Päivän Pravda pelottelee taas ihmisiä. Itsemurha on kuitenkin siihen aivan liian vakava asia. Se katkaisee tekijänsä elämän kesken elonkaaren ja pysäyttää ympärilläolevat lähimmäiset keskelle vastauksia vaille jääviä kysymyksiä ja eron tuskaa – osan pitkäksikin aikaa. Itsemurhaa – tai edes siihen liittyviä tekijöitä – uutisoitaessa ei siis pitäisi liioitella tai pelotella. Asian vakavuus, herkkyys ja siihen liittyvät tunnelataukset pitäisi aina huomioida itsemurhasta kirjoitettaessa.

Jos tämä kirjoitukseni loukkaa jotain, pyydän etukäteen anteeksi ja otan vastaan palautteen. Loukkaaminen ja pahan mielen tuottaminen ei ole tämän kirjoituksen tarkoitus.

Hyysärimme kertoo, että Kansanterveyslaitoksen professorin Jouko Lönnqvistin mukaan aseiden saatavilla oleminen kasvattaa itsemurhariskiä. Erkkomedian pää-äänenkannattaja kertoo myös, että Suomessa noin viidesosa itsemurhista tehdään ampuma-aseilla. Vuonna 2005 ampuma-aseilla tehtiin 169 itsemurhaa, edellisvuonna 219.

Pravda ei kuitenkaan muista jostain syystä antaa vertailulukuja… Tarkoitushakuisuus loistaa jälleen läsnäolollaan.

Vuonna 2005 Suomessa kuoli oman käden kautta 994 ihmistä. Näistä miehiä oli 724 ja naisia 270 – ampuma-aseet olivat siis mukana 169 kertaa.

Vuonna 2004 Suomessa kuoli oman käden kautta 1 064 ihmistä. Näistä miehiä oli 812 ja naisia 252 – ampuma-aseet olivat siis mukana 219 kertaa.

Ja vertailun vuoksi: Vuonna 1969 Suomessa kuoli oman käden kautta 1 096 ihmistä. Näistä miehiä oli 850 ja naisia 246 – ampuma-aseista en löytänyt valitettavasti statistiikkaa.

Muutamaa lama-aikoihin sattunutta piikkiä – vuonna 1990 tehtiin 1520 itsemurhaa – lukuunottamatta itsemurhien määrä on pysynyt väestökasvusta huolimatta pitkän ajanjakson vertailussa suurin piirtein samalla lukumääräisellä tasolla – suhteellisesti ottaen se on vähentynyt.

Vertailuluvut – ikävakioituna per 100 000 henkilöä – nimittäin kertovat:

Vuonna 2005 suhdeluku oli yhteensä 17,9, joista miehiä 27,0 ja naisia 9,6.
Vuonna 2004 suhdeluku oli yhteensä 19,7, joista miehiä 31,1 ja naisia 9,1.
Vuonna 1969 suhdeluku oli yhteensä 26,0, joista miehiä 44,5 ja naisia 10,8.

Lisää asiaan liittyvää statistiikkaa löytyy täältä.

Annetaanpa Lönnqvistin kuitenkin jatkaa:

”Suomessa on suhteellisen helppoa saada ase. Aselainsäädännön tiukentaminen vähentäisi itsemurhia, koska itsemurhien ehkäisyssä menetelmien saatavuus on keskeistä. Tutkimus on osoittanut, että kannattaa rajoittaa itsemurhamenetelmiä, esimerkiksi aseiden saantia: menetelmä ei siirry toiseksi menetelmäksi automaattisesti.”

Eikä vähentäisi. Juttelin hetki sitten psykatrian erikoislääkärinä toimivan sukulaiseni kanssa. Hän vahvisti mutu-teoriani; ihminen joka päätyy itsemurhaan, tekee sen joka tapauksessa – keinolla millä tahansa. Laillisten aseiden määrää vähentämällä ei itsemurhia saada loppumaan tässä maassa.

Perusteluja?

No, jatketaanpa Lönnqvistin mätäkuisten lausuntojen parissa – sieltähän ne löytyvät:

”Ampuma-aseella itsemurhan tekevät erityisesti keski-ikäiset ja iäkkäät metsästävät miehet. Miehillä on aseita ja miesten itsemurhat ovat väkivaltaisempia kuin naisten.”

No tulihan se sieltä ! Ja ihan tökkimättä. Maailman vaarallisin otus on ilmeisesti keski-ikäinen, valkoinen, suomalainen mies – joka vielä metsästää…

Eipä ollut tämänkään nollatutkimuksen johtopäätös tälläkään kertaan mikään yllätys.

Faktaa: Metsästys on kuulunut aina – ja tulee ilmeisesti toistaiseksi kuulumaankin – olennaisena osana suomalaista elämänmuotoa ja kulttuuria. Suomen ensimmäiset asukkaatkin olivat muuten metsästäjiä. Vielä nykyaikanakin metsästäjät ovat merkittävä osa väestöstämme. Maassamme on noin 300 000 metsästäjää, eli 6 % maan väkiluvusta. Naismetsästäjiä on maassamme yli 15 000, eli noin 5 % Suomen metsästäjämäärästä.Väkilukuun nähden Suomessa on metsästäjiä enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa.

Kerrataan hieman statistiikkaa: näistä 300 000 metsästäjästä osa tekee itsemurhan aseillaan. Valitettavasti meillä ei ole käytössä tämän tarkemmin yksilöityjä tietoja. Tilastokeskus kertoo kuitenkin, että vuonna 2005 tehtiin itsemurha asella 169 tapauksessa. Vaikka metsästäjät ovat suuri joukko, tuohon lukuun sisältyy myös joukko nimeltään kaikki-ne-muut-aseenomistajat sekä laittomilla ja ilman lupaa hallussaolleilla aseilla tehdyt tapaukset.

169 vs. 300000. Jösses – mitä epälogiikkaa taas kerran…

Vieno kysymys: Aikooko herra Lönnqvist ja Hyysärin vihervasemmistolainen kakaratoimitus vaatia seuraavaksi kaikkien keski-ikäisten suomalaisten miesten likvidointia vai eristämistä leireille itsemurhien vähentämiseksi?

”Aseiden säilytysvaatimuksia voisi myös tarkistaa. Jos Suomessa tarvitaan esimerkiksi ampumaurheilua, pitääkö aseiden olla ihmisillä kotona? Voisivatko ne olla esimerkiksi ampumaradan tiloissa säilytyksessä? Jos ihminen on raivoissaan tai pohjattoman masentunut, on eri asia, että kivääri on seinällä lasikaapissa, kuin että se on paikassa, josta se pitää erikseen hakea.”

Miksei saman tien vaadita kaikkia keittiöveitsiä yhteissäilytykseen? Jokainen voisi käydä yhteisessä kolhoosikeittiössä leikkaamassa sen minkä tarvitsee – vartijan tiukan valvonnan alla…

… ja jatkossa kaikki kirveet ja sahat Metsähallituksen valvontaan ja puukot – puntareista puhumattakaan – kieltoon koko maassa …

Aseiden säilytys on nykyisten sääntöjen mukaan jo aivan tarpeeksi hyvällä tasolla. Suomessa olevista laillisista 1,6 miljoonasta aseesta suurin osa on haja-asutusalueilla asuvien ihmisten metsästysaseita. Miten herra Lönnqvist aikoo järjestää näiden aseiden yhteisvarastoinnin?

Kun Utsjoella asuva metsästäjä päättää lähteä metsälle, hänen pitäisi Lönnqvistin logiikan mukaan hakea aseensa Inarista ja palauttaa se Inariin – täysin järjetöntä toimintaa…

Lönnqvistille – ja muillekin haihattelijoille – voisin tässä kertoa myös erään perustotuuden. Jos aseiden laillinen hallussapito tehdään etenkin metsästäjille liian hankalaksi – käytännössä mahdottomaksi – siitä on yksi aivan tasan varma seuraus. Lailliset aseet muuttuvat laittomiksi ja laillinen sääntöjä noudattava metsästys tulee muuttumaan laittomaksi.

Typerintä lainsäädäntöä on sellainen, joka sotii yleistä oikeudentajua vastaan ja on vaikeasti valvottavissa. Tällaisella typerällä säännöstöllä saadaan aikaan yleisen moraalin ja lainkunnioituksen asteittainen romahtaminen.

Tämä on yleistävä varoitus, joka kannattaisi huomioida myös päättäjätasolla. Palailen muuten aseasiaan tulevaisuudessa toisen kirjoituksen merkeissä.

Tällaisten asiasta ja siihen liittyvistä asioista ymmärtämättömien pahantahtoiset ja hölmöt avaukset saavat yleensä aikaan pelkää vahinkoa. Jos tässä maassa halutaan oikeasti vähentää itsemurhia, olisi syytä kiinnittää ihmisten elämänlaatuun todellista huomiota. Olen kirjoittanut aihetta sivuten esimerkiksi täällä ja täällä.

Nykyinen itsekeskeinen kaikki-mulle-ja-heti-aikamme on paljon suurempi ongelma kuin ne 1,6 miljoonaa Suomessa olevaa lainkuuliaisten ja normaalien kansalaisten omistamaa rekisteröityä ja laillista asetta.

Lähteet: HS, STT, Tilastokeskus, MKJ

Päivitys 4.10.2007:

Myös Yrjö Perskeles käsittelee aihetta ja sen uusia ulottuvuuksia täällä.

Site Meter

Advertisement