
11.06.2012 at 9:33 am
Totta turiset. Tästä syystä näitä asioita on syytä pitää esillä.
Omasta mielestäni meidän pitäisi palata kovinkin nopeasti siihen ajatteluun, että jokaisen yhteiskunnan (omat) varsinaiset ja oikeat kansalaiset ovat niitä hallintoalamaisia, joilla velvollisuuksien lisäksi oikeuksia. Muut ovat vieraita (joko kutsuttuja tai kutsumattomia).
11.06.2012 at 6:08 pm
[…] KK kirjoitti toissapäivänä (ainakin) ajatuksia herättävän kirjoituksen täällä Kullervoblogissa. Kirjoituksessa ruodittiin suomalaisen oikeuslaitoksen nykytilaa […]
12.06.2012 at 2:21 pm
[…] Täälläkin kommentoitu Jussi Halla-ahon oikeusmurha alkaa saamaan entistä omituisempia piirteitä. Tai eivät ne oikeastaan omituisia ole, niitä käytetään hallituksen maskirovkana, jolla peitellään Espanjan tilannetta ja Suomen konkurssiin ajavan hallituksen toimillaan vielä aikaansaamaa EVM-fiaskoa. […]
18.05.2013 at 8:39 am
[…] Ajattelin nyt ja tässä avautua tästä tärkeämmät yhteiskunnalliset keskusteluaiheet (Nato, EU, talouskriisi jne) syrjäyttäneestä Jussi Halla-ahon (poliittisen näytösoikeuden kautta väkisin väännetystä) oikeudellisesta ennakkotapauksesta . Koko oikeusfarssiin liittyvä historia lienee kaikille tuttu, joten en ryhdy kaivamaan sitä tähän. Ainoastaan sen verran, että jokainen tuon kuuluisan kirjoituksen lukenut, ymmärtää kirjoituksen olevan puhdasta ja perisuomalaista vittuilua oikeuslaitokselle – […] Kullervo Kalervonpoika […]